MINI JCW: Игра с дясната ръка (ВИДЕО)

Обновеният хулиган си плаче за механични скорости

MINI обнови класическите си модели, в това число и най-наточената си спортна версия John Cooper Works. А българското представителство на марката взе стратегически правилното решение да регистрира тестова кола с ръчни скорости, макар и автоматикът, който бе въведен за пръв път през 2015 г. на хартия да е малко по-бърз. Веднага обяснявам защо – мъжете обичат да си играят с дясната ръка. Имам предвид в подобни наточени автомобили, да не си помислите нещо друго. Макар MINI JCW с 6-степенен автоматик да взема спринта до 100 км/ч за 6.1 сек. (тест виж ТУК), а с 6-степенна ръчка за 6.3 сек., кефът зад волана е абсолютно несравним в полза на ръчката.

Още повече, че марката въвежда нови 7-степенен автоматик с два съединителя и 8-степенен, които обаче са налични само във версиите One, Cooper, Cooper S, Cooper D и Cooper SD. Спортистът JCW продължава да разчита на старата 6-степенна трансмися с хидротрансформатор, т.е. в това отношение нищо ново.

Светлини

Всъщност новите неща след фейслифта се броят на пръсти. Отвън освен новите цветове и джанти, те са общо три. На първо място това са LED фарове с матрична функция. Тоест дългите не се гасят при насрещен трафик, а светлинният им сноп се измества, за да не заслепява другите участници в движението, като всичко останало остава осветено на дълги. За кола с цена над 60 бона в този сегмент това нововъведение беше просто задължително.

Другата новост е при светлините отзад – те вече също са LED и светят във формата на британския флаг Union-Jack. Толкова дребна, но толкова значима в дизайнерско отношение промяна, която прави вашето MINI от готино – маниашко. И последната промяна е, че това е първото MINI, което ползва обновената емблема на марката. Това, ако някой не ви го каже едва ли ще го забележите сами, защото тя е съвсем идентична с предишната, но вече има Flat дизайн. Толкоз.

Отвътре промените са в същия MINI-малистичен дух. Две неща видях с просто око – показанията за наличното гориво в резервоара вече са с дигитален изглед и имате още един светещ Union-Jack над жабката, който (както и всички останали уреди) сменя цвета си при различните режими и темпо на шофиране. Това лично на мен ми идва малко в повече. Вече може да зареждате и телефона си без жица. Иначе производителят казва, че е разширил гамата от кожени тапицерии и интериорни повърхности, но най-дебело акцентира върху многото нови възможности за персонализация.

Зверче

По техниката на колата нищо ново, което не е разочароващо, защото това е най-мощното MINI, произвеждано някога. То има двулитров мотор с 231 к.с. (все пак и тук има новост и тя е, че вече покрива еко стандарт Euro 6d-TEMP) и 320 Нм. Спринтът, както стана дума, отнема 6.3 сек. до 100 км/ч. Цифри, които загатват за възможностите на колата, но не и за истинския кеф зад волана, който доставя. Усещането да „ръчнеш“ на по-ниска предавка преди завоя и да чуеш гърмежите от гърнетата, не може да бъде пресъздадено с цифри. Тук ръчните скорости имат един страхотен коз, заемка от рали спорта. Когато шофирате в спортен режим (има още нормален и еко), смъквайки предавки, трансмисията сама подава междинна газ, за да не „забива“ колата с двигателна спирачка. Така, освен че съхранява мотора и скоростната кутия, ви прави много по-бързи при спортно шофиране.

За огромно мое и на праволинейните автомобилни фенове съжаление, обаче новото поколение на MINI има значително влошено пътно поведение. Всъщност за повечето хора то е подобрено, защото колата вече е с адаптивни амортисьори, заради което вози по-комфортно и отработва много по-добре неравностите.

Но я няма старата първичност и не слизате с изпотени длани след няколко завоя. Масата също е увеличена с 90 кг до 1280 кг. Тоест MINI порасна, натежа и омекна. И макар да е по-мощно и вероятно по-бързо от старото, то вече не ви разтърсва за ревера и не ви шибва няколко шамара да се опомните когато сте зад волана. Колко жалко.

7 или 8 предавки

Извън John Cooper Works версията, фейслифтът на MINI не е толкова незначителен. Съществена промяна има при двигателите, които са с повишена ефективност, по-голям работен обем и въртящ момент за MINI One. Трицилиндровите им бензинови мотори вече извличат мощността си от работен обем от 1,5 литра. Това е свързано с повишаване на максималният въртящ момент с по 10 до вече 160, респективно 190 Нм. Автоматиците вече са седемстепенен с два съединителя и осемстепенен за версията Cooper SD.

Под капака

Двигател бензинов TwinTurbo

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата предно

Работен обем 1998 куб.см.

Мощност в к.с. 231 к.с. (при 5200 об.)

Въртящ момент 320 Нм (при 1250 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 6.3 сек.

Максимална скорост 246 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско 8.3 л/100км
  • Извънградско 5.2 л/100км
  • Смесен цикъл 6.3 л/100км

Емисии на CO2 147 г/км

Маса 1280 кг

Резервоар 44 л

Цена от 63 600 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 09.02.2019 г.

Снимки и видео: Авторът

(Visited 2 304 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *