Mustang Cobra Jet е брутален драгстер с 1400 ел. коня

Не е твърде шумен и не използва капка гориво, но е проектиран, така че да превземе четвърт миля в диапазон от 8 секунди при повече от 270 км/ч. За първи път Ford Performance представя единствения по рода си драгстер, Mustang Cobra Jet с изцяло електрическо задвижване.

Прототипът на Mustang Cobra Jet 1400, задвижван от батерия, е създаден по предназначение и се предвижда да достави над 1400 конски сили и 1500 Nm моментален въртящ момент, за да демонстрира възможностите на електрически силов агрегат в една от най-взискателните и конкурентни състезателни среди.

„Ford винаги е използвал състезателните автомобилни спортове, за да демонстрира иновации“, казва Дейв Перикак, директор, Ford Icons. „Електрическите силови двигатели ни дават напълно нов вид поведение и представяне на автомобила, а изцяло електрическият Cobra Jet 1400 е един пример за изтласкване на новата технология до абсолютната граница. Радваме се да покажем какво е възможно през една вълнуваща година, когато също така изцяло електрическият Mustang Mach-E се присъедини към семейството на Mustang.“

След дебюта на изцяло електрическия SUV Ford Mustang Mach-E – първият, изцяло електрически Mustang, прототипът на Mustang Cobra Jet 1400 представлява още една възможност за усъвършенстване на наследството и производителността на Mustang, като едновременно с това включва някои от най-модерните технологии, за да се присъединият към бъдещите силови двигатели на Ford.

Mustang Cobra Jet 1400 е създаден в чест на Cobra Jet, който за първи път доминира в драг дължините в края на 60-те години на миналия век и все още е основна сила в спортните състезания по драг.

Ford Performance продължава да тества Cobra Jet 1400 преди световния си дебют по-късно тази година на драг състезание, на което фенове, медии и конкуренти ще се срещнат със състезателния автомобил, както и ще видят точно на какво е способен върху асфалта.

За да постигне максимална ефикасност на проекта, Ford Performance се обедини с няколко способни и специализирани доставчици:

  • MLe Racecars – конструктор на превозни средства, дизайнер, интегратор и тунер
  • Watson Engineering – поддръжка и разработка на шасита, строител на ролкови клетки
  • AEM EV – софтуер и калибриране и управление на двигателя

Cascadia – доставчик на инвертори и двигатели.

Снимкa: Ford

(Visited 988 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *