FACEBOOK
FACEBOOK
Виж видеата
Виж снимките

Nissan Juke 2014: Узря, но скришом

Много по-функционален, но със същия палав дизайн

P7260018.JPGГеорги Колев

Грозен или привлекателен? Всеки си има свой отговор. И може би точно това е най-характерното за Nissan Juke – че всеки има мнение за него.

Който както ще да го приема обаче има едни цифри, които говорят недвусмислено. Около половин милион продажби от лансирането на модела в края на 2010 г. до момента, като за 85% от клиентите това е първият автомобил с марка Nissan, който купуват. Точно това е причината да се взирате в снимката и да се чудите какво всъщност е обновеното в модела. Външните промени, съвсем разбираемо като се има предвид колко успешен се оказа ексцентричният дизайн, са много трудно забележими. Те в общи линии само подчертават ексцентричността – променена форма на фаровете (най-отгоре всъщност са фаровете, кръглите отдолу са мигачи), които вече също като тези отзад приличат на бумеранг, задните си запазват стилистиката, взаимствана от спортягата 370Z, но вече са кристални, броните имат малко „по-лоша“ визия (най-вече задната), емблемата е по-отчетлива. Май това е.

Промените

Всъщност обаче промени има и те са съвсем сериозни. Нов 1,2-литров бензинов турбо двигател, оптимизирано задвижване на четирите колела със система, контролираща въртящия момент между левите и десните в завоя, нова мултимедията с чувствителен на допир екран, както и системата за безопасност Nissan Safety Shield. Вече се предлага и пакет за персонализиране на екстериора (примерно огледала в различен цвят), както и панорамен, отварящ се покрив. Може би най-важната промяна обаче е изненадващо порасналият багажник с цели 40% от едва 207 на 354 л при версията с предно предаване.

P7260047.JPGОтвътре, освен споменатата нова мултимедия, промени няма, което е добре, защото интериорът има бутиков облик. Отличителният детайл е централната конзола, която е оформена като резервоар на мотор и е от перлено-лакирана пластмаса, боядисана в различен от основния цвят. Запазен е оригиналният многорежимен информационен уред, монтиран в долната част на таблото. С два отделни бутона CLIMATE и D-MODE избирате какво да контролирате от него – климатичната инсталация или динамичните настройки на автомобила. Интересно е, че върху едни и същи черни лакирани бутони се сменят светещите надписи в зависимост от това дали настройвате температурата или избирате режим на шофиране – например в единия случай върху копчето свети надпис А/С, а в другия SPORT. Мястото на задните седалки е сравнително ограничено, но стандартно за малките градски коли, а да не забравяме, че Juke “се вози“ на платформата на Micra. P7260036.JPG

Въздишки

Тестовата кола бе оборудвана именно с новия 1.2-литров бензинов турбомотор, който достига мощност от 115 к.с. и 190 Нм максимален въртящ момент, съчетан с 6-степенна ръчна скоростна кутия и задвижване на предните колела. Комбинация, предлагаща приятна динамика и добра еластичност за бензинов двигател. Ускорението от място до 100 км/ч става за 10.8 сек., а максималната скорост е 178 км/ч. Заради по-високия въртящ момент, дължащ се на турбото, чийто максимум ви се изсипва още при 2000 об./мин., можете да разчитате по-често на отзивчивост при настъпване на педала на газта, както и на по-рядко преминаване на по-ниска предавка в търсене на обороти и мощност. Работата му се озвучава доста приятно от твърде осезателните турбо въздишки при отпускане на газта, които биха зарадвали всеки почитател на шофирането. Производителят обещава и добра икономичност – 5.6 л на 100 км в смесен цикъл на шофиране, но след теста бордовият компютър отчете 9 л (вярно, беше динамичен).

P7260013.JPGПътното поведение е отлично. Juke захапва асфалта като лека кола и то „драйвърска“. По-високият център на тежестта почти не се усеща в завои. Версията само с предно не успява да осигури направо нереално доброто сцепление на тази с 4х4, но пък много се старае да се доближи до него.

Брани ви щит

В обновения Juke са комбинирани комплект от нововъведения, които образуват уникален пакет от подпомагащи системи за водача, наречени Nissan Safety Shield. Радар и камера следят за случващото се около автомобила и предупреждават шофьора със звук за наближаващи препятствия, а ако той не реагира се задейства спирачката. Колата отчита и предупреждава при умора на водача, разчита пътните знаци и ги прожектира на таблото, сигнализира за напускане на лента или при наличие на автомобил в сляпата зона на огледалата, изключва автоматично дългите светлини и др.

Под капака

P7260051.JPGДвигател бензин

Обем на двигателя 1197

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата предно

Мощност в к.с. 115 (при 4500 об.)

Въртящ момент 190 (при 2000 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 10.8 сек.

Максимална скорост 178 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско 6.9 л/100км
  • Извънградско 4.9 л/100км
  • Смесен цикъл 5.6 л/100км

Емисии CO2 129 г/км

Резервоар 55

Маса 1236 кг

Цена от 35 340 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 29.11.2014 г.

Снимки: Авторът

(Visited 348 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *