Land Rover Freelander 2: Увереността е свобода

Дава ви всичко, от което се нуждаете и още много

SA555236.JPG

Георги Колев

Понякога съм склонен да повярвам, че съдба има. Иначе трябва да нарека „случайност“ факта, че без да си давам сметка, в навечерието на Деня на независимостта кръстосвах околностите на едно от най-тясно свързаните с българската свобода градчета – Батак, с Freelander 2 на Land Rover (приблизителният превод на модела е „от свободна земя“, въпреки че се залага повече на алюзията за свободата да преодолявате всякакви терени).

После се замислих как може човек да се чувства и да бъде свободен в днешно време. Може би това, от което най-много имаме нужда за целта е увереност. Във връзка с автомобилната тематика, явно и от Land Rover са достигнали до този извод, когато са замисляли най-малкия (засега) модел от гамата им. Freelander е създаден така, че да даде отговор на всичките ви потребности в ежедневието и свободното ви време, че и още доста отгоре, така че винаги да се чувствате уверени, тръгвайки на път.

Страх

Като дизайн Freelander 2 много се доближава до изгледа на мощните Range-ове с подчертано мъжкарските си форми. Това може би е причината всички да отстъпват панически от бързата лента на магистралата като го видят в огледалата си.

Пътното поведение на компактния джип е направо очарователно. Тествах 4х4 версията с 2.2-литров дизелов двигател със 160 конски сили и 400 Нм въртящ момент, оборудвана с 6-степенна автоматична скоростна кутия. Лекотата, с която се управлява и маневрира в натоварения градски трафик е впечатляваща за този сегмент автомобили. Меките педали и лекият волан оставят усещането, че карате малка градска кола, а високата позиция на водача, заедно с прекрасния обзор от огромните прозорци ви дават идеална видимост и чувство за превъзходство. Пъргавината на дизеловия агрегат е напълно задоволителна за масата от 1770 кг. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 11.2 сек, а максималната скорост е 181 км/ч. Смесеният разход на гориво по каталог е 8.5 л на 100 км.

Комфорт

SA555270.JPG

Дългите пътувания са изключително комфортни, благодарение на изненадващо широкото вътрешно пространство и перфектното окачване. Човек ще реши, че шефовете на пътната агенция до един карат Freelander-и и затова не са забелязали, че шосетата ни приличат на швейцарско сирене. Просто в тази кола дупките и неравностите сякаш се поглъщат от амортисьорите и нищо не може да наруши удобството на пътниците.

SA555273.JPG

Автомобилът е серийно оборудван със система за променливо предавателно отношение на кормилната кутия, чувствително на скоростта на движение, независимо предно и задно окачване, спирачен контрол при завои, което в комбинация с перманентното 4х4 прави завиването истинско удоволствие. Автоматичната трансмисия разполага със спортен и ръчен режим.

В калта

Freelander е определян като най-високо проходимия представител на компактните SUV-та, а от Land Rover уверяват, че той може всичко, което и хардлайнерът им Defender, но по-бавно. Основните „виновници“ за това са доста сериозният просвет от 21 см и системата Terrain Response, в разработването на която от легендарната офроуд марка, твърдят, че са вложили целия си дългогодишен опит. От бутон на централната конзола се избира един от четирите режима – за общо управление (шофиране на пътя и в леки оф-роуд условия), управление по тревна настилка, чакъл или сняг (за хлъзгави повърхности както на пътя, така и в оф-роуд условия), за разкаляни повърхности с коловози и управление върху пясъчни повърхности. Според избрания режим, системата приспособява настройките и функциите на двигателя, скоростната кутия, съединителя, шасито, така че да отговорят на особеностите на терена. Има и система за спускане и изкачване на наклон, която контролира постепенното отпускане на спирачките и не позволява на колата да се засили по инерция.

SA555251.JPG

И все пак имайте предвид, че това е градски джип, а не заклет офроудър, когато прегазите банкета. В общи линии той може да се справи с почти всички препятствия по пътя си, но не и с глупостта на водача. Затова не забравяйте, че свободата е и отговорност, за да можете да й се насладите пълноценно.

Идва версия само с предно

Най-съществената новост във версията на Freelander за 2011 година ще бъде, че вече ще може да се поръчва само със задвижване на предните колела, а не както досега с перманентно 4х4. Причините марката-доайен при високо проходимите машини да заложи и на двойното предаване са основно две. Естествено пазарни (23 % от потребителите на SUV сегмента в Европа предпочитат двете задвижващи колела) и все по-затягащите се екологични норми (по-малкото тегло при 4х2 означава по-нисък разход и по-малко вредни емисии). Разликите във външния вид ще са минимални – нова предна броня с изнесени халогени, променена решетка, светлини и задна врата, както и внушителни 18 и 19-цолови джанти. Дизеловият двигател TD4 за 2011 г. също ще претърпи промяна. Той ще бъде със 150 к.с., въртящият момент обаче ще е 420 Нм, заради което от Land Rover уверяват, че динамиката няма да пострада, но пък вредните емисии ще се намалят с 39 г до 185 г/км CO2

SA555260.JPG

Под капака

Двигател дизелов

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата 4×4

Работен обем 2179 куб.см.

Мощност в к.с. 160 к.с.

Въртящ момент 400 Нм (при 2000 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 11.2 сек.

Максимална скорост 181 км/ч

Консумация на гориво

– Градско 11 л/100км

– Извънградско 6.8 л/100км

– Смесен цикъл 8.5 л/100км

Маса 1770 кг

Вместимост на резервоара 68 л

Емисии на CO2 224 г/км

Източник: в. „Телеграф“, 25.09.2010 г.

Снимки: Авторът

(Visited 3 345 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *