Lexus CT200h: Може още много

Само 136 коня дърпат това уникално шаси

SAMSUNG DIGIMAX A55W

Георги Колев

Яд ме е. Карам колата с едно от най-добрите шасита, окачване и управление, които изобщо съм тествал, а мощността й е едва 136 коня. Казвам „едва”, не защото са й малко или недостатъчно, а защото това шаси може да поеме поне още толкова, за да разкрие истинските си възможности и да докара всеки автоманиак до екстаз. Още повече, че на волана стои емблемата на Lexus, т. е. очаквам да излетя в секундата, в която настъпя педала на газта.

Идеята на първия компактен хибриден модел на луксозната японска марка CT200h обаче е малко по-различна. Аз много добре я разбирам и оценявам колко модерна и логична е, но все пак сърцето ми се пита как може да не го направят поне 250-300 коня. Просто щеше да е вълшебство!

Еко

Виновникът за моя яд се нарича Западна Европа и по-точно все по-строгите екологични изисквания, които държавите налагат за автомобилите и все по-хвърчащите в небето налози за собствениците на мощи и замърсяващи въздуха возила. Точно както е приказката за тоягата и моркова обаче западноевропейците не само, че толерират закупуването на екологични автомобили, изхвърлящи в атмосферата под 100 г/км СО2, а дори поемат част от цената им, опрощават им екотакси, осигуряват им безплатен паркинг в центровете на големите градове и др. Защо за собственика на един луксозен автомобил да играе само тоягата, а да не може да си хапне и от моркова? Вероятно този въпрос са си задали и в Lexus, когато са замисляли модела. Отговорът им го намираме техническите показатели – 3.8 л на 100 км комбиниран разход на гориво, 87 г/км емисии на СО2 или в продължение на метафората – цяла торба моркови.

SA550373.JPG

CT200h постига тези впечатляващи показатели благодарение на пълната си хибридна система, която му позволява да се придвижва само на ток със скорост до 45 км/ч. Чистият електрически пробег, който може да измине при напълно заредена батерия е до 3 км. Реално обаче значително се надвишава този показател, тъй като бензиновият двигател се изключва много по-често – когато скоростта падне под 60 км/ч, спиране и поддържане на лека газ. Така електрическият пробег се натрупва на много малки части, вместо наведнъж, което означава, че можете да се движите на ток между 40% и 50% от времето на пътуване в градски условия.

Системата Lexus Hybrid Drive тук е съставена от 1.8-литров бензинов двигател с мощност 99 к.с. и 142 Нм въртящ момент и електромотор-генератор с мощност 82 к.с. и 207 Нм въртящ момент, захранван от хибридна батерия. Общата изходна мощност на системата обаче е 136 к.с. Двата агрегата задвижват предните колела с помощта на автоматична безстепенна хибридна трансмисия. Батерията не се зарежда от външни източници, а основно при движение по инерция и чрез регенериране на енергията, отделяна при спиране. Само когато автомобилът е в спряло положение при зареждането й може да се намеси и двигателят с вътрешно горене. Ускорението от 0-100 км/ч става за 10.3 секунди, а максималната скорост е 180 км/ч.

SAMSUNG DIGIMAX A55W

Динамика

Реално динамиката си е напълно достатъчна и прилична за компактен градски автомобил. Вероятно тя дори е максималната възможна за екологичната рамка, в която е позиционирана колата. Потеглянето от светофара може да бъде и доста пъргаво, тъй като при сериозен натиск на педала на газта се напрягат максимално и двата двигателя, а 207-те Нм на електрическия мотор са ви налични на секундата. Ако продължите със спринтьорските изпълнения по-дълго обаче скоро ще усетите, че бензиновият двигател е с по-скромни ресурси от мощност без електрическата подкрепа. От въртящ се бутон на централната конзола можете да изберете спортен режим, който чувствително оживява колата, увеличавайки оборотите на двигателя и напрежението към електромотора от 500V на 650V. Воланът се втвърдява, педалът на газта реагира по-бързо и при всяко натискате впряга в ускорението и електромотора, а показателят до виртуалния скоростомер от т. нар. екометър (показател за електрическите потоци в хибридната система), се превръща в типичен оборотомер и се оцветява в червено. Комбинацията от този режим, невероятното шаси и ниският център на тежестта на колата могат да направят CT200h истински забавен за шофиране, въпреки не особено впечатляващата мощност. При подобно каране обаче забравете за обещаните 3.8 л на 100 км – колата започва да гори към 8 на 100, което също е много добро постижение за яко юркане. Реалният разход в различни стилове на шофиране го показва бордовият компютър – 6.4 л на 100 км.

Може да изберете още режим ECO, при който настройките на електронната газ и климатика се променят за максимална икономия на гориво, а педалът на газта става по-нечувствителен. Разполагате и с режим електромобил – EV. Тук CT200h не отделя никакви вредни емисии и не изразходва гориво, придвижвайки се само на ток, но този режим реално работи в много кратки моменти. Най-оптималното съотношение между екология и динамика предлага нормалният режим. Подобието на скоростен лост на централната конзола има и предавка за по-бързо зареждане на батерията, която се усеща като силно изразена двигателна спирачка и е много подходяща при продължителни спускания по стръмни наклони.

Натрапчива спортна есенция

SAMSUNG DIGIMAX A55W

Дизайнът на CT200h определено провокира спортни емоции. Мускулестата предница, агресивните светлини, подчертани от LED диоди, динамичната странична линия и широката стъпка без проблем могат да излъжат окото, че си имате работа със сериозна бегачка. С наместването в ниско разположената седалка, която въпреки че е комфортна и облицована от висококачествена алкантара (в тестовата кола) обгръща странично тялото като корито в типичен спортен автомобил, допълнително се засилва това усещане. На всичко това чудесно кореспондира споменатото страхотно шаси, разпределението на масите в съотношение 55:45, заради ниско разположената над задния мост хибридна система и невероятно директното и прецизно кормилно управление с електрическо серво, променливо според скоростта на движение. Въпреки спортното си оформление CT200h е напълно функционален хечбек. Голямото междуосие от 2600 мм осигурява достатъчно място за комфортно пътуване на пътниците както на предните, така и на задните седалки, а багажникът е с обем от 375 л (985 л при свалени задни седалки).

SA550362.JPG

Под капака

Двигател бензинов + електрически

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата предно

Работен обем 1798 куб.см.

Мощност в к.с. (обща) 136 к.с.

Въртящ момент 142+207 Нм

Ускорение (0 – 100 км/ч) 10.3 сек.

Максимална скорост 180 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско 3.7 л/100км
  • Извънградско 3.7 л/100км
  • Смесен цикъл 3.8 л/100км

Емисии на CO2 87 г/км

Маса 1370 кг

Резервоар 45 л

Цена от 54 900 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 29.10.2011 г.

Снимки: Авторът

(Visited 534 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *