FACEBOOK
FACEBOOK
Виж видеата
Виж снимките

Mercedes C-Class 2019: По-нов отколкото изглежда (ВИДЕО)

Последните технологии и асистенти от S-Class на борда

В първия момент като погледнете фейслифта на С-класата може да решите, че от Mercedes-Benz нещо ви будалкат и че в колата няма нищо ново (тест на предишното поколение виж ТУК).

Най-старият автомобилен производител в света обаче никога не се е славел със склонността си към будалкане на своите клиенти и обновената „цетка“ не прави изключение. Под познатата изключително стилна обвивка ви чакат безброй промени и над 6500 нови части. Най-важните сред тях са изцяло новата архитектура на електрониката, нови двигатели и асистиращи системи от най-високо ниво, подобни на тези във флагмана S-Class (тест на модела виж ТУК).

Поглед

Но да започнем от екстериора на автомобила, който макар да е напълно идентичен с този на предшественика от 2014 г., се забелязват и малки промени основно в светлините. За първи път за този модел се предлагат фарове Multibeam LED с дълги светлини Ultra Range с обсег от 650 м. Те имат модерен и изразителен светлинен подпис, който малко променя изгледа на колата отпред. Благодарение на интегрираните 84 LED диода във всеки фар, които са свободни да се движат накъдето си решат, вече разполагате с функции за осветяване на кръстовища, кръгови, градско осветление и при лоши атмосферни условия. В режим на дълги светлини, те не се гасят, а непрекъснато регулират обхвата на осветяване на пътя, без да се заслепява насрещният трафик. Фаровете са толкова добри, че от Merc твърдят, че нямат необходимост от въвеждане на лазерна технология, на каквато разчитат някои от конкурентите. Отзад светлините също са LED с нов светлинен подпис в C-образна форма.

Отвътре ви посреща старата луксозна атмосфера, но гарнирана с много по-високи технологии. Просторът в салона е запазен, т.е. той остава сред водещите в сегмента.

Изцяло дигитално табло с размер 12.3 инча заменя досегашното аналогово. То е изключително информативно, с чудесна резолюция (1920х720 пиксела) и многобройни варианти за индивидуализиране на графиките. До него е разположен новият 10.25-инчов дисплей на мултимедията с 3D навигация и подобрени гласови команди. Предлага се и нов модерен Head-up дисплей, който е много информативен. Бутоните по волана вече са сензорни, подобно на смартфон и от тях се командва темпоматът, както и много от асистиращите системи за водача. Вече може да управлявате голяма част от функциите на автомобила през смартфона си, както и да му проверявате местоположението от всяка точка на света чрез мобилното предложение Mercedes me.

Автономност

Новата C-класа вече освен да следва автомобила отпред, съобразявайки се с неговото темпо, може и да завива сама, задържайки лентата на движение. Системата работи с помощта на камера и радарни сензори, които наблюдават пътя на 500 м пред автомобила. Този асистент си взаимодейства с данните на навигацията и ако предстои остър завой съобразява скоростта с него, за да може да го вземе безопасно. Тоест шофьорът включва асистентите и е изцяло отменен в шофирането. Само трябва да си слага ръцете на волна през около 30 сек., тъй като колата му го напомня (лесно може да бъде излъгана със закрепване на някакъв предмет на кормилото). Активният асистент за волана включва и „помощник“ за смяна на лентата за движение и активен асистент за аварийно спиране с интуитивно управление.

Тестовата кола бе във версия 220d, която се задвижва от нов двулитров дизелов мотор, заменящ досегашния 2.2-литров. Макар по-малък като обем, той е с увеличена мощност от 194 к.с. (спрямо досегашните 170 к.с.) и същия въртящ момент от 400 Нм. Тягата му вече се предава от 9-степенен автоматик към задните колела, заменящ досегашния със 7 предавки. Всичко това е довело до подобрена динамика – спринт до 100 км/ч за едва 6.9 сек., спрямо 7.4 сек. за предишния мотор. Разходът на гориво пък се колебаеше между 6.8 и 7 л на 100 км, което за автомобил с такава динамика е феноменално постижение (производителят обещава смесена консумация от 4.8 л по каталог).

Пътното поведение е изключително съчетание между комфорт на возене и пъргавина в управлението. Това до голяма степен се дължи и на новата опционална система Dynamic Body Control. Ходовата част е оборудвана с постоянно регулируемо демпфериране за предния и задния мост. Безстепенната система управлява характеристиката на демпфериране индивидуално за всяко колело и изчислява взаимодействието му с натоварването на двигателя, предавателната кутия и кормилното управление. Така осигурява за части от секундата най-добрите настройки на окачването спрямо пътната ситуация, скоростта на движение и състоянието на пътното платно.

Електрическо изстрелване за бензиновите мотори

Новото поколение 1.5-литров, 4-цилиндров бензинов двигател за версиите С200 се предлага със системата EQ Boost. Това всъщност е една 48-волтова батерия със стартер-алтернатор. Тя помага да се намали разходът на гориво, като същевременно се повишава пъргавината на автомобила и се подобрява комфортът при шофиране. При ускоряване EQ Boost може да добави 14 к.с. към мощността на двигателя в периода, в който турбокомпресорът все още не е достигнал максимално налягане на нагнетяване. Тази допълнителна мощност се използва и за максимално бързо достигане на оптималните обороти на двигателя при превключване на предавките, в резултат на което се повишава бързината на реакция на автоматичната трансмисия. Сред предимствата на тази система са и режимът на движение Sail при изключен двигател и рекуперативната функция на спирачната система с автоматично интелигентно спиране на двигателя при движение без подаване на газ.

Под капака

Двигател дизелов

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата задно

Работен обем 1950 куб.см.

Мощност в к.с. 194 к.с. (при 3800 об.)

Въртящ момент 400 Нм (при 1600 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 6.9 сек.

Максимална скорост 240 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско 5.6-5.3 л/100км
  • Извънградско 4.3-3.9 л/100км

  • Смесен цикъл 4.8-4.4 л/100км

Емисии на CO2 126-117 г/км

Маса 1570 кг

Резервоар 41/7 л

Цена от 66 654,69 лв. с ДДС

Цена на тестовата кола 106 442,98 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 22.12.2018 г.

Снимки и видео: Авторът

(Visited 3 019 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *