Jaguar обнови F-Pace

Jaguar обнови най-продавания си модел F-Pace (тест на модела виж ТУК).

Британският SUV идва с впечатляващ обновен екстериор, красиво изработен изцяло нов интериор, последно поколение информационно-развлекателна система на Pivi Pro и избор от редови четири и шестцилиндрови двигатели, включително с PHEV и MHEV технология. Четирицилиндровият PHEV плъг-ин хибрид с 404 к.с. може да измине до 53 км изцяло на електричество.

Новият екстериорен дизайн придава на F-PACE по-изчистено и сигурно присъствие, включващо нов изваян преден капак и по-гладки повърхности. Предният капак също така допринася за един по-поразителен завършек, като разширява визуално предната част на автомобила.

Уголемената решетка разполага с „диамантено“ изображение на логото на Jaguar, демонстрирайки изключително внимание към детайлите. Новата предна броня с тъмни мрежести детайли визуално разширява новия F-PACE за по-сигурно и динамично присъствие.

Обновените тънки LED фарове с характерни дневни светлини, които се предлагат и опционално с Pixel LED технология, осигуряват увеличена разделителна способност и яркост. Технологията Adaptive Driving Beam, която оценява пътя напред и автоматично адаптира светлината, за да освети насрещното движение или пътните знаци, може да създава различни модели светлинни лъчи, като избира различни LED сегменти, за да оптимизира видимостта и да минимизира риска от заслепяване на другите водачи.

Премиум LED технологията е стандартно оборудване за цялата гама и се предлага с Auto High Beam Assist при SE и HSE моделите. Технологията използва предна камера, за да превключва автоматично между дълги и къси светлини, като намалява риска от заслепяване на насрещните автомобили. Анимирани мигачи са налични и при всички модели, когато са монтирани като част от допълнително опционално оборудване.

Обновените задни фарове имат двойна графика на Jaguar – за първи път използвана на изцяло електрическия I-PACE – за да се подчертае ширината на автомобила. Новият дизайн на бронята и изваяната задна врата също добавят визуална драматичност и придават по-уверен външен вид на модела.

F-PACE разполага с изцяло обновен интериор, който предоставя повече лукс, подобрена свързаност и по-голямо спокойствие и изисканост. Новият дизайн на купето е по-дързък, по-динамичен и с по-голям фокус върху водача. Новата централна конзола включва опция за безжично зарядно устройство и повече пространство за съхранение.

В основата на новия интериор е централен 11,4-инчов HD сензорен екран с извито стъкло в елегантен корпус от магнезиева сплав, чрез който се контролира новата информационно-развлекателна система Pivi Pro.

Новият селектор на скоростите – един от многото красиви детайли – разполага с горна секция, завършена с шевове, а долната част е изработена от фин метал.

Новите седалки се отличават с по-широки облегалки, нови функции за масаж и подобрено покритие на отопляемите и охлаждащите зони. Релефен надпис Jaguar Leaper е поставен на всички подглавници на избрани модели, докато надписът „Est.1935 Jaguar Coventry“ подчертава историята на марката.

Серия от съвременни технологии гарантират за здравето и благополучието на всички пътници в автомобила. Йонизацията на въздуха в купето подобрява качеството на въздуха в автомобила чрез технологията Nanoe, която премахва алергените и неприятните миризми. Сега системата разполага и с филтрация PM2.5, която улавя ултра фини частици – включително частици от PM2.5 – за подобряване здравето и благополучието на пътниците. Клиентът активира системата само чрез натискане на бутона „Purify“.

Новият F-PACE се предлага с двигател P400e PHEV, както и с най-новите четирицилиндрови и нови редови шестцилиндрови бензинови и дизелови двигатели Ingenium. Технологията Mild Hybrid Electric Vehicle (MHEV) също се предлага при избрани мотори за първи път. Моделите F-PACE разполагат с интелигентно задвижване на всички колела и осемстепенни автоматични трансмисии.

Новият 2.0-литров четирицилиндров модел PHEV има обща системна мощност 404 к.с. и 640 Нм от бензиновия си двигател и 105kW от електрическия мотор. Усъвършенстваният електродвигател се захранва от 17.1kWh литиево-йонна батерия и отделя едва 49 г./км. емисиите на CO2 и разход на гориво от 2.2 л./100 км, както и ускорява от 0-100 км./ч. за впечатляващите 5,3 секунди. Когато е напълно зареден, новият P400e може да измине до 53 км изцяло на електричество, което позволява на новия F-PACE PHEV да извърши средното ежедневно пътуване от и до работа в режим EV, без да се изисква презареждане. Бързото зареждане (32kW постоянен ток) е в състояние да зареди от 0-80% за 30 минути, докато елетрозарядна станция в дома Ви от 7kW може да осигури заряд от 0-80% само за час и 40 минути.

Усъвършенстваната MHEV технология, предлагана при четири и шестцилиндровите дизелови двигатели и представена на шестцилиндровите бензинови двигатели, използва интегриран стартов генератор (BiSG) за събиране на енергия, обикновено загубена при забавяне и спиране. След това тази енергия се съхранява в отделна 48V литиево-йонна батерия, преди да бъде интелигентно преразпределена, за да подпомогне двигателя при ускорение, както и да предостави по-усъвършенствано спиране и потегляне. С MHEV технологията следващото поколение 2.0-литров четирицилиндров дизелов двигател Ingenium с 163 к.с. постига емисии на CO2 от 163 г./км и разход на гориво от 6.2 л./100 км.

Задвижването на всички колела е стандартно за моделите F-PACE, а системата Intelligent Driveline Dynamics поставя акцент върху задвижването на задните колела за постигане на по-добра динамика на управление, предоставяйки възможност за насочване на въртящия момент към отделните оси почти моментално в зависимост от условията.

Новото шаси на F-PACE е актуализирано, за да подпомогне въвеждането на новите електрифицирани двигатели, както и дава възможност за интегриране на най-новите системи JaguarDrive Control и Auto Vehicle Hold.

Най-новата система JaguarDrive Control разполага с режими Comfort, Eco, Rain-Ice-Snow и Dynamic, които могат да бъдат избрани ръчно от водача въз основа на пътните условия. Настройките, избрани чрез нов въртящ се превключвател, разположен до обновения селектор на скоростите, адаптират настройките на F-PACE за управление, трансмисия и (когато е посочено) настройки за адаптивна динамика.

Auto Vehicle Hold осигурява допълнително удобство и по-плавна работа в сравнение с конвенционалната система Automatic Hill Hold. Новата технология задържа спирачките за неограничен период от време, когато автомобилът е неподвижен и под наклон, като леко освобождава спирачките само когато водачът натисне педала за потегляне.

Новият Jaguar F-PACE ще бъде наличен на българския пазар от началото на 2021 г.

Снимки: Jaguar

(Visited 1 170 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *