Outlander 3: Технократът

Сдържаният вид крие добра динамика и завидна икономичност

PA140035.JPGГеорги Колев

Въпреки че новото, трето поред, поколение на Mitsubishi Outlander определено интригува окото, малко започва да ме ядосва. Махнали са всички „озлобяващи” детайли от дизайна на предшественика му. Няма я решетката тип „реактивен изтребител”, сърдитите фарове и мускулести арки на калниците, които го правеха толкова атрактивен и динамичен.

Новият Outlander е много по-сдържан, но и с много „по-техно” визия. Вероятно затова или защото все още е твърде нов и непознат модел, се радва на много повече внимание от страна на хората, които среща по пътя си. Въпреки че е изграден на нова платформа, габаритите са почти идентични с предходния модел (дължина 4665 мм, широчина 1800 мм, височина 1680 мм и междуосие 2670 мм), заради изчистените линии, Outlander изглежда по-издължен и елегантен.

Чистота

PA140041.JPGИнтериорът продължава изчистеността на формите. Копчетата са сведени до абсолютен минимум, за което помага и големият, чувствителен на допир дисплей на мултимедията, и са групирани прегледно и удобно. Централната конзола е насочена под лек ъгъл към водача за по-голямо удобство. Материалите са леко скучни на вид, но много качествени и приятни на допир, а сглобката е прецизна по японски. В по-високите нива на оборудване, пластмасата има пиано лак покритие, а лайсните са от материал, наподобяващ карбон. Вътрешното пространство е изненадващо обширно. Пътниците на втория ред се наслаждават на рядко срещан простор за краката. Тъй като автомобилът е 7-местен (което дава възможност за приспадане на ДДС-то), като две от седалките се вадят от багажника, втория ред се мести на релса в диапазон от 25 см, за да се улесни достъпа до третия ред и да се осигури по-голям комфорт на пътниците. Багажникът е с обем от 591 л в 5-местна конфигурация, а вратата му може да се отваря и затваря с копче.

PA140037.JPGЕко

Истинското техно обаче не е в дизайна, а в двигателите и задвижването. Спомената нова платформа на автомобила е подготвена за модерната хибридна plug-in система, която ще може да се зарежда и в контакта. Засега обаче моделът се предлага с високо ефективни бензинов и дизелов двигател, оборудвани с по-бърза и усъвършенствана старт/стоп система. Противно на съвременните тенденции за т. нар. даунсайзинг на двигателите (намаляване на работния им обем), под капака на тестовата кола се криеше 2.2-литров дизелов двигател с мощност от 150 к. с. и 380 Нм максимален въртящ момент, комбиниран с 6-степенна ръчна скоростна кутия и 4х4 задвижване. Динамиката, осигурявана от този мотор, е изключително приятна и предостатъчна за подобен род автомобил. Ускорението до 100 км/ч става за 10.2 сек., а максималната скорост е 200 км/ч. Начинът по-който мощността се разгръща обаче създава впечатлението, че управлявате по-бърза кола. Още от ниски обороти двигателят отвръща много отзивчиво на всяко подаване на газ, като не губи устрем и след средата на оборотомера. Така няма да изпитате особени затруднения при нужда от изпреварване. На този фон, разход на гориво между 6 и 7 л на 100 км е много похвално постижение, а японците обещават, че може да го намалите до нищожните 5.4 л. Заслуга за добрата динамика и нисък разход определено има и намаленото тегло на автомобила с около 150 кг в сравнение с предишното поколение. От електрониката, освен споменатата стрт/стоп система, за икономията допринася и ECO Mode Control системата, която управлява максимално ефективно работата на двигателя, климатика, 4х4 задвижването и показва в реално време на водача дали шофира икономично или не.

4х4

PA140020.JPG4х4 системата също е нова. Тя пак предлага три режима на управление, но вече 2WD е заменен с 4WD ECO. Тук също се задвижват предимно предните колела, с цел максимална икономия, но системата си запазва „правото” да задейства и задния мост при хлъзгав път или загуба на сцепление, което е добре за вашето здраве и живот. Интересна при това положение е разликата между този режим и стандартния 4WD, който перманентно се грижи да прехвърля тягата по най-оптимален начин между всички колела. Вероятно той е малко „по-дашен” към задния мост, но тъй като пътните условия бяха добри и асфалтът сух, не успях да открия разлика. Новата технология отчита и ъгловата скорост в завои, като по този начин разпределя по-прецизно тягата между четирите колела за повече стабилност и по-добра динамика. Третият режим е 4WD LOCK, осигуряващ постоянно задвижване на всички колела, който е подходящ за офроуд при ниски скорости.

И последната новост при този модел е, че той вече няма да има френски близнаци в лицето на Peugeot 4007 и Citroen C-Crosser.

Хибридът ще гори едва 1.6 л на 100 км

Хибридната версия на Mitsubishi Outlander, носеща името PHEV, ще бъде пълен хибрид, чиито батерии ще могат да се зареждат и в контакта. Автомобилът съчетава 2.0-литров бензинов двигател, два електродвигателя, по един на предната и задна ос, и пакет литиево-йонни батерии. Само на електричество ще може да измине 55 км. С помощта на бензиновия двигател, пробегът скача до 880 км. От Mitsubishi твърдят, че Outlander PHEV ще гори само 1.6 л на 100 км. Тъй като е plug-in хибрид, батериите му могат да се зареждат в електрическата мрежа, като това ще отнема 4 часа. Mitsubishi Outlander PHEV ще се появи най-напред в Япония, в началото на 2013 година, а малко след това ще бъде наличен в Европа и Северна Америка.

PA140047.JPGПод капака

Двигател дизелов

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата 4х4

Работен обем 2268 куб.см.

Мощност в к.с. 150 к.с. (при 3500 об.)

Въртящ момент 380 Нм (при 1750 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 10.2 сек.

Максимална скорост 200 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско 6.5 л/100км
  • Извънградско 4.7 л/100км
  • Смесен цикъл 5.4 л/100км

Емисии на CO2 140 г/км

Маса 1590 кг

Просвет 190 мм

Резервоар 60 л

Цена от 39 990 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 17.11.2012 г.

Снимки: Авторът

(Visited 148 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *