Opel Mokka стана електромобил

Електрически, без вредни емисии и с енергичен дизайн – сборът от тези качества формира образа на новия Opel Mokka (тестове на предишните поколения виж ТУК и ТУК).

Днес германският автомобилен производител разкрива второто поколение на своя компактен бестселър – мощната, изцяло нова Mokka, която съчетава перфектно емоцията на забавлението и модерния дух. Новият модел може да се движи с изцяло електрическа тяга и с нулеви нива на емисиите, демонстрира висока ефективност и е по-компактен от всякога. Накратко – предлага перфектни предпоставки както за градски приключения, така и за спокойно и безопасно пътешествие на дълги разстояния по магистрала.

„Новата Mokka привлича погледите и е в състояние да промени начина, по който се възприема нашата марка! С Mokka ние преоткриваме Opel и представяме насоките в дизайна за следващото десетилетие. Тя показва ясно всичко онова, което марката олицетворява днес и ще защитава в бъдеще: Mokka е забавна, ефективна и иновативна във всяко отношение. И не на последно място, новият модел въплъщава съвършено и по възможно най-прогресивния начин основните ценности на марката Opel – вълнуваща, достъпна и германска. Това е първият Opel, който предлага електрическо задвижване от момента на пазарната си премиера и е истинско доказателство, че марката Opel става електрическа“, сподели ентусиазирано своето мнение за новия модел главният изпълнителен директор на Opel Михаел Лошелер.

Въпреки малко по-голямото междуосие (+2 милиметра), каросерията на новата Mokka е с цели 12,5 сантиметра по-къса от тази на предишното поколение и едновременно с това предлага на своите петима пътници подобно по обем багажно пространство до 350 литра. Общата дължина от едва 4,15 метра прави новия модел извънредно лесен за маневриране и паркиране в градски и крайградски условия. Дизайнът на новата Mokka поднася приятна изненада със своите забележителни пропорции, както и със завладяващата, достигаща и до най-малките детайли прецизност на самоуверената външност с нейните характерни къси надвеси и стабилна, широка осанка. Освен това, новото попълнение в гамата на Opel е и първият модел, който демонстрира бъдещото лице на марката под формата на Opel Vizor, както следващото поколение изцяло дигитално арматурно табло Opel Pure Panel. При него липсват както аналоговите контролни прибори, така и излишните и безполезни декоративни анимации – графичното представяне е ясно и изчистено, а предоставяната на водача информация е фокусирана само върху наистина необходимото. Всичко е максимално чисто и полезно за човека зад волана. Хоризонтално разгърнатият панел на арматурното табло включва два широкоформатни екрана, като този пред водача е с диагонал до 12 инча. За да гарантират интуитивно управление на функциите и пълна концентрация на вниманието върху пътната обстановка, дизайнерите на Opel са запазили физическите бутони за основните функции, с цел да бъде избегнато опасното ровене в подменютата.

Новата Mokka продължава традицията на Opel да пренася иновативни технологии от по-високите автомобилни класове и да ги внедрява в своите модели, насочени към много по-широка потребителска аудитория. В случая сред тях са модерни системи като адаптивния круз контрол ACC (Advanced Cruise Control), чиято функция „stop & go” позволява на водача да преодолява леко,. С настроение и без умора движението в натоварено градско движение и задръствания – електрическата Mokka-e потегля и спира самостоятелно и настройва автоматично скоростта и дистанцията съобразно движението на превозното средство отпред, без да изисква никаква работа със спирачката или газта от страна на водача. Наред с това, системата за активно поддържане на лентата за движение Active Lane Positioning автоматично поддържа новата Mokka в центъра на лентата с активна намеса в управлението. Предните светлини на новия модел също предлагат технологично решение от най-висок клас с адаптивната, напълно предотвратяваща опасността от заслепяване на останалите участници в движението матрична система IntelliLux LED с 14 светодиодни елемента, която е уникално предложение в тази автомобилна категория. Всички варианти на Mokka се предлагат серийно с предни и задни LED светлини, електромеханична спирачка за паркиране, както със система за и разпознаване на пътни знаци Тraffic Sign Recognition. На разположение е и 180-градусова панорамна камера за обратно виждане.

Новата Mokka използва технологичната основа на новата версия на високоефективната мултиенергийна платформа CMP (Common Modular Platform) на компанията. Тази лека и ефективна модулна конструктивна архитектура предлага максимална гъвкавост при разработката на автомобила и дава възможност за използване както на система за изцяло електрическо задвижване с акумулаторни батерии, така и на двигатели с вътрешно горене – изборът е предоставен изцяло на клиента. В процеса на разработка на новия модел, екипът от инженери в Рюселсхайм е положил специални усилия от една страна върху мерките за намаляване на теглото, снижавайки го с до 120 кг спрямо предходното поколение, а от друга върху повишаване на структурната здравина на каросерията, която е с до 30% по-висока устойчивост на усукване при електрическата версия с нейната ниско разположена, интегрирана в подовата структура акумулаторна батерия. Предимствата, осигурени от предприетите мерки са очевидни – новата Mokka изразходва значително по-малко енергия и едновременно с това е много по-динамична, по-пъргава и предлага много по-голямо удоволствие от шофирането.

За първи път в историята на Opel, новата Mokka ще се предлага и в изцяло електрически вариант още от момента на пазарната си премиера. Електрическата Mokka-e съчетава движението с нулево ниво на емисиите с динамика и вълнуващо преживяване зад волана. Електродвигателят развива максимална мощност от 100 кВт (136 к.с.) и още при потегляне предлага максимален въртящ момент от 260 Нм. Отличните реакции, пъргавината и динамиката са сред изключителните характеристики на новия електрически модел. Водачът може да избира между три режима на задвижване – Normal, Eco и Sport – за най-хармонични и балансирани характеристики или за максимална динамика и удоволствие от шофирането в зависимост от своите предпочитания. Максималната скорост е електронно ограничена на 150 км/ч с цел ефективно използване на съхранената в акумулаторната батерия с капацитет 50 кВтч електроенергия и постигането на максимален автономен пробег. Системата за бързо зареждане с прав ток (DC) със 100 кВт дава възможност 80% от капацитета на батерията да бъде възстановен в рамките само на 30 минути и е част от серийното оборудване на новия модел. В режим Normal на задвижването Opel Mokka-e е в състояние да измине с едно зареждане на батерията до 322 километра (според изискванията на нормата WLTP ) изцяло на електричество, а в режим Eco водачът получава допълнителни указания и подкрпа за постигането на възможно най-голям автономен пробег. Новата Mokka-e е подготвена за всички налични на пазара възможности за зареждане с електроенергия – независимо дали става дума за стенен заряден модул (Wallbox), за обществена бързозарядна станция или за стандартен кабел и обикновен домакински контакт, без значение дали токът е еднофазен или трифазен с 11 кВт. Вдъхваща доверие е и осемгодишната заводска гаранция на акумулаторната батерия.

Клиентите на марката могат да очакват извънредно енергична, забавна и пъргава на пътя Mokka от изцяло ново поколение. Поръчки за новото издание ще започнат да се приемат от края на лятото на 2020 година, а моделът ще бъде на разположение при официалните представители на марката от началото на 2021 година. Новият модел ще се предлага и с гама от изключително ефективни дизелови и бензинови двигатели.

Снимки: Opel

(Visited 949 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *