FACEBOOK
FACEBOOK
Виж видеата
Виж снимките

Mazda 6 2018: Занаятчийска прецизност (ВИДЕО)

Малко промени, но с голям ефект върху усещането за лукс

Когато си направил една наистина добра кола е изключително трудно да я промениш, когато й дойде време за обновяване.

Сигурно това е причината от Mazda да не бързат да предлагат ново поколение на флагмана си Mazda 6, а изкарват трети пореден фейслифт на настоящия модел (виж ТУК, ТУК и ТУК). Стоя и гледам, дори се взирам, в „новата“ шестица и се чудя – какво изобщо й е новото. Физиономията, силуетът, осанката – всичко си е същото каквото си беше – страстно и красиво. Японците обаче казват, че са променили над 4000 части, заради което се наложи малко по-задълбочено вглеждане в детайлите. А именно в тях е силата на новата кола – занаятчийската прецизност, с която са подходили към всеки един елемент, за да вдигнат летвата от лимузина до луксозна лимузина.

Мрежа

Разбира се, огледът на новата Mazda 6 започва отвън, което си е чисто наказание, ако не дойде до теб човек от дизайнерския екип, който да ти разясни промените.

Най-отчетливата новост е решетката, която вече не е изградена от хоризонтални линии, а има покритие, наподобяващо мрежа. Солидното й хромирано обкръжение е станало още по-солидно, като „остриетата на катаната“ (големите остри линии хром, имитиращи самурайски мечове, които свързват решетката със светлините) вече не минават над фаровете, а ги подчертават отдолу. Самите фарове са с нов светлинен подпис – кръг, разсичан от хоризонтални линии, но не в дизайна им е основната сила, а в това, че вече са адаптивни с 20 LED блока във всеки един от тях. Ако отпред би ви помогнала лупа, за да откриете разликите с предишния модел, то отзад ще ви е необходим микроскоп. И тук откриваме нов светлинен подпис, същия като на предните светлини, и малко по-големи и по-раздалечени ауспухови тръби. Точка.

Истинската занаятчийска прецизност обаче ще я откриете щом се настаните в салона. Тук е пипано с по-голям размах и с още по-вманиачено по японски внимание към детайлите. Таблото вече е решено в изцяло хоризонтални, много изчистени линии (отново напомнящи на самурайски мечове). Единственото, което „стърчи“ от тях е новият 8-инчов екран на мултимедията. Макар да е нов и да прожектира изглед около колата от птичи поглед или да може да ви изкара екрана на мобилния телефон, той не блести с особено повишено качество на резолюцията и изображенията. От Mazda обаче увериха, че работят по въпроса и скоро това ще се промени. Ново е и таблото зад волана, с по-приятни графики, а head-up дисплеят вече не се прожектира на малко стъкълце, а директно върху челния прозорец. Иначе всичко отвътре е станало много висока топка. Истинска кожа, истинско дърво или метал, декоративни повърхности от специална материя, имитираща велур… Изберете ли автомобил с кожен салон, то получавате освен подгряване, вече и охлаждане на предните седалки. Изобщо, интериорът на новата шестица май не се мери с преките конкуренти в сегмента, а „скача“ на премиум марките като Mercedes-Benz, BMW и Audi.

Еко

Иначе в чисто автомобилен смисъл няма нищо ново по колата – шаси, двигатели и скоростни кутии (6-степенна механична или 6-степенна автоматична) са си същите. За съжаление и при фейслифта на Mazda 6 за Европа не се предвижда комбинацията бензин и турбо, на която се радват американците. А това е сериозно изоставане от конкурентите. Под капака бръмчат познатите бензинови атмосферни мотори с обем от 2 (със 145 или 165 к.с.) и 2.5 л (със 194 к.с.) и 2.2-литровият турбодизел със 150 к.с. или по-силната му версия, която е с увеличена мощност от 184 к.с. (преди беше със 175 к.с.). Двигателите обаче са с променени настройки, за да покриват по-строгите екостандарти на Euro 6d. Заради това бензиновите вече предлагат деактивиране на два от цилиндрите при поддържане на равномерно темпо със скорост до 80 км/ч, а дизеловият – система за селективна каталистична редукция SCR, която намалява най-опасните емисии от азотни оксиди.

Макар бензиновите мотори да са така проектирани, че да доставят въртящия си момент от ниски и средни обороти, те пак не предлагат особена динамика, тъй като атмосферните двигатели имат доста по-малко нютончета от турбоколегите си. Двулитровият със 165 коня достига едва 213 Нм, а 2.5-литровият – 258 Нм. Затова като настъпите газта усещате повече напрягането на мотора, отколкото ускорението. Това пък прави разхода на гориво от порядъка на 10-11 л, което е малко ретро показател. Има обаче една важна особеност, която ми разясниха от българското представителство на марката – до достигане на 2000 км пробег, бензиновите мотори ползват 70% от ресурса си, за да се съхранят докато се разработят. След това се „отпушват“ и вървят осезателно повече, а на международния тест колите бяха изцяло нови и вероятно затова са ми се сторили „по-спънати“. Пълният си капацитет пък достигат чак след 15 000 км.

При дизела обаче всичко е точно и той е сред най-добрите примери на съвременните двигатели. Тук нютоните са съответно 380 за версията със 150 коня и цели 445 за по-мощната със 184 к.с. А това означава страхотна пъргавина от ниски обороти, еластичност при променливо шофиране и много скромна консумация на гориво. Този мотор се предлага и със задвижване на четирите колела (само във версия комби).

Ревизирано окачване за повече тишина в салона

Макар шасито на обновената Mazda 6 да е същото като на предишната, окачването е претърпяло някои съществени промени. Предното и задното окачване са с променени настройки за по-добро и по-гладко пътно поведение. Има и я системата G Vectoring Control, която редуцира заклащането на купето и на пътниците на задните седалки не им прилошава по завоите. Воланът е настроен за по-директни реакции с намалени ъгли на завиване, а здравината на купето е увеличена, което едновременно прави контрола на автомобила още по-добър и редуцира вибрациите при движение. Резултатът е повече тишина в салона, по-комфортно возене и още по-добър контрол при динамично шофиране, с което Mazda 6 си запазва короната на една от най-добрите за каране коли в сегмента.

Под капака

Двигатели – бензин – бензин – дизел

Обем на двигателите1998 –  2488 – 2191 куб. см.

Брой цилиндри – 4 – 4 – 4

Задвижване на колелата – предно – предно – 4х4

Мощност в к.с. – 165 (при 6000 об.) – 194 (при 5700 об.) – 184 к.с. (4500 об.)

Въртящ момент – 213 (при 4000 об.) – 258 (при 4000 об.) – 445 Нм (при 2000 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) – 9.4 – 8.1 – 9.7 сек.

Максимална скорост – 216 – 223 – 212 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско – 8.1 – 8.8 – 6.2 л/100км
  • Извънградско – 5.4 – 5.4 – 4.8 л/100км
  • Смесен цикъл – 6.4 – 6.7 – 5.5 л/100км

Емисии CO2 – 146153 –  142 г/км

Резервоар – 62.2 –  62.2 – 52.5 л

Цена – oт 48 980 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 18.08.2018 г.

Снимки и видео: Авторът

(Visited 3 618 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *