Виж видеата
Виж снимките

Mazda 3 Skyactiv X: Детето на бензина и дизела (ВИДЕО)

Революционна технология комбинира работата на двата типа двигатели

Представете си метафорично бензиновият и дизеловият двигател да „се вземат“ и да си имат дете. Какво би било то?

Mazda дава отговор на този въпрос с първия достигнал до серийно производство бензинов двигател, работещ на принципа на дизелов (но не съвсем), наречен Skyactiv X. Имахме честта да сме сред едва четирите български медии, поканени на международния тест драйв на революционния двигател в купетo на Mazda 3, състоял се в… София. Може да се каже, че този тест е исторически за България, тъй като страната ни за пръв път е домакин на подобна международна автомобилна проява, а през страхотния тестови маршрут в Искърското дефиле преминаха над 300 автомобилни журналисти от най-популярните световни издания.

Как работи

Но да се върнем на революционния двигател. Той е атмосферен с обем от 2 литра, достига мощност от 180 к.с. и 224 Нм. Освен с предно, се предлага и с 4х4 задвижване, което е изключителна рядкост в този сегмент. Скоростните кутии са 6-степенна ръчка или 6-степенен автоматик. Ще се опитам да обясня по лесно смилаем начин какъв е принципът му на работа, целта и резултатът.

Най-общо казано горивната смес в нормалния бензинов двигател се възпламенява в горивната камера с помощта на свещ, а при дизеловия – с високо налягане. Дизеловият мотор има нужда от по-голямо количество нагорещен въздух в цилиндрите, който да предизвика възпламеняването на горивната смес (наричана „бедна“ заради повечето въздух отколкото при конвенционалната смес). Това е основната причина дизеловите мотори да са по-икономични. 
Skyactiv X двигателят работи на т.нар. принцип Spark-Controlled Compression Ignition SPCCI (в превод – контролирано от искра компресионно възпламеняване). Това означава, че бензинът се възпламенява под високо налягане (степен на сгъстяване 16,3:1), процес, характерен за дизеловите двигатели. Сместа е бедна като цяло, но за разлика от тази при дизелите е хомогенна. Mazda обаче използва и запалителна свещ, както е при бензиновите двигатели. Идеята й е да предизвика процес на горене в максимално широк диапазон от обороти, неутрализирайки отрицателните ефекти и преждевременно самовъзпламеняване, което би съществувало при изцяло компресионно запалване. От Mazda твърдят, че това се случва в 80% от времето на движение. Със същата идея дроселовата клапа е почти постоянно отворена, за да осигурява постоянен приток на въздух и има един малък механичен компресор, който се активира в определен момент и нагнетява допълнителен въздух, за да може горивната смес да остане обеднена и да осигури по-широк диапазон на работа в „дизелов“ режим. Компресорът няма за цел да повиши мощността, а само да осигурява въздух за обедняване на горивната смес. Когато двигателят е студен или работи на високи обороти, свещите възпламеняват сместа по конвенционалния „бензинов“ начин. В режим на максимално натоварване, двигателят започва да работи със стандартното за бензинови агрегати съотношение на сместа въздух/бензин от 14,7:1. Така този двигател съчетава най-доброто от двата свята – бензиновата експанзивност при високи обороти и по-чистите емисии на отработени газове, с икономия на гориво, характерна за дизела.

Колкото и просто да се опитвам да го обясня, технологията си е сложна и е определяна като революционна за двигателите с вътрешно горене. Целта е ясна – намаляване на разхода и вредните емисии. От Mazda казват, че този мотор е с между 20 и 30% по-икономичен от аналогичен стандартен бензинов. Японците обещават, че колата ще гори в смесен цикъл едва 4.3 л на 100 км (4.4 л за хечбек версиите) и ще изхвърля в атмосферата само 96 г/км СО2 (100 г/км за хечбека). Същевременно се постига и по-добра динамика в сравнение с обикновен атмосферен бензинов двигател.

На пътя

Зад волана обаче не се усеща особена революция. Поведението на колата на пътя е по-близко до това на стандартен атмосферен двигател. Може би наистина имате малко по-добра отзивчивост на педала на газта, заради постоянно отворената дроселова клапа, но не бих казал, че „тройката“ с този мотор върви като кола със 180 коня. Също така и започва да тегли малко по-рано, заради по-добрия въртящ момент, наличен от средните обороти (от 3000 об./мин.), което е добре в града и при спокойно каране с ниско натоварване на мотора. Тази отзивчивост обаче не може да се сравни с предлаганата от всеки един бензинов или дизелов турбодвигател. Точно затова и не очаквайте съвременното разбиране за дизелово усещане зад волана. Просто огромният процент от съвременните дизели са турбо. Тук обаче имате гладкото и хармонично разгръщане на атмосферния мотор, което много хора предпочитат пред моментните турбо ритници. То е подобрено с по-бързото разгръщане на тягата и по-добрата еластичност на висока предавка.

Гори от 5 до 10 л в реалността

По въпроса с разхода на гориво също няма особена революция. При нормално каране с изпреварвания и прилично темпо, „тройката“ със Skyactiv X харчи между 6 и 7 л на 100 км. Това никак не е лошо за двулитров мотор, но чак революция… Ако галите педала на газта и се стараете да се придвижвате икономично, действително може да постигнете стойност около 5 и малко под 5 л на 100 км – видях го с очите си на бордовия компютър на автомобила на колеги. Просто защото силата на този двигател е в режимите на ниско натоварване. Но тъй като подбраният тестови маршрут бе в Искърското дефиле с прекрасните му завои, а Mazda 3 освен изключително страстен дизайн, предлага и невероятно пътно поведение, нямаше как да не вкарам стрелката на оборотомера в червената зона. А там двулитровият мотор си работи като класическа бензинова атмосферка и си гори като такава – около 10 л на 100 км.

Под капака

Двигател        бензинов

Брой цилиндри       4

Задвижване на колелата    предно/4х4

Работен обем           1998 куб.см.

Мощност в к.с.        180 к.с. (при 6000 об.)

Въртящ момент       224 Нм (при 3000 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч)  8.2/8.5 сек.

Максимална скорост          216 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско      4.9-5.1/5.4-5.5 л/100км
  • Извънградско  1-4.2/4.3-4.4 л/100км
  • Смесен цикъл  4-4.5/5.4-5.5 л/100км

Емисии на CO2        100-103/107-109 г/км

Маса  1320 кг

Резервоар      51 л

Цена    от 47 980 лв. с ДДС (от 51 980 лв. за 4х4 версията)

Източник: в. „Телеграф“, 11.10.2019 г.

Снимки и видео: Авторът, Мazda

(Visited 2 260 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *