Lexus RX450h: Сложен организъм, проста цел

300 коня, 6.3 л разход. Да видим дали е възможно.

P1050020.JPGГеорги Колев

Организмът”, задвижващ обновеното SUV на Lexus – RX450h е изключително сложен. Идеята му обаче е изключително проста – да върви много, но да гори малко. И да замърсява възможно най-малко околната среда.

Японците ни обещават, че 299-те кончета, дърпащи двутонния всъдеход до 100 км/ч за скромните 7.8 сек., се нуждаят от едва 6.3 л., за да изминат 100 км. Звучи като истинска революция, но дали може да се реализира и в реални условия?

Споменатата мощност се доставя от цели три двигателя – един бензинов V-шестак и два електромотора. Бензиновият агрегат е с мощност от 249 к. с. и 317 Нм максимален въртящ момент. Електромоторът на предния мост е със собствена мощност от 167 к. с. и 335 Нм въртящ момент, а този на задния с 68 к. с. и 139 Нм. Последният осигурява и 4х4 задвижването, което се задейства при нужда. Съвместната работа между трите мотора се контролира и хармонизира от специална хибридна безстепенна трансмисия и солидно количество сложна електроника. Всеки двигател в определени моменти от движението може да работи сам, в комбинация с един от другите или всички заедно. Общата изходна мощност на тази сложна система е споменатите 299 к. с., които осигуряват наистина вълнуващо ускорение и максимална скорост от 200 км/ч.

На ток

P1050039.JPGRX може да се придвижва и в изцяло електрически режим (EV). Луксозният джип се плъзга тежко и елегантно, издавайки звук само от гумите и така до скорост от 50 км/ч (ако десният ви крак е по-внимателен, защото при по-директен натиск се задейства бензиновият мотор). Така можете да изминете до 2 км. Системата сама контролира в кой момент да включва бензиновия двигател и кога да го изключва. Например, при движение с по-висока скорост от 50 км/ч по инерция или поддържане на равно темпо, също може да избере електрически режим, разтоварвайки бензиновия мотор. По този начин електрическият пробег се натрупва с времето на много малки части. Водачът разполага с четири режима на управление – Normal, Eco, споменатият EV и Sport. При избиране на режим Eco, реакцията при подаване на газ се забавя и климатичната система влиза в икономичен режим на работа, с цел намаляване разхода на гориво. Режим Sport e настроен да доставя повече мощност от електромотора и да реализира пълния динамичен потенциал на RX. Този режим не само настройва по-агресивно подаването на газ и електрическото сервоуправление на волана, но и забавя намесата на системата за контрол на стабилността, и системата за контрол на сцеплението. Всичко това ви се напомня по много приятен начин – таблото се облива в наситено червен цвят. P1050031.JPG

Гориво

Въпросът с разхода на гориво е по-интересен, отколкото при конвенционалните автомобили. След около 350 км зад волана на RX, за които 65-литровият резервоар свърши, съм твърдо убеден, че споменатите 6.3 л смесен разход са абсолютно непостижими в реалността. Заради хибридната система колата гори по-малко в града, отколкото на извънградско, разбира се с уточнението, че шофирате пестеливо, а не тръгвате на пълна газ от всеки светофар. На магистрала с позволената от закона скорост от 140 км/ч, V-шестакът си гълта около 14 л на 100 км. На нормално извънградско, където скоростта е променлива и се налагат изпреварвания, разходът се движи около 13 на 100. В града успях да го смъкна до 11.9 л, според показанията на бордовия компютър. Ако обаче решите да се възползвате от потенциала на 299-те коня и се наслаждавате на бързите реакции в спортен режим – 20 на 100 не ви мърдат (но пък и тръпката определено си заслужава). Започвате ли да се чудите какъв е смисълът от сложния хибриден организъм при тези цифри? Бъдете сигурни, че трудно ще намерите бензинов всъдеход с тези габарити, мощност и динамика, който гори по-малко. Има и още един важен елемент за хората от белия свят – по документи RX450h изхвърля в атмосферата само 145 г/км СО2. А това означава, че собствениците му могат спокойно да притежават луксозен и мощен джип, без държавата да им смъква по три кожи от гърба под формата на данъци и еко такси.

На пътя RX стои стабилно и уверено. Управлението му е много точно и прецизно, като голямата му маса не създава дискомфорт на водача. Вероятно заради нея обаче, окачването е по-твърдо и поема неравностите доста по-некомфортно, отколкото автомобил в този ценови диапазон предполага.

По-мъжествен

P1050022.JPGОбновяването в новия Lexus RX 450h засяга основно дизайна. Екстериорът е станал много по-спортен и агресивен. SUV-то е получило характерната за всички нови модели на марката динамична предна решекта, оградена от „злобни” светлини, подчертани от ивици LED диоди с формата на връх на стрела. Отзад автомобилът е почти същият с характерната изключително скосена напред С колона, която прави пропорциите на купето малко по-особени. Разточително луксозният интериор пък се подчертава от нови цветове, нови елементи на вложките, предлагащи вече и орехово дърво и изцяло нов волан. Инструменталното табло също е значително подобрено и включва второ поколение на системата Remote Touch. Мултифункционалният уред за управление на системата много наподобява компютърна мишка и в сравнение с предишната версия значително улеснява работата с него. RX вече се предлага и в F SPORT версия с по-агресивна предна решетка, силно сведена до земята предна броня със спойлер и тъмни 19-цолови джанти. Окачването на F SPORT е подобрено с предни и задни спортни напречни демпферни щанги, намаляващи усукването на корпуса и подобряващи поведението в завоите.

Под капака

P1050028.JPGДвигател бензинов + електрически

Брой цилиндри 6

Задвижване на колелата 4х4

Работен обем 3456 куб.см.

Мощност в к.с. (обща) 299 к.с.

Въртящ момент 317+335+139 Нм

Ускорение (0 – 100 км/ч) 7.8 сек.

Максимална скорост 200 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско 6.5 л/100км
  • Извънградско 6.0 л/100км
  • Смесен цикъл 6.3 л/100км

Емисии на CO2 145 г/км

Маса 2205 кг

Резервоар 65 л

Цена от 122 900 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 16.02.2013 г.

Снимки: Авторът

(Visited 1 062 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *