Paceman JCW: MINI на анаболи

Напомпаният хулиган е бърз и много заглеждан

PB290082.JPGГеорги Колев

С дължина над 4 метра и маса от тон и половина, Paceman всъщност е едно доста понапомпано MINI. За радост, в най-мощната му версия John Cooper Works напомпването не е само визуално.

Моделът, наречен Paceman, всъщност е купе версия с 3 врати на кросоувърa Countryman. Той също предлага място за четирима възрастни и приличен багажник (330 л), които обаче допълва с много атрактивна визия. Основният акцент, както при всички купета, е силно скосеният назад покрив, който заедно с остъкляването имитира формата на пилотската кабина на изтребител и изглежда доста атрактивно. Като прибавим дяволитите червени апликации по бялото купе и големият спойлер, явяващ се продължение на червения покрив, тестовият JCW Paceman караше много погледи да го следват.

Лют

PB290107.JPGПогледите успяваха за малко, но другите участници в движението – не. Причината се криеше в малките надписчета John Cooper Works върху вратата на багажника и радиаторната решетка. Те подсказват, че колата е „пипната“ от спортното подразделение на марката. В случая това означава 218 кончета, изстискани от 1.6-литров мотор с двойна Twin-Scroll турбина и 280 Нм максимален въртящ момент, достигащи до 300 Нм за секунди, благодарение на Overboost функцията, която се активира при смачкване на газта в пода. Този мотор осигурява на порасналото MINI доста вълнуващо ускорение до 100 км/ч за 6.8 сек. и максимална скорост от 226 км/ч. Те не се постигат тихо и кротко, а са гарнирани от доста приятен рев от двата масивни ауспуха, за да е кефът пълен.

За мое съжаление тестовата кола бе с 6-степенна автоматична скоростна кутия, което макар и да не се отразява на динамиката (ускорението е същото и с ръчни скорости) малко омекотяваше лютия нрав на двигателя. Друго си е да си „ръчнеш“ мотор с подобни показатели на първа и втора докато гърнетата не започнат да гърмят – любимият ми „специалитет“ на John Cooper Works. За щастие обаче разполагате със спортен режим, при който смяната на по-висока предавка става в червената зона на оборотомера и донякъде „реабилитира“ автоматика.

Картинг

PB290094.JPGMINI са автомобили, които са се превърнали в икони, не толкова заради миниатюрните си размери, а заради оригиналната си концепция и най-вече безкомпромисното поведение на пътя. Paceman, дори и във версия JCW, не успява да достигне до феноменалното управление на оригиналния мъник, но със сигурност едва ли някога сте си представяли, че едно подобие на кросоувър може да е толкова „драйвърско“. Големият въпрос – има ли го тук емблематичното за марката go cart усещане? Отговор – по-скоро да. Paceman стои изключително стабилно в завоите и макар купето да е тежко и високо над метър и половина, заклащането е дори под санитарния минимум. Причините – скромният пътен просвет от 12.5 см, стегнатото окачване, якото на усукване купе и страхотното задвижване на четирите колела ALL4. То разпределя перманентно въртящия момент в съотношение 50:50 между двата моста, но при загуба на сцепление може да насочи до 100% към задните колела. Така забавлението по отсечка със завои е гарантирано, без да хванете морска болест или да се страхувате, че ще излетите от пътя. Разликата при управлението с класическото MINI е основно в по-голямата маса и в това, че макар да вози много стегнато, пломбите ви ще останат по местата си.

На фона на описаната динамика от MINI доста смело обещават, че колата ще гори едва 7.5-7.7 л на 100 км. След тест, в който имаше както динамично, така и спокойно шофиране, бордовият компютър отчете консумация от 10.9 л, което съвсем не е лошо постижение за кола със спортен нрав, 4х4 задвижване и автоматик.

Широк и умен отвътре

PB290125.JPGЕдинствено оформлението на интериора в типичния забавен стил на марката с огромния кръгъл скоростомер в средата, вентилационни отвори и командни бутони като самолетни лостчета, напомнят на пътниците, че се намират в MINI. Иначе пространството за пътниците отзад е съвсем прилично, благодарение на голямото междуосие от почти 2.6 м. Шофьорската тръпка е пренесена и вътре със спортни седалки с добра опора, червени декоративни елементи и червени обшивки на кожения волан и калъфчето на скоростния лост. През цялата дължина на интериора преминава релса, позволяваща интегриране на различни видове кутии за съхранение, поставки за чаши, външни аудио-устройства, мобилни телефони, подлакътник и др. В централно разположения скоростомер е вмъкнат дисплей за навигацията, бордовия компютър, аудио и комуникационните системи.

Под капака

PB290128.JPGДвигател бензинов Twin-Scroll Turbo

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата 4х4

Работен обем 1598 куб.см.

Мощност в к.с. 218 к.с. (при 6000 об.)

Въртящ момент 280 Нм (300 с Overboost)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 6.8 сек.

Максимална скорост 226 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско 10.6 – 10.4 л/100км
  • Извънградско 6.1 – 5.9 л/100км
  • Смесен цикъл 7.7 – 7.5 л/100км

Емисии на CO2 179-175 г/км

Маса 1495 кг

Резервоар 47 л

Цена от 69 650 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 21.02.2015 г.

Снимки: Авторът

(Visited 73 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *