FACEBOOK
FACEBOOK
Виж видеата
Виж снимките

Mazda 3: Машина с душа

Изключително пътно поведение и много повече лукс

P1110022.JPGГеорги Колев

Купчина желязо, пластмаса и стъкло, но съблазнява, вдъхновява и забавлява, а накрая дори запленява. Щом може всичко това, дали е просто машина? Не, новата Mazda 3 има душа, характер и присъствие. Попаднете ли веднъж в компанията й, няма да искате да се разделите.

Само я погледнете – дълъг капак на мотора, мускулеста, широко стъпила задница, извивки като на благороден хищник, свиреп поглед… Mazda 3 не прилича на типичен хечбек от С сегмента – изглежда като стрелата в арбалет с опънато жило, а вие просто трябва да натиснете спусъка (десния педал). Дизайнът й е толкова пленителен, че придава онова нетърпеливо и специално усещане, характерно за коли, позиционирани по-високо от средния автомобилен и ценови клас.

Кокпит

P1110057.JPGЕдинствено дизайнът, разбира се, не е достатъчен за това. Но само вижте този интериор. Макар че истинската му сила да е в солидното и плътно усещане за качество, което оставя, оформлението му е достатъчно забележително само по себе си. На таблото пред шофьора има само един централно позициониран циферблат – на оборотомера. Изключително спортно. Скоростомерът е дигитален, като показанията му (заедно с по-важната информация, като насоките на навигацията, например) се изобразяват и на малък Head-up дисплей на нивото на очите. Седалката предлага много добро удобство и опора. Всички уреди са разположени максимално интуитивно и лесно достъпно за употреба, като дори лостът на класическата (слава Богу) ръчна спирачка е повдигнат по-близо до ръката ви. Всеки един детайл в тази кола ви подтиква да шофирате, давайки най-доброто от себе си и да се наслаждавате на страхотното й управление. Мултимедията също заслужава внимание, най-вече заради стилния й вид. Екранът на централната конзола е оформен като таблет. Той е сензорен, когато колата е в покой, а по време на движение се управлява от команден пулт до скоростния лост, с цел безопасност (малко спорно решение). Пространството е съвсем прилично за сегмента, включително и на задния ред, а багажникът е с обем от 364 л (1263 при свалени облегалки на задните седалки). P1110049.JPG

Попътен вятър

Тестовата кола беше в топмодификацията, съчетаваща 2.2-литров дизелов двигател с 6-степенна автоматична скоростна кутия. Моторът разполага със 150 конски сили и доста сериозния максимален въртящ момент от 380 Нм. В резултат на това получавате онова ефирно и леко ускорение, все едно ви духа попътен вятър, характерно за автомобилите от премиум марките. Автоматикът работи добре и точно, оставяйки усещане за бързина в реакциите и допринася за удоволствието при шофирането. На хартия той доста забавя колата в сравнение с механичната скоростна кутия – спринтът до 100 км/ч става за 9.7 сек., спрямо 8.1 сек. за ръчната кутия. В реалността обаче тройката се понася с юнашки устрем, а тягата няма никакво намерение да свършва, дори и когато се придвижвате с доста над законната скорост. Истинската й сила обаче не е в линейната скорост, а в контрола и стабилността на пътя. Начинът, по който колата стои на асфалта, по който атакува завоите, по който воланът й се втвърдява с увеличаване на скоростта, начинът по който спира… Това трябва да се усети. След многократно затвърждаване на изключителните усещания обаче дойде ред за малко неприятна изненада – разходът на гориво. Дизеловият компактен хечбек показа на бордовия компютър разход от 9.5 л на 100 км. При подобно каране преките конкуренти със сходни характеристики са с поне 2 л надолу. Преди теста колата показваше 7.4 л на 100 км и вероятно това е обективната консумация, която може да се очаква в ежедневието. Тя обаче също е доста далеч от обещаните от производителя 4.8 л в комбиниран цикъл на шофиране. P1110031.JPG

Философията Skyactive

Mazda 3 е третият представител на японците, след CX-5 и новата шестица, изграден според т. нар. Skyactive технология. Абсолютно всеки един елемент е подложен на най-прецизна оптимизация и олекотяване – двигателите, трансмисиите, шасито, купето, материалите, дори заварките и възлите. При създаването на двигателите в Mazda са тръгнали в обратната посока на масовия в момента даунсайзинг (намаляване на работния обем). Skyactive подходът при бензиновия агрегат се изразява в това, че той е с рекордно висока степен на сгъстяване на горивната смес от 14.0:1 – показател, който няма да срещнете дори и в състезателен автомобил и който е причината моторът да не се нуждае от турбо. Това води до увеличаване на коефициента на полезно действие, по-голяма мощност и в същото време до намаляване на разхода на гориво. При дизеловия мотор с каскадна турбина, степента на сгъстяване на горивната смес е абсолютно същата 14.0:1, но в случая тя е рекордно ниска за дизел. С това от Mazda твърдят, че се подобрява качеството на сместа и тя изгаря по-добре, а двигателят не е толкова лаком и капризен за чистотата на дизела.

Под капака

P1110044.JPGДвигател дизелов

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата предно

Работен обем 2191 куб.см.

Мощност в к.с. 150 к.с. (при 4500 об.)

Въртящ момент 380 Нм (при 1800 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 9.7 сек.

Максимална скорост 201 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско 6.0 л/100км
  • Извънградско 4.1 л/100км
  • Смесен цикъл 4.8 л/100км

Емисии на CO2 127 г/км

Маса 1330 кг

Резервоар 51 л

Цена от 29 980 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 15.02.2014 г.

Снимки: Авторът

(Visited 167 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *