Mitsubishi Outlander: Градски авантюрист

Свеж и динамичен всъдеход за ежедневна употреба

DSC00284.JPG

Георги Колев

България е само за джип“. Всеки път като тръгна на разходка до някое от иначе приказните кътчета в родината ни, пътищата или тяхната липса, ми набиват тази мисъл в главата. Да обаче живея в град, както и по-голямата част от населението по света, където в ежедневието имам нужда от по-компактен и маневрен автомобил, който да е комфортен, да не ме затруднява в трафика, да е удобен за паркиране на тесни пространства и по възможност да не гори като камион. Сядайки зад волана на новия Mitsubishi Outlander той отговори едновременно на всички тези нужди, както и на въпроса защо е най-продаваният модел на „трите диаманта“ у нас. Ако трябва да го опиша с една дума, то тя е „универсален“.

Новият Outlander се появи у нас преди няколко месеца. Тестваната версия бе с 2.2-литров дизелов двигател със 156 конски сили и 380 Нютон метра въртящ момент, комбиниран с 6-степенна автоматична скоростна кутия с два съединителя.

Сърдит

Това, което най-силно го отличава от предшественика му е новата „физиономия“. Предната част на компактния SUV е оформена според новата дизайнерска линия на марката с радиаторна решетка в стил „реактивен изтребител“, която го прави да изглежда изключително „сърдит“ и агресивен. Освен, че създава по-хищен вид, новата предница подчертава още едно много важно нещо – ориентирането на компактния всъдеход към семейството на леките автомобили на марката, предназначени за движение по нормални пътища. Габаритите (дължина почти 4.7 м, широчина 1.8 м, височина почти 1.7 м), профилът и оформлението на задната част, където разликите с предишното поколение са незначителни, обаче числят Outlander към семейството на класическите SUV-та.

DSC00276

За разлика от други компактни джипчета Outlander може да се похвали със завидно вътрешно пространство както отпред, така и за пътниците отзад. Интериорът му пък може да съперничи по функционалност на минивановете. Задните седалки освен, че се спускат и прибират, правейки и без това големия багажник с обем 541 л да нарасне до 1691 л, могат и да се придвижват по дължина. Така, колкото и високи пътници да превозвате отзад, колената им няма да ви се разсърдят. Първото нещо, което прави впечатление като отворите вратата на багажника е огромната бас колона на аудио системата с мощност 710 W, чийто звук може да накара пломбите ви да напуснат гнездата си.

DSC00279

 На пътя

На пътя Outlander се държи много повече като кола, отколкото като джип, независимо дали изберете да го шофирате, разчитайки на задвижването само на предните колела или на автоматичното 4х4, предаващо въртящия момент в огромния диапазон от 98% предни – 2% задни, до 50 на 50, в зависимост от нуждите на терена. Динамиката му превъзхожда тази на класическите джипове – от 0 до 100 км/ч ускорява за 11.7 сек., а максималната скорост е 198 км/ч. Разходът също е по-поносим – по каталог смесено 7.3 л на 100 км. По време на теста обаче компютърът отчете разход от 12.2 л на 100 км. Когато е задвижван само от предните колела Outlander се чувства по-тромав, има по-голяма склонност към заклащане и не прецизно влизане в завоите. Преминете ли в режим 4WD обаче нещата коренно се променят. Тягата се употребява доста по-ефективно, натискайки ви приятно в гърба, а завоите се вземат с хирургическа точност. За любителите на по-динамичното шофиране, трансмисията предлага спортен режим, както и ръчна смяна на предавките от лостчета на волана.

DSC00255.JPG

Точно обратното усещане Outlander предлага извън пътя, където започва да се държи много повече като джип, отколкото като кола. „Умното“ 4х4 неусетно се справя с разпределянето на въртящия момент към тези колела, които имат повече нужда от него. В резултат на това катери безпроблемно стръмни планински пътеки с ронлива почва, давайки чувство на пълна сигурност на водача. За по-сериозни препятствия има функция Lock на задвижването, която предава приблизително 1.5 пъти по-голям въртящ момент на задните колела, за да се подобри сцеплението при лош път и при затъване. Допълнителен плюс е системата, подпомагаща потеглянето по наклон. Единствената спирачка да „опънете“ Outlander на истински сериозен офроуд се явява сравнително малкият му просвет от 17.6 см (само за версиите с 2.2-литров дизелов двигател, другите са с по-голям, стигащ дори до внушителните 21.5 см), който е пречка за преодоляване на високи прагове и препятствия, но пък е напълно достатъчен за почти всичко, което ще ви се изпречи на пътя при ежедневна употреба, както и за умерени авантюри.

Две в едно

В Mitsubishi са разработили новата си спортна трансмисия с два съединителя, наречена TCSST, с цел да се комбинира икономичният ефект и удоволствието от използването на механична скоростна кутия с удобството на автоматичната трансмисия. TC-SST използва два съединителя за постигане на леко и плавно превключване на предавките без период на закъснение. В основни линии конструкцията може да се разглежда като комбинация от две 3-степенни механични скоростни кутии: при TC-SST нечетните (1-ва, 3-та и 5-та) и четните (2-ра, 4-та и 6-та) предавки са на отделни входни валове с отделни съединители, пренасящи въртящия момент към изходния вал. Тази многовалова конфигурация е по-ефективна по отношение на заемания обем и позволява да се използват по-къси валове, като освен това конструкцията е по-устойчива при високи обороти.

Под капака

Двигател дизелов

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата 4х4

Работен обем 2179 куб.см.

Мощност в к.с. 156 к.с.

Въртящ момент 380 Нм (при 2000 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 11.7 сек.

Максимална скорост 198 км/ч

Консумация на гориво

– Градско 9.3 л/100км

– Извънградско 6.1 л/100км

– Смесен цикъл 7.3 л/100км

Маса 1755 кг

Вместимост на резервоара 60 л

Емисии на CO2 192 г/км

Източник: в. „Телеграф“, 04.09.2010 г.

Снимки: Авторът

(Visited 261 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *