Infiniti QX50 идва с революционен двигател

Новият двигател VC-Turbo.

Infiniti представи новия си премиум компакт SUV QX50. Моделът е оборудван с революционни технологии и открояващ се дизайн, издигнат върху изцяло нова платформа.

Най-важната се крие под капака – VC – Turbo е първият в света масово произвеждан двигател с променящо се при нужда съотношение на компресията. Това е пробив в дизайна на двигатели с вътрешно горене. 2.0-литровият VC – Turbo регулира съотношението на компресия за максимална мощност и ефикасност. Той комбинира мощността на 2.0-литров бензинов турбо двигател с въртящия момент и ефикасността на четирицилиндров дизвлов двигател. Многоточкова система постоянно увеличава или намалява обсега на буталата, за да регулира съотношението на компресията. Високото съотношение на компресията спомага за ефикасността, а ниското за повече мощност и въртящ момент. Двигателят VC – Turbo предлага всякакво съотношение на компресия вариращо между 8:1 (за високи динамични показатели) и 14:1 (за ефикасност), което повишава контрола на водача.

Двигателят предоставя мощност от 268 к.с. (200 кВт) и 380 Нм. въртящ момент, най-добрата в класа си комбинация между четирицилиндрова мощност и въртящ момент. Моделите със задвижване на предните колела предлагат 35% повишение в ефективността при разхода на гориво в сравнение с предхождащия V6 бензинов QX50, а моделите със задвижване на четирите колела предлагат 30% повишение в ефективността.

Двигателят е оборудван с вариаторна скоростна кутия (CVT), за непрекъсната мощност. Многобройните ѝ предавки перфектно си пасват със способността на двигателя да се трансформира.

Оборудван с двигател, разположен в предната част на автомобила, с базово задвижване на предните колела, Infiniti QX50 е изграден върху изцяло нова платформа, която задава нови стандарти за усъвършенстваност, прецизност и интериорно пространство в премиум компакт SUV сегмента. Платформата позволява по-голяма вместимост от преди, което прави интериора на QX50 идеален за пътници и товар. Обемът на багажника се увеличава от 895 л. на 1,048 л., а когато задната седалка бъде плъзната максимално напред и сгъната, обемът се покачва на 1,669 л.

QX50 представя първото използване на стомана със супер висока якост SHF (Super High Formability), 980 мегапаскала, която допълнително подсилва изцяло новата платформа. Материалът с висока якост може да бъде моделиран в несравними форми, намаляващи теглото и повишаващи издържливостта при огъване с 23% спрямо настоящия модел QX50. Тази водеща в сегмента издържливост позволява на автомобила да устоява на огъване и вибрации, както и да редуцира нивото на шума в интериора.

Клиентите на Infiniti са заявили своето желание да останат ключов елемент от уравнението на шофирането, затова идеята на бранда за автономно шофиране спря да включва стъпката за напълно безпилотно шофиране, на което са се посветили други производители на автомобили. Функцията „co-pilot” от технологиите за подпомагане на автономното шофирането – придава чувство за сигурност на водача, ангажирайки автомобила с по-обременяващите задачи и позволявайки на водача да запази пълен контрол на пътя. В QX50, технологиите ProPILOT Assist помагат на водача да контролира ускорението, спирането и завиването при шофиране по еднолентови магистрални пътища.

Двигател

2.0 – литров бензинов VC – Турбо

Вид Четирицилиндров двигател с променливо съотношение на компресията и турбокомпресор.

Кубатура 1,997 куб. см (8:1) ~ 1,970 куб. см. (14:1)

Съотношение на компресия 8:1 ~ 14:1 (вариращо)

Максимална мощност 268 к.с. (200 кВт при 5,600 об/мин

Максимален въртящ момент 380 Нм при 4,400 об/мин

Клапани 16

Смукателна система Директно впръскване и варираща (мулти-порт)

Трансмисия XTRONIC вариаторна трансмисия с режим за ръчно

превключване

Динамични показатели 0-100 км/ч 6.3 сек. (AWD) / 6.7 сек. (FWD)

Максимална скорост 230 км/ч

Размери (мм.)

Дължина 4,693 мм. Височина 1,679 мм.

Широчина без огледала 1,903 мм. Междуосово разсояние 2,800 мм.

Клирънс (Пътен просвет) 218 мм.

Разход на гориво Предстои да бъде публикуван

Снимки: Infiniti

(Visited 67 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *