MINI тества първия си plug-in хибрид

„Вдига“ до 125 км/ч само на ток, залепва още по-добре за пътя 

P90238879_highRes_the-first-mini-plug-.jpgMINI са почти готови с първия си plug-in хибрид. Процесът на разработка за серийно производство на автомобила, задвижван от двигател с вътрешно горене и електромотор, който ще позволява и чисто електрическо шофиране, е почти приключен.

Заради това шефът на MINI Себастиян Макензен и ръководителят на моделните семейства Петер Волф направиха пробно шофиране на близък до серийния вариант тестов автомобил.

Отвън колата се различава по капакът за щепсела, зареждащ високоволтовата батерия, монтиран на левия калник. P90238882_highRes_the-first-mini-plug-.jpgВътре пък мястото на оборотомера е заето от индикатор за мощността на хибридната система. В зависимост от скоростта и интензивността, с която се натиска педалът на газта, той показва с какви резерви от мощност разполага електромоторът, преди да се включи двигателят с вътрешно горене.

MINI с хибридно задвижване използва типичният за електромоторите напълно използваем още от старта въртящ момент за подобно на катапулт ускорение. Високоволтовата батерия под задните седалки осигурява електроенергия за дълга електрическа радост от шофирането. В стандартния режим AUTO eDRIVE е възможна скорост до 80 км/ч, а в режим Modus MAX eDRIVE – дори до 125 км/ч.

P90238881_highRes_the-first-mini-plug-.jpgБлагодарение на разположените ниско отзад хибридни компоненти на eDrive се снишава центърът на тежестта и теглото се разпределя равномерно между предната и задната ос – най-добрите предпоставки за още по-висока, типична за MINI пъргавина. Електромоторът подава мощността си към задните колела, а двигателят с вътрешно горене задвижва предните. Тъй като интелигентното управление на енергията е свързано с динамичния контрол на стабилността (DSC), сцеплението и стабилността по курса могат да бъдат оптимизирани и от задвижващата система. „Когато се появи опасност от приплъзване на задвижваните колела, просто се активира вторият двигател, за да се осигури допълнително сцепление при потегляне или прецизно завиване в завоите“, обяснява Волф. Интелигентното управление на енергията в хибридната система предлага и режим SAVE BATTERY, подходящ за извънградско и магистрално шофиране. При него автомобилът се задвижва от двигателя с вътрешно горене. В същото време е възможно поддържане на постоянно ниво на степента на заряд на високоволтовата батерия или повишаването й чрез генератора, така че по-късно да разполагате с достатъчно електроенергия за чисто електрическо шофиране.

Снимки: MINI

(Visited 63 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *