Jeep Compass: Без фалш

Истинският джип в морето от компактни паркетници

Най-бързо развиващият се автомобилен сегмент през последните години е този на компактните SUV модели. Наводняването му с представители на най-различни производители обаче доведе до леко усещане за фалшифициране. Тоест да ни се предлага автомобил, който прилича на високопроходим, без да е такъв наистина. При новия Jeep Compass няма подобни усещания (макар и базовата му версия да е само с предно предаване). Това е един истински джип в по-компактна форма, в който няма и капка фалш (тест на предшественика виж ТУК).

Всъщност е добре да уточним и колко точно е компактен. Когато се появи на бял свят през 2006 г. Compass беше най-малкият в гамата на Jeep. По-късно направиха още по-малкият Renegade. Според съвременните разбирания, с габаритите си от 4394 мм на дължина, 1819 мм широчина, 1647 мм височина и междуосие 2636 мм, Compass по-скоро попада в категорията на средноразмерните SUV модели. Независимо в коя графа ще го сложите обаче получавате изненадващо обширно вътрешно пространство за петима възрастни и предоволен багажник (458 л, нарастващи до 1269 л при спускане на задните облегалки) при лесни за маневриране и паркиране външни габарити. Технологиите на борда са от най-модерните, а във високите нива на оборудване командвате повечето функции от огромен 8.4-инчов екран на централната конзола. Качеството на използваните материали също е на изненадващи високо ниво. Дизайнът си е на истински Jeep със 7-те отвесни цепки на радиатора, мощна броня, правеща „погледа“ на модерните фарове леко надменен и трапецовидните арки на калниците.

4х4 системи

Външният вид не е подвеждащ. Като изключим базовата версия, която е по-скоро „за цвят“, имате един истински всъдеход. Джипката дори се предлага с две системи за 4х4. По-умерената е с режими за различни терени (ауто, сняг, кал и пясък), които могат да прехвърлят до 100% от въртящия момент само към едно единствено колело, което има сцепление, както и блокаж на диференциала, „заключващ“ тягата в постоянно 50/50% между двата моста. Всичко това е гарнирано с пътен просвет от 200 мм. Тестовата кола беше такава и не срещнах абсолютно никакви затруднения извън пътя, без разбира се да съм го пробвал на особено екстремен офроуд, тъй като не си носех тефтера с номерата на трактористи. Още по-способната 4х4 система, предлагана във версията Trailhawk, пък добавя режим за скали, бавни предавки и асистент за спускане по наклон при по-високия просвет от 216 мм. С други думи, трябва да хвърлите доста усилия, за да откриете автомобил в сегмента, който да предлага близки до тези възможности.

9 скорости

Макар и да е наистина способен, е ясно, че Compass ще прекара по-голямата част от живота си на асфалта. Затова хората от Jeep са го оборудвали с модерни двигатели и трансмисии. Тестовата кола криеше под капака си 1.4-литров турбобензинов агрегат, комбиниран с автоматик с цели 9 предавки. Звучи малко несериозно подобен всъдеход да се задвижва от едва 1.4 мотор, но той предлага завидната мощност от 170 к.с. и 250 Нм въртящ момент. Двигателят не е особено нов, тествах го преди 10 г. в Alfa Romeo Giulietta, но е толкова енергичен, че все още се усеща доста модерен. Спринтът до 100 км/ч отнема 9.5 сек., а максималната скорост е 200 км/ч. Като цяло добра задвижваща конфигурация, макар че има лека недодяланост в сработването на автоматика с мотора. Понякога има по-груби придърпвания и неориентирани превключвания, но пък това някак си подхожда на по-суровия характер на Jeep. Друг недостатък е високият разход на гориво от 11.5 л на 100 км според бордовия компютър (при обещавани 8.3 л), което съвсем не е изненадващо когато малък мотор се „пъне“ да тегли голям джип.

Пътното поведение на асфалт също е чудесно, благодарение на здравата конструкция, съставена от 65% високоякостна стомана и олекотяващите елементи от алуминий по каросерията. Така получавате едни стегнати 1615 кг, които стоят много стабилно в завоя и не се клатите като в джип (според по-старите разбирания на нарицателното). Електронните асистенти за водача са на топниво. Това е първият автомобил, който карам и предлага два темпомата – единият адаптивен, а другият обикновен, които се включват от два различни бутона на волана. Което е чудесно, защото ако пълзите в задръстване, адаптивният е страхотно улеснение. Когато карам по магистралата обаче той лично мен ме дразни, защото у нас много хора се приемат за темпоопределящи и не отстъпват от лявата лента, освен ако не им се лепнеш за бронята, което адаптивният не го позволява.

Под капака

Двигател бензинов

Обем на двигателя 1368

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата 4х4

Мощност в к.с.  170 к.с. (при 5500 об.)

Въртящ момент 250 Нм (при 2500 об.)

Ускорение 0-100 км/ч 9.5 сек.

Максимална скорост 200 км/ч

Консумация на гориво

  • Смесен цикъл 8.3 л/100км

Емисии CO2 190 г/км

Маса 1615 кг

Цена от 55 300 лв. с ДДС

Цена на тестовата версия от 64 670 лв. с ДДС

Източник в. „Телеграф“, 27.05.2020 г.

Снимки: Авторът

(Visited 2 205 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *