MINI помпа John Cooper Works GP до над 300 коня

Британската премиум марка обявява старта на нов модел на екстремно спортния малък автомобил през 2020 година – четирицилиндровият турбодвигател с мощност над 300 к.с. и технологиите от моторните спортове на John Cooper Works обещават динамика и радост от шофирането от ново измерение (тест на стандартния JCW виж ТУК).

Абревиатурата GP в комбинация с MINI редовно привлича вниманието на запалените по моторните спортове почитатели на британската премиум марка. И тъй като тя винаги е съчетана с името John Cooper Works, веднага се възбужда радостно нетърпение за един много специален модел. И то е оправдано: още през следващата година новото MINI John Cooper Works GP ще завладее пътищата по целия свят, както и сърцата на клиентите от целевата група, търсещи особено висока мощност. Новият модел на абсолютния върхов спортист в моделната гама ще се задвижва от четирицилиндров двигател с технология MINI TwinPower Turbo и мощност над 220 кВт/300 к.с., което ще го превърне в най-мощното и най-бързо MINI, и то с голяма преднина, което някога е получавало разрешение за движение по обществените пътища. Неговото въвеждане на пазара ще е свързано с бързи решения, защото новото MINI John Cooper Works GP ще бъде произведено в лимитирана до 3000 екземпляра по целия свят серия.

Който получи възможност да заеме място в един от ексклузивните екстремни спортисти, ще трябва да се настрои за чиста радост от шофирането и безкомпромисно състезателно усещане. Тези перспективи бяха събудени от емоционалното излъчване на MINI John Cooper Works GP Concept, представено за пръв път още на международното автомобилно изложение (IAA) през септември 2017 година. Големите предна и задна броня, впечатляващият спойлер на покрива и всеобхватното използване на олекотени материали не допускат никакво съмнение за спортните амбиции на прототипа. Междувременно процесът за подготовка за серийно производство на новото MINI John Cooper Works GP навлиза в решаващата си фаза. Тя ще се проведе на състезателна писта, където пред следващите месеци ще преминат цялостните изпитания на автомобила. С помощта на традиционното ноу-хау на John Cooper Works специфичното за модела окачване е настроено прецизно към изключително високата мощност на новия двигател. Точно дефинираните аеродинамични качества и оптимизираното тегло в комбинация със задвижването и окачването оформят един оптимален цялостен пакет за вълнуващи динамични възможности. Концентрираното използване на технологии и ноу-хау от моторните спортове осигурява предпоставките за нови върхови постижения за борбата срещу хронометъра. Като мащаб служи върховият спортист от предишното поколение на MINI. Предшественикът на новото MINI John Cooper Works GP постигаше обиколка на Северната отсечка на Нюрбургринг за 8:23 минути, с което беше по-бързо от някои спортни автомобили от по-високи сегменти. За MINI е традиция да изпреварва очевидно по-мощни конкуренти. Още classic Mini в ръцете на конструктора от Формула 1 Джон Купър се превърна в малък, но много бърз спортист, който редовно изпреварваше големите си конкуренти – и то не само при трите си цялостни победи на Рали Монте Карло.

Новото MINI John Cooper Works GP е олицетворение на принципа за превръщането на спортните гени на MINI в основа за разработката на изключителен спортен автомобил, и то в вай-екстремната си досега форма. Неговият предшественик, представеното още през 2006 година MINI Cooper S с John Cooper Works GP Kit, също бе произведен в лимитирана до 2000 екземпляра серия. И новият модел вече се очаква с огромно нетърпение от феновете на марките MINI и John Cooper Works.

„Най-бързото MINI в междувременно 60-годишната история на нашата марка е израз на чиста страст към моторните спортове“, казва Томас Джулиани, Vice President Product and Launch Management. „Разпознаваме голямото въодушевление от MINI John Cooper Works GP не само по еуфоричните реакции към концептуалния автомобил, но и от миналото, тъй като предшествениците му бяха напълно разпродадени преди официалното пускане на пазара.“

Снимки: MINI

(Visited 977 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *