MINI Countryman Plug-in Hybrid: Адекватната екокола

Електромобил в делника, авантюрист през уикенда

Страхотно е да се придвижваш на ток и да не замърсяваш околната среда (поне не пряко).

Да обаче електромобилите са много скъпи и по-голямата част от тях предлагат редица ограничения, свързани най-вече с пробега и времето за зареждане на батериите. Обществото, като че ли още не е дорасло за пълната замяна на обикновените коли с двигатели с вътрешно горене с електромобили.

Затова към момента най-добрата формула за хората с екологично и икономическо мислене изглеждат плъгин хибридите. Тези, които комбинират двигател с вътрешно горене с електромотор и батерии, зареждащи се директно от контакта. С тях може да се радвате на ежедневен чист електрически пробег, достатъчен за придвижването от дома ви до работното място, а през уикендите да се отправите на семейна разходка, без ограничения в разстоянието.

Бърз

MINI доразвива тази формула с нещо много важно в ежедневието – адекватна скорост. Първият в историята на марката плъгин хибрид, наречен Cooper E S Countryman, освен че ви предлага чист електрически пробег от 42 км при заредена догоре батерия, ви обещава, че може да се придвижвате със скорост от 125 км/ч преди да се включи бензиновият двигател. А това е повече от достатъчно дори за градските магистрали в мегаполисите. Тоест в ежедневието, ако работите на не повече от 20 км от дома си или имате възможност да зареждате батериите, не само вкъщи, може да ползвате MINI Cooper S E Countryman като чист електромобил без да изразходите и капчица бензин. Батерията е с капацитет от 7.6 кВтч и в нормален контакт се зарежда за 3:15 часа, а в бързозарядната станция, продавана допълнително от MINI – за 2:30 часа.

Задвижващият организъм на хибридния Countryman включва бензиновия двигател, познат от обикновения MINI Cooper. Той е с обем от 1.5 литра, турбо, три цилиндъра, мощност от 136 к.с. и 220 Нм максимален въртящ момент, като задвижва само предния мост. Динамично-екологичното градско представяне на колата обаче се дължи на електромотора, разположен над задния мост и задвижващ задните колела. Той е с доста приличната мощност от 88 к.с. и собствен въртящ момент от 165 Нм, а както знаем при електромоторите разполагате с пълния брой нютони моментално щом докоснете педала на газта (от 0 об./мин.). Това ви гарантира преднина на светофарите и добро самочувствие. На извънградско разчитате предимно на бензинката, но при нужда от ускорение, например при изпреварване, веднага се усеща и електрическата подкрепа, правеща операцията по-бърза и сигурна. Общата изходна мощност на хибридната система е 224 к.с., а въртящият момент 385 Нм. Затова ускорението е като на хотхеч – 6.8 сек. до 100 км/ч, а максималната скорост е 198 км/ч.

Двигателят с вътрешно горене е комбиниран с модифицирана шестстепенна трансмисия, задвижваща предните колела, а електромоторът задвижва задната ос, посредством двустепенна, едноскоростна трансмисия. Така предавките стават общо 8, а задвижването 4х4.

Зад волана

За да си подсигурете максимален електрически пробег разполагате и със специален режим, който е особено подходящ за градско. При него бензиновият двигател се включва само, ако няма достатъчно заряд в батерията или надвишите скоростта от 125 км/ч. При стартиране на автомобила, хибридната система е в автоматичен режим. Той търси оптималното взаимодействие за едновременно динамично и икономично придвижване между двата двигателя, като тук максималната скорост само на електричество е 80 км/ч. Разполагате и с режим, съхраняващ заряда в батерията ви. Например, ако пътувате на извънградско и желаете да запазите тока при влизането в населено място, където той би бил по-полезен. Освен това, водачът има под ръка и познатите от останалите модели на MINI режими – спортен, нормален и еко, променящи реакциите на двигателя, трансмисията, амортисьорите, волана, климатика и др.

Резултатът след всичката тази сложна техника освен споменатата добра динамика е направо нереално звучащият разход на гориво от 2.3-2.1 л на 100 км, обещаван от англичаните. Той обаче не само звучи нереално – бордовият компютър отчете 7.8 л на 100 км при предимно извънградско шофиране, а в градски условия с намесата и на бензиновия мотор – 6.4 л. Изобщо обещаваната стойност от 2 л на 100 км ми се струва постижима, само ако през седмицата колата се ползва като чист електромобил, а през уикенда се кара икономично и накрая се осреднят двете стойности след дълго време на експлоатация. Но документът си е документ и в него пише, че порасналото MINI изхвърля в атмосферата едва 52-49 г/км СО2. А в белия свят на базата на тези показатели се изчислява данъкът, като в немалко страни облекченията са сериозни.

Ужасно голямо е вече

Новият MINI Countryman, който е използван за база на първия хибрид на англичаните, всъщност съвсем не е мини и е най-големият автомобил, произвеждан някога от марката. Той е пораснал с 20 см в сравнение с предшественика си до цели 4.3 м. Увеличените размери осигуряват пет пълноценни места и напълно достатъчно място за всички пасажери. Задните седалки могат да се изместват надлъжно с до 13 см. Вместимостта на багажника е 405 л и при нужда може да бъде увеличена до 1275 л. Въпреки сериозните габарити и нарасналия пътен просвет от 165 мм, Countryman все още предлага изключително пътно поведение. Не точно като това, с което марката се превърна в икона, но може би най-доброто в сегмента на малките кросоувъри.

Под капака

Двигатели бензинов + електрически

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата 4х4

Работен обем 1499 куб.см.

Мощност в к.с. (обща) 224 к.с.

Въртящ момент (общ) 385 Нм

Ускорение (0 – 100 км/ч) 6.8 сек.

Максимална скорост 198 км/ч

Консумация на гориво

  • Смесен цикъл 2.3-2.1 л/100км

Консумация на ток

  • Смесен цикъл 14-13.2 кВтч/100 км

Емисии на CO2 52-49 г/км

Маса 1735 кг

Резервоар 36 л

Цена от 72 250 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 09.12.2017 г.

Снимки: Авторът

(Visited 373 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *