FACEBOOK
FACEBOOK
Виж видеата
Виж снимките

Mercedes-Benz S-Class 2018: Крачка отпред (ВИДЕО)

Обновената лимузина може да се кара напълно сама

Днес тестваме S-Class на Mercedes-Benz. Няма нужда да се обяснява що за кола е това – и децата знаят, че е лимузината на лимузините.

Да обаче това е фейслифт на поколението от 2013 г. и отвън почти не се различава от него (виж ТУК). За последните 5 г. основните конкуренти от BMW и Audi изкараха изцяло нови поколения на техните лимузини Серия 7 и А8. Как този почти 6-годишен Mercedes, макар и обновен, ще се бори с тях?

Е, в Щутгарт не си поплюват и зад незабележимите външни промени, всъщност се крият 6500 изцяло нови части. Като се започне от двигателите, мине се през светлините, интериора и се стигне до асистентите за водача – всичко е по последен писък на технологиите. Обаче не това е нещото, заради което S-Class си запазва правото да бъде използван като синоним на лимузина, въпреки невероятната конкуренция. Царският комфорт е. Той продължава да е ненадминат, макар колата да не е ново поколение.

Дизайнът ще го прескоча, тъй като е почти същият от преди фейслифта. Отличителни са новите Multibeam LED светлини с Ultra Range дълги фарове с обсег от 650 м. Те работят съвместно със системата за сканиране на пътя, предвиждайки неравностите, завоите и всички предстоящи изменения на платното, за да настроят по най-оптималния начин светлинния сноп. Но въпреки че не е нов, дизайнът продължава да бъде водещ в немското премиум трио по отношение на елегантност, тежест и усещане за лимузина (според личното ми мнение).

Автономна

Нещото, което не мога да прескоча обаче е, че практически тази кола ме вози из София, вместо да я управлявам аз. Асистентите за подпомагане на водача са едни от най-напредничавите и съвършените, които някога съм виждал в автомобил. Благодарение на това, колата се управлява буквално сама. Сама подава нужното количество газ, за да достигне до скоростта, която предварително сте й задали или до тази, която сама си разпознае по пътните знаци. Сама завива, следвайки лентата за движение. Дори може да изпреварва, когато водачът подаде ляв мигач и колата прецени, че съседната лента е чиста отпред и отзад. Сама намалява и спира, зад друг автомобил или когато засече опасност, включително и пешеходци. Единственото, което трябва да прави водачът е да пипва леко газта, след като автомобилът спре напълно, за да тръгне отново и през определено време да си поставя ръцете на волана, защото все още има юридически пречки пред пълната автономност, т.е. за да е ясно кой носи отговорността. Изискване, което типично по български успях да излъжа с един гъвкав статив за камера, който увих на волана, вместо ръката ми и така се возих на шофьорското място напълно безучастно из цяла София.

Освен това S-класата може да се паркира сама успоредно или перпендикулярно с еднократното натискане на бутон отвътре или от приложение на смартфона (включително и с гласова команда), ако сте извън автомобила. Може би това е последното стъпало преди изцяло автономното шофиране (или по-скоро придвижване).

Битурбо

Тестовата кола беше дълга база във версия S560, което означава, че под предния си капак криеше изцяло новия бензинов 4-литров битурбо V8 двигател. Той всъщност е разработен от AMG и се използва в спортните версии, но „чипосан“ с повече мощност. Тук новият агрегат достигаше 469 к.с. и 700 Нм максимален въртящ момент. Напълно достатъчни, за да изстрелят 5.3-метровата лимузина, с тегло от 2125 кг, до 100 км/ч за едва 4.6 сек. и да доставят истинска радост при желание за по-динамично шофиране (което все пак ви обзема, въпреки невероятния разкош и комфорт в S-Class). Разбира се, за добрата динамика принос имат системата за 4х4 и 9-степенният автоматик. Ако след тези цифри си представяте разход като на стар немски танк, грешите – двигателят има модерна система за деактивиране на цилиндри при режим на ниски натоварвания. Заради това щутгартци обещават смесена консумация от само 8.5 л на 100 км. Това, разбира се е далеч от истината, но и 15.8 л, изписани на бордкомпютъра на доста сериозно покараната тестова кола, са прилично постижение.

Дойде и моментът за истинската сила на S-Class – пътното поведение. То е просто царствено. Тази кола ви изолира в различен свят и ви носи като на летящо килимче над разбитите ни пътища (всъщност на въздушни възглавници). Мога да се впусна в подробни технически обяснения за окачването и за системата, която сканира условията на пътя, настройвайки го автоматично за най-добра отзивчивост и поемане на неравностите, но няма никакъв смисъл. Смисълът са го постигнали от Mercedes-Benz и той е най-доброто възможно возене в сегмента, което вероятно означава и изобщо в автомобилостроенето („вероятното“ е, защото не съм имал щастието да го сравня с Rolls-Royce или Bentley). Именно возенето е нещото, с което S-Class продължава да е крачка пред конкурентите си. Серия 7 може да е малко по-директна и отзивчива за шофиране, а А8 да има по-футуристичен салон (ако това изобщо е плюс за една лимузина). Mercedes обаче е безспорен лидер в комфорта и усещането за класа. А не е ли именно това идеята на лимузините?

Собствена уелнес атмосфера

Отвътре ви посреща познатият невероятно разкошен и елегантен салон като на S-Class от 2013 г., но воланът е нов и е с три лъча, вместо досегашните два. Има и нови декоративни дървени лайсни, подчертавани от 64 интериорни цвята, а двата 12.3-инчови екрана на таблото и мултимедията, вече са под общо стъклено покривало. Най-съществената промяна отвътре обаче е първата в света серийна система за тонизиране Energizing Comfort. Тя се поръчва като опция и свързва различни системи за комфорт в автомобила да работят заедно. Например, масажите на седалките, интериорното осветление, ароматите в салона и контрола на климатика. Така всеки пасажер може да си създаде своя „уелнес“ атмосфера, избирайки една от 6-те програми според настроението си, а това подобрява техния физически комфорт и производителността на водача на пътя.

Под капака

Двигател бензинов V8

Брой цилиндри 8

Задвижване на колелата 4х4

Работен обем 3982 куб.см.

Мощност в к.с. 469 к.с. (при 5250 об.)

Въртящ момент 700 Нм (при 2000 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 4.6 сек.

Максимална скорост 250 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско 11.8–11.6 л/100км
  • Извънградско 7.1–6.8 л/100км
  • Смесен цикъл 8.8–8.5 л/100км

Емисии на CO2 200–195 г/км

Маса 2125 кг

Резервоар 80/8 л

Цена от 168 514, 31 лв. без ДДС

Цена на тестовата версия от 232 328, 13 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф: 07.07.2018 г.

Снимки и видео: Авторът

(Visited 3 288 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *