FACEBOOK
FACEBOOK
Виж видеата
Виж снимките

Mercedes A-Class 2018: Резки маневри (ТЕСТ ДРАЙВ)

Изкуственият интелект е дело на българи. Доколко е умен?

Новото, четвърто поред поколение на A-Class на Mercedes-Benz е от изключителна важност за цялата гама на марката. То отваря вратите за един нов свят – този на изкуствения интелект.

A-Class е първият Mercedes, който предлага новия интерфейс, наречен Mercedes-Benz User Experience (MBUX), разработен в България от компанията „Вистеон“. Уникална характеристика на тази система е способността й да се самообучава за навиците и предпочитанията на своя притежател, благодарение на вградения софтуер с изкуствен интелект. Системата MBUX може да бъде персонализирана и адаптирана към нуждите на потребителя. Тя може да запомни вашите любими песни и пътя до работното място. След това автоматично избира правилната радио станция или ви показва по-бърз маршрут, ако обичайният е натоварен. И прави всичко това автоматично, освен ако не й зададете други инструкции. По този начин се създава емоционална връзка между превозното средство, водача и пътниците. Интерфейсът в тестовата кола бе в най-добрата от трите си версии с два 10.25-инчови дисплея (2 х 26 см), слети в един общ екран, десният от които за пръв път позволява сензорни команди (другите две версии са с два 7-инчови дисплея (17,78 см) и с един 7- и един 10,25-инчов дисплей).

Твърде модерно

Уха, как звучи само. Моят първоначален сблъсък с твърде модерната кола обаче не ми достави особена наслада. Първо опитах да си включа телефона да се зарежда и да използвам едно от приложенията му, комбиниращо навигация с предупреждения за полиция и радари по пътя. Не успях, в колата няма нормален USB извод. За сметка на това имаше няколко от най-новите micro USB изхода, които в моя случай са напълно безполезни. А вашият кабел на зарядното на телефона какъв е? Отговорът в огромния процент ми е ясен и ми се струва, че щутгартци загледани в бъдещето, малко са подминали настоящето. Но това е бял кахър, преходници се продават навсякъде.

Тъй като не успях да ползвам моята си навигация, трябваше да се доверя на вградената. Първата ми работа бе да си поговоря с любезната дама, чийто глас е проявлението на изкуствения интелект, която ме попита как може да ми помогне. Помолих я бавно и отчетливо на английски да ми въведе желания от мен адрес в навигацията. Греда. Не успях няколко поредни пъти. Ако бях й казал I am cold или I am hungry („студено ми е“ или „гладен съм“ – на англ.) пък трябваше да ми увеличи климатика с един градус или да ми предложи списък с ресторанти наоколо. В последствие установих, че може би съм пропуснал обръщението „Hi Mercedes”. Ок, моя грешка, но при положение, че задействам гласовите команди от бутон на волана, нужно ли е да фамилиарнича с колата, за да си свърши работата? Хей, Мерцедес, това е малко недомислено.

Стрес

Освен изкуствен интелект, A-Class предлага и редица асистенти за водача с помощта на които може дори да се движи полуавтономно в определени ситуации. Един от тях ми изкара акъла на няколко пъти. Става дума за асистента срещу напускане на лентата, който ви връща във вашата с помощта спирачката. С подобен асистент не се сблъсквам за пръв път, много производители го предлагат и неговата намеса винаги е била много елегантна и неусетна. Не и тук. Рязка спирачка, с моментно блокиране на колелата, които са настъпили лентата, водеща чак до заклащане на купето и остра звукова сигнализация. В първия момент реших, че съм се блъснал в нещо и отнесох няколко клетви от спътниците ми. И то само защото застъпих осевата линия на завоите към Банско. И така няколко пъти – всичките придружени със стрес и ужас. Ами ако пътят беше заледен? Затова изключих този асистент след известно лутане в подменюта на интерфейса с изкуствен интелект, но за мое съжаление тя се включваше автоматично след всяко рестартиране на двигателя. Ужасно досадно и крайно неподходящо за марка като Mercedes, известна със своята класа и „мазност“ на возене, каране и изобщо усещане. Иначе, ако не се включват асистентите, пътното поведение е брилянтно, макар тази версия да разчиташе на задно окачване с торсионна греда, а не на мултилинк, на който се носят по-мощните версии A220 и А250. Завиден е и комфортът на возене за автомобил в компактния клас.

Колата бе в сравнително скромната версия А200, което ще рече, че се задвижваше от новия 1.3-литров, 4-цилиндров бензинов двигател с мощност от 163 к.с. и 250 Нм максимален въртящ момент, разработен заедно с Renault-Nissan. Два от цилиндрите си почиват в режим на ниско натоварване. Моторът задвижва предните колела посредством 7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител. Спринтът до 100 км/ч отнема приличните 8.2 сек., а максималната скорост е 225 км/ч. Работата на задвижващата конфигурация обаче беше абсолютно нетипична за мен спрямо това, което очаквах от марката. При идеално сух асфалт и високи температури, почти всяко потегляне от светофара беше нервно и придружено с превъртане на предните колела. Дори и на комфортен и екологичен режим. Имам богат опит с над 500 теста на нови коли, мотоциклети, камиони и т.н., така че смея да твърдя, че умея да дозирам газта правилно. Но въпреки това не успях да намеря синхрона между десния си крак и автоматика, така че да получа едно плавно и хармонично потегляне, характерно за Mercedes.

Тази нервност и припряност по светофарите съвсем изчезва на извънградско, където малкият двигател започва да забавя устрема си. Да, той е завидно пъргав за 1.3 л, но когато търсите динамика и настъпвате на кикдаун педала на газта, за да пришпорите мотора и автоматика на максимум, получавате замисляне, шум и чак след това ускорение, при това не особено впечатляващо. Разходът на гориво за щастие бе приличен – 7.7 л по бордови компютър, при обещани 5.8-6.3 л в смесен цикъл.

Който е стигнал с четенето до тук, сигурно ще реши, че колата е много зле. Не е вярно, всъщност е много хубава и щях да съм приятно впечатлен от нея, ако носеше марката на някой по-непретенциозен производител. Вероятно доста прекалявам с акцентирането върху нещата, които намирам за слабост. Причината е, че не е това, което очаквах от автомобил с трилъчева звезда на емблемата, макар да е в най-компактния клас за гамата на Mercedes-Benz. Просто в нея компромиси не трябва да има, особено поглеждайки ценовата листа.

Най-аеродинамичният в класа

Новият A-Class е най-добре изглеждащият досега, макар да липсва WOW ефектът с който предишното поколение, оформено като типичен хечбек, замени първите две, напомнящи на малки азиатски ванове. Най-характерни са тесните и динамични светлини в стил CLS както отпред, така и отзад. Динамичността на формите не е просто дизайнерска – моделът е най-аеродинамичният представител на сегмента с коефициента си на челно въздушно съпротивление от 0.25 Cd. Отвътре ви посреща футуристичен лукс. Новата линия на интериора е впечатляваща с огромния свободно стоящ екран и луксозните кръгли отвори на вентилацията. Амбиентното осветление предлага 64 цвята, а материалите са с достойно за марката качество. Пространството в салона е много прилично за сегмента, а багажникът предлага обем от 370 л.

Под капака

Двигател        бензинов турбо

Брой цилиндри       4

Задвижване на колелата    предно

Работен обем           1332 куб.см.

Мощност в к.с.        163 к.с. (при 5500 об.)

Въртящ момент       250 Нм (при 1800 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч)  8.2 сек.

Максимална скорост          225 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско      7.9-8.5 л/100км
  • Извънградско  6-5.0 л/100км
  • Смесен цикъл 8-6.3 л/100км

Емисии на CO2        133-144 г/км

Маса  1355 кг

Цена    от 49 052,22 лв. с ДДС

Цена на тестовата кола      от 56 140,14 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 27.10.2018 г.

Снимки: Авторът

(Visited 3 075 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *