Nissan Qashqai 2018: Подплатено самочувствие

Перфекционистът започна да демонстрира характер

Всички тръгнаха след него. Той бе първият, който през 2007 г. създаде сегмента на компактните SUV модели, превърнал се в най-бързо развиващия се клас автомобили в света. И очевидно е твърдо решен да продължава да води, при това с дързък стил и настроение.

За десетте години на своето съществуване Nissan Qashqai не само се наслаждаваше на успеха си от почти 2.5 млн. продадени бройки, но и се съсредоточи в това да отстрани всичките си слабости. Търся ли търся някакъв недостатък, а той ме гледа високомерно с новата си нахакана физиономия и сякаш ми подмята подигравателно „давай да те видя“. Направо „дразнещо“ перфектен.

Смело

За десет години на върха, Qashqai осъзна, че няма от какво да се стеснява. И го изрази в дизайна. В него няма вече плавни извивки и „мекота“, опитваща се да се хареса на всички хора по земното кълбо, рискувайки по този начин да не се хареса на никой. Да, дизайнът е еволюция на настоящото, второ поколение. Но е доста смела и експресивна еволюция. Линиите са станали остри, динамични и „нахални“, а V-образната решетка се врязва в бронята като на спортна кола. И така се улавям, че започвам да се обръщам след леко стерилния досега бестселър (по мое мнение), като го паркирам. И ми е приятно да го гледам. Отзад промените са много малки – изместени светлоотразители в бронята, протектори отдолу в различна форма и по-остър светлинен подпис в стоповете. Малки, но доста ефектни. Ако трябва да обобщя фейслифта с две думи, то те биха били „характер“ и „самочувствие“.

Отвътре е пипано много внимателно. Най-съществената разлика е новият скосен в долната част волан, който е с много по-приятна и спортна визия. От Nissan твърдят, че е подобрено качеството на използваните материали, което ми беше трудно да уловя с просто око, защото те и преди си бяха на високо ниво – мека, приятна на допир пластмаса, пиано лак, качествени тапицерии. Всичко си е както трябва. Навигацията е станала по-лесна за употреба и за щастие не са махнали копчетата около екрана на мултимедията. Може да не изглежда толкова изчистено, колкото в новите модели на Renault, например, но пък е много по-лесно и интуитивно при ползване. Просторът в салона си е същият, с предостатъчно място и за по-едри пасажери на втория ред, който в комбинация с опционалния панорамен покрив, прави усещането за свобода особено осезателно. Багажникът е с обем от 430 л и предлага много хитри решения като две лица на кората – гумено и текстилно, двоен под и др.

Икономичен

Тестовият автомобил бе в единствената модификация, предлагана с 4х4 задвижване – с 1.6-литров дизел със 130 к.с. и 320 Нм максимален въртящ момент, комбиниран с 6-степенна ръчна скоростна кутия. Двигател, осигуряващ чудесна динамика и още по-чудесен разход на гориво. Спринтът от 0 до 100 км/ч отнема 10.5 сек., а максималната скорост е 190 км/ч. Високият въртящ момент обаче тегли купето настойчиво дори и при подаване на газ от ниски обороти, вдъхвайки увереност при изпреварвания. При сравнително динамично шофиране бордовият компютър отчете разход от 7 л на 100 км, а когато сте по-умерени с десния крак, показанията му лесно падат и под 6 л. Японците пък обещават смесена консумация от едва 4.9 л на 100 км.

Пътното поведение е наистина чудесно. Редица модификации по окачването, което във версията с 4х4 е многораменно отзад (при тези само с предно е торсионна греда), настройките на амортисьорите и волана, правят така че да се чувствате все едно управлявате хечбек, а не SUV с пътен просвет от 188 мм. Има и система за активен контрол на шасито, която чрез дозирано спирачно усилие на отделни колела подпомага вземането на завои и преминаването през неравности. Системата за 4х4 на модела пък си е съвсем истинска, което го прави напълно надежден извън пътя (за разлика от голяма част от последователите му в сегмента). Тя дава възможност да избирате режими само на предно, автоматично 4х4, което само преценява към кой мост колко процента от въртящия момент да насочи, с акцент към предния или да заключите ръчно тягата в съотношение 50 на 50% между двата моста за най-тежки условия (работи при скорост до 70 км/ч).

Все пак открих и недостатък, но не управлявайки автомобила, а поглеждайки таблицата с техническите характеристики. Ако искате да имате Qashqai с 4х4 и автоматична скоростна кутия – не може. Не се предлага такава опция. 4х4 е налично само с този дизелов двигател и ръчни скорости.

Кара се сам по магистралата

От началото на 2018 за новия Qashqai ще се предлага технологията за автономно управление ProPILOT, която контролира завиването, ускорението и спирането при магистрално движение в една лента. Това ще даде на клиентите по-голяма увереност при движение, подобрен контрол, по-голяма свобода по време на голямо задръстване и движение с ниска скорост. Асистентът за аварийно спиране пък вече разпознава и пешеходци, като има и ново предупреждение за напречен трафик. Пътните знаци се прожектират на таблото пред водача. Има още предупреждение за умора на водача, асистент за паркиране, 360-градусов изглед, както и асистенти за мъртвия ъгъл и за поддържане на лентата.

Под капака

Двигател дизел

Обем на двигателя 1598

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата 4х4

Мощност в к.с. 130 к.с. (при 4000 об.)

Въртящ момент 320 Нм (при 1750 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 10.5 сек.

Максимална скорост 190 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско 5.7 л/100км
  • Извънградско 4.5 л/100км
  • Смесен цикъл 4.9 л/100км

Емисии CO2 129 гр/км

Резервоар 65 л

Маса 1527 кг

Цена от 33 590 лв. с ДДС

Цена на тестовата версия от 49 290 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 07.10.2017 г.

Снимки: Авторът

(Visited 1 982 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *