Kia Optima Hybrid: Израз на напредъка

След сериозния скок в дизайна дойде ред и на техниката

P8170040.JPGГеорги Колев

Kia определено е една от най-бързо израстващите автомобилни компании в света. От скучните корейски автомобили отдавна няма и спомен. Сега Kia изкушава, вдъхва доверие и респект у клиентите, а и у конкурентите. „Виновникът“ за тази посока на развитие доскоро бе основно главният дизайнер Петер Шрайер, заради когото марката редовно обира почти всички възможни награди за дизайн в света. Развитието на Kia обаче не се изразява само в един лъскав външен вид, но и в сериозен скок в технологично отношение. Може би като логичен израз на това идва хибридната версия на флагмана Optima.

Апогей

Тази кола определено е най-доброто от корейската марка до момента. Освен сложната техника, която не е по силите на всеки производител, Optima Hybrid се отличава с голям скок в нивото на лукс и комфорт.

P8140016.JPGДизайнът обаче продължава да бъде сериозно преимущество. Просто я погледнете – агресивна, но елегантна, модерна, но с класически изчистени линии, нисък и динамичен профил, но с перфектно балансирани пропорции. Този автомобил е невъзможно да остане незабелязан на улицата, но в никакъв случай няма „да ви извади очите”. Всичко в него е дозирано толкова изкусно, че да остане само усещането за престиж и изтънченост. Изключителният й, почти ювелирен дизайн в хибридната версия е подложен на лек фейслифт и е допълнен с няколко отличителни детайла, които да подчертаят „зеления“ характер на автомобила. Optima Hybrid има обновена решетка и броня, ксенонови фарове, очертани от дневни светлини в горната им част и изключително ефектни фарове за мъгла с LED технология. Подробен е и аеродинамичният коефициент, който сега е със стойност от 0.26 (в стандартната версия е 0.29).

P8140003.JPGОтвътре ви посреща изключително просторен и луксозен интериор, какъвто със сигурност не сте очаквали от корейската марка. Салон от перфорирана кожа, подгряване и охлаждане на предните седалки, аудиосистема, производство на една от най-луксозните марки в сектора, специално пригоден за хибридната технология дигитален дисплей на таблото и 8-инчова сензорна мултимедия с навигация. Звучи ли ви като Kia? Като прибавим безшумната работа в електрически режим и изключително изолирания от странични шумове интериор, то вътре в Optima Hybrid всъщност остава да звучи само кристалната аудиосистема. Като недостатък може да се отбележи стесненият заради батерията багажник, който тук е с обем от 381 л (505 л в стандартната версия).

Организъм

P8170021.JPGЗадвижването на лимузината е поверено на сложен организъм, съдържащ двулитров бензинов двигател с мощност от 150 конски сили, електромотор със собствена мощност от 47 к. с., специална 6-степенна автоматична скоростна кутия, литиево полимерна батерия и регенеративна спирачна система. Общата изходна мощност на двата двигателя е 177 к.с. и максимален въртящ момент от 319 Нм. Тази конфигурация осигурява ускорение до 100 км/ч за приличните 9.4 сек. и максимална скорост от 190 км/ч. Шофирането е много приятно заради перфектната работа на автоматика, който е без преобразовател на въртящия момент и осигурява изключително точна и неусетна смяна на предавките. Стабилността в завои е по-добра в сравнение със стандартната Optima, заради 137-килограмовата батерия, разположена в задната част на автомобила.

До 100 км/ч само на ток

В изцяло електрически режим Optima Hybrid може да се движи със скорост до 100 км/ч в продължение на 1.5 км. Практически това упражнение е почти невъзможно за изпълнение наведнъж, но електрическият пробег се натрупва на много малки части – при равномерно придвижване със скорост под 100 км/ч, спиране и поддържане на лека газ. Така можете да се движите на ток през по-голямата част от времето в градски условия. Точно заради това Optima Hybrid е по-икономична в града, отколкото на извънградско – около 7 л на 100 км градско, при 8.8 л в извънградски режим. И двете стойности обаче се отличават чувствително от обещаните от производителя 5 л на 100 км в смесен цикъл на шофиране. За редуциране на консумацията на гориво шофьорът разполага с еко режим, който напряга максимално електродвигателя, за сметка на разтоварване на бензиновия агрегат.

Под капака

P8140018.JPGДвигател бензинов + електрически

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата предно

Работен обем 1999 куб.см.

Мощност в к.с. (обща) 177 к.с. (при 5500 об.)

Въртящ момент (общ) 319 Нм (при 1000 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 9.4 сек.

Максимална скорост 190 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско 6.3 л/100км
  • Извънградско 4.7 л/100км
  • Смесен цикъл 5 л/100км

Емисии на CO2 117 г/км

Маса 1587 кг

Резервоар 65 л

Цена 67 890 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 18.10.2014 г.

Снимки: Авторът

(Visited 176 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *