FACEBOOK
FACEBOOK
Виж видеата
Виж снимките

M версии с по 480 и 510 коня за BMW Х3 и Х4

BMW M GmbH разширява гамата си с всъдеходите Х3 и Х4 (тестове на стандартните версии виж ТУК и ТУК). Те ще се предлагат в по две версии X3 M и Х3 М Competition, както и Х4 М и Х4 М Comeptition.

Разликата е, че обикновените М-ки ще имат мощност от 480 к.с., а Competition версиите – 510 коня. Максималният въртящ момент е еднакъв и за двете модификации – 600 Нм, както и обещаваният среден разход на гориво – съответно 10.5 л на 100 км за Х3 и 10.6 л за Х4. Разлика има и в ускорението от 0 до 100 км/ч, което отнема 4,2 сек. при BMW X3 M и BMW X4 M, респективно 4,1 сек. за Competition моделите.

Мощните всъдеходи се задвижват от новоразработен редови шестцилиндров двигател. M TwinPower Turbo технология с два турбокомпресора, високооборотни характеристики, тествана на състезателна писта концепция на охлаждането и смазването, изпускателна система с управляеми клапи за вълнуващ звук. Пренасянето на мощността се извършва чрез осемстепенна трансмисия M Steptronic и специфична за модела система за задвижване на четирите колела M xDrive, подаваща повече мощност към задните колела и два избираеми режима. Свързването на системата за задвижване на четирите колела с Динамичния контрол на стабилността (DSC) и Активния M заден диференциал оптимизира сцеплението, пъргавината и стабилността на пътя.

Моделите се предлагат с новоразработено, специфично за M окачване с амортисьори с електронно управление, както и специфична за М кинематика и еластокинематика на предната и задната ос. Специфично за М кормилно управление, M Compound спирачна система. Оптимизирана здравина на свързването на окачването чрез допълнителни усилвания. М прецизна греда в моторния отсек, опционално и от карбон.

Разбира се, има възможност за индивидуално конфигуриране на настройките на автомобила: характеристики на двигателя и трансмисията, настройки на DSC включително M Dynamic Mode, характеристики на амортисьорите, характеристики на кормилното управление, режима на M xDrive и индикаторите на специфичния за М Head-Up дисплей. M бутони на волана за активиране на две запаметени цялостни настройки.

Автомобилите се отличават с характерен M дизайн с особено големи въздухозаборници в предната броня, Air Breather с интегрирани М хриле, специфично за M оформление на външните огледала и задна броня, както и спойлер на покрива (BMW X3 M) респективно заден спойлер (BMW X4 M). Серийни 20-инчови М алуминиеви джанти с двойни спици. Моделите M Competition с индивидуални дизайнерски елементи, 21-инчови М алуминиеви джанти и М Спортна изпускателна система. Опционален М Карбон екстериорен пакет (вероятно ще се предлага от август 2019 година) с ексклузивни дизайнерски елементи от армирана с въглеродни нишки пластмаса.

Отвътре ви посреща спортно-луксозна атмосфера от моторните спортове в интериора: специфично за М арматурно табло, М кожен волан с лостчета за превключване и М бутони, М селектор на трансмисията, червен бутон Старт/Стоп, алуминиеви интериорни лайстни с карбонова структура. Спортни седалки с електрически регулировки с кожена тапицерия Vernasca със специфично за М оформление серийни за BMW X3 M и BMW X4 M. М Спортни седалки с разширена кожена тапицерия Merino, електрически настройки на подглавниците и конструкция тип „корито“ и осветено лого на М опционално респективно серийни при BMW X3 M Competition и BMW X4 M Competition.

Има и навигационен пакет ConnectedDrive включително навигационна система Professional серийно. Голям избор от асистиращи системи и всеобхватна свързаност с BMW ConnectedDrive услуги.

Снимки: BMW

(Visited 1 144 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *