Opel Grandland X Hybrid4: Eко с 300 коня

3 мотора ви придвижват 59 км само на ток или ви изстрелват до 100 км/ч за 6.1 сек.

Компактните SUV модели съчетават в себе си много качества, но определено има две, с които никога не са се славели. Не са особено забавни зад волана, а и са далеч по-неекологични и неикономични от близките по размер обикновени автомобили.

Opel Grandland X Hybrid4 обаче променя играта (тест на стандартния модел виж ТУК). С неговите 300 конски сили и забележете – 520 Нм максимален въртящ момент, той е истинско удоволствие дори и за спортните натури. Настъпвате педала на газта и колата ви залепва здраво за ергономичната седалка, сертифицирана от немската асоциация на ортопедите AGR, която не ви изморява на дълъг път. Скоростомерът отброява 100 км/ч след едва 6.1 сек. и нито на човекът зад волана, нито на останалите шофьори, останали далеч зад него на светофара, им се вярва, че това е един практичен семеен SUV. Най-невероятно от всичко обаче звучи обещанието, че подобна кола, с подобна динамика ще гори едва 1.3-1.4 л бензин на 100 км (WLTP).

Организъм

Вярвате или не, времената са модерни и електрификацията застигна и Opel. Причината за изброените по-горе изключителни характеристики е, че автомобилът се задвижва от цели три двигателя. Бензиновият е с обем от 1.6 л и благодарение на турбото доставя впечатляващата мощност от 200 к.с. и 300 Нм. В блока на 8-степенната автоматична скоростна кутия е поместен първият електромотор със собствена мощност от 110 к.с. и 320 Нм. Вторият пък, със 113 к.с. и 166 Нм, заедно с инвертора и диференциала са вградени в електрозадвижвания заден мост, осигурявайки и 4х4 предаването на модела (има и версия без задния електромотор, която е с предно предаване, 225 к.с. и 360 Нм). Общата изходна мощност на системата обаче не е сумарна от всеки мотор по отделно, а е вече споменатите 300 к.с. и 520 Нм въртящ момент.

Захранването на електромоторите идва от батерия с капацитет 13.2 кВтч, поместена под задната седалка, която се зарежда директно в контакта (разбира се и при движение по инерция и спиране).

Пробег

Основният екологичен коз на Grandland X Hybrid4 е, че може да измине 59 км само на електричество със скорост до 135 км/ч, без да изгори и капка бензин. Изчисленията на немците показват, че над 80% от хората карат под 50 км дневно с автомобилите си, основно в градска среда. Тоест в делника това може да бъде чист електромобил. Дори има една синя лампичка, монтирана в огледалото, която да показва на властите в градовете, в които има ограничение за движение на автомобили с двигатели с вътрешно горене, че в момента се придвижвате в електрически режим. И това е причината смесената консумация на гориво на компактния всъдеход да е едва 1.3-1.4 л. Иначе е повече от ясно, че когато тръгнете на уикенд пътешествие, където разчитате основно на бензиновия мотор или често се наслаждавате на тези 300 коня, бордовият компютър няма да покаже подобни стойности (макар че и отчетените по време на теста 6.7 л са повече от приемливи за 300 коня, тъй като той се състоя основно по планински отсечки).

Режими

За да се придвижва най-адекватно според условията или собствените си желания, водачът разполага с режими на управление – Electric, Hybrid, AWD и Sport. При първия разчитате само на електрическите мотори, в хибридния колата избира автоматично кой двигател колко да натоварва с цел максимална икономичност, AWD ви гарантира постоянна електрическа тяга и на задния мост за пресечени терени, а спортният е ясен – напряга всичко за максимална динамика. Интересно е, че дори и да ви свърши батерията, все пак ви остава малко ток за моментите, в които настъпвате педала докрай. Разполагате и с функция да запазите оставащия заряд в батерията – примерно, ако пътувате от един град до друг и искате в центъра му да се придвижвате само на ток.

 

 

 

 

Най-хубавото, е че цялата тази сложна екологична система, почти не се отразява негативно на практичността на Grandland X. Салонът е достатъчно просторен за петима възрастни, а багажният обем е намален с едва 24 л (от 514 на 490 л) заради батерията. Единственото жалко в цялата работа е, че живеем в държава, която не субсидира по никакъв начин покупката на екологичен автомобил и цената от 90 хил. лв. идва доста висока (80 хил. за версията само с предно).

Под капака

Двигател             бензинов + 2 електрически

Брой цилиндри               4

Работен обем  1598 куб.см.

Задвижване на колелата          4х4

Мощност в к.с.                 300 к.с.

Въртящ момент              520 Нм

Ускорение (0 – 100 км/ч)           6.1 сек.

Максимална скорост    235 км/ч

Консумация на гориво

  • Смесен цикъл 1.3-1.4 л/100км

Емисии на CO2                 34-36 г/км

Резервоар          53 л

Цена      от 79 990 лв. с ДДС (с предно предаване)

Цена на тестовата кола              от 90 0750 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 18.03.2020 г.

Снимки: Авторът, Opel

(Visited 2 296 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *