FACEBOOK
FACEBOOK
Виж видеата
Виж снимките

Nissan въвежда в Европа мини електроцентрлата e-POWER

Днес Nissan представи концептуалния кросоувър IMQ, оборудван с разработената от компанията e-POWER и обяви, че ще лансира технологията за електрифициран силов агрегат в Европа.

Технологията ще дебютира на европейските пазари до 2022 г., каза Роел де Ври, Корпоративен вицепрезидент на Nissan, на Aвтомобилния салон в Женева.

e-POWER пожъна голям успех сред клиентите в Япония, където спомогна за превръщането на Nissan Note в най-продавания автомобил в страната. Съчетаващи 100% задвижване с електромотор и бензинов двигател, който зарежда батерията, автомобилите със система e-POWER осигуряват на клиентите моментално, плавно ускорение и отличен разход на гориво.

Въвеждането на технологията в Европа ще засили лидерската позиция на Nissan в електрифицираните автомобили в региона, където Nissan LEAF вече е най-продаваният електрически модел.

Надграждайки успеха на LEAF, e-POWER ще бъде сред редицата нови технологии, които ще бъдат въведени в най-продаваните автомобили на Nissan в Европа в следващите три години. Продажбите на електрифицирани автомобили Nissan ще се увеличат петкратно до 2022 г., като в края на 2022 г. ще бъдат два пъти по-високи от средните на пазара.

IMQ, представен на Автомобилния салон в Женева, е пример за автомобил с усъвършенствани технологии и дизайн, оборудван с версия на e-POWER със задвижване на всички колела. Той отразява позицията на Nissan на лидер при кросоувърите, с външен вид, който тласка границите на това какво може да представлява европейският компактен кросоувър.

Системата e-POWER включва бензинов двигател с генератор на мощност, инвертор, батерия и електромотор. Използван единствено за зареждане на батерията с висока мощност, бензиновият двигател винаги работи на оптимални обороти. Това води до изключителна икономия на гориво и по-ниски емисии в сравнение с традиционния двигател с вътрешно горене.

Понастоящем системата e-POWER е налична в моделите Note и Serena в Япония. Над 70% от продажбите на Note и почти половината от продажбите на Serena в страната са e-POWER версии.

Лидерската позиция на Nissan в сферата на електрифицираните автомобили е подчертана от новината, че изцяло електрическият Nissan LEAF е достигнал общи продажби от 400 000 броя в световен мащаб, затвърждавайки позицията си на най-продаван електрически автомобил в света. От утре, 6 март, стартират продажбите на Nissan LEAF e+, оборудван с нова, по-мощна батерия в някои европейски страни.

Над 3 000 потребители вече са поръчали 62-киловатчасовия LEAF само месец след световното му лансиране.

Nissan Energy също е във фокуса на вниманието. По-късно тази година ще бъде въведена Nissan Energy ROAM – устойчива на атмосферните влияния преносима батерия. ROAM ще използва клетки от употребявани батерии на LEAF и ще предоставя капацитет на съхранение от 700 Wh и изходна мощност от 1 kW.

Концептуалният IMQ включва последните иновации, които вдъхват живот на Nissan Intelligent Mobility, визията на марката за бъдещето. Стилът му отразява ролята на Nissan на пионер и лидер при кросоувърите, със зашеметяващ външен вид, който тласка границите на това, какво може да представлява европейският кросоувър.

В основата на IMQ е следващото поколение e-POWER, система за 100% задвижване с електрически мотор, която осигурява моментално линейно ускорение. Тя е разработена на основата на технологията e-POWER, която в момента е налична при най-продаваните модели Nissan Note и Serena в Япония. В IMQ тя осигурява обща мощност от 250 kW и 700 Nm въртящ момент.

Тази висока мощност се предава чрез нова система на задвижване на всички колела с множество мотори, която осигурява прецизен и независим контрол над всяко колело. Комбинацията от e-POWER и AWD е идеална за условия на ниско сцепление, като например заснежените алпийски пътища извън Женева.

IMQ предлага поглед зад кулисите на технологичната визия на Nissan. Той е оборудван с усъвършенствана прототипна версия на системата в помощ на водача  ProPILOT, която предлага по-добри възможности за автономно управление. Моделът е оборудван и с технологията Invisible-to-Visible на Nissan, представена през януари 2019 г. на изложението за електроника CES в Лас Вегас.

Снимки: Nissan

(Visited 1 591 times, 1 visits today)

3 коментара

 • 123 каза:

  Нищо ново под слънцето. Това е прах в очите само. Опростен хибрид, който трябваше да бъде вместо съществуващия, но така се печелят повече пари от неразбиращите купувачи. Супер 🙂

  • Ентусиаст каза:

   Не е хибрид, защото задвижването се извършва посредством електродвигател. Бензиновият двигател се ползва единствено и само като генератор, с който може да зареждате батерията. Важно е, че той не предава въртящ момент към двигателните колела, което дава възможност да се постави да работи в ефективен и нискоемисионен режим

   • Иванов каза:

    Всъщност не зарежда само батерията, едновременно с това произвежда ток и да захранва мотора, докато зарежда 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *