Infiniti Q50: Hi tech страст

Най-бързият човек на планетата настройва най-бързия хибрид

PA290044.JPGГеорги Колев

Този автомобил е толкова високотехнологичен, че човек неволно започва да се почесва по челото докато слуша за всичките му системи.

Например, че воланът командва предните колела без механична връзка между тях, а чрез електронни импулси, че колата ви държи в средата на лентата на движение, коригирайки сама посоката, че помни името ви и разпознава лицето ви, което й помага да ви предложи избраните от вас настройки на динамиката, седалката, температурата и др., че седалките са разработени съвместно с американската агенция за космически изследвания NASA, за да постигнат максимална ергономия и минимална умора при дълъг път и т.н.

След като се почувствах като натрапник на лекция по космически иновации, се запитах – всичко това хубаво ли е? Обичам истинските директни коли, не синтетично управление в стил електронна игра. А все пак да няма връзка между волана и гумите… „Просто го тествайте“, ми отговори със загадъчна усмивка човек от екипа на Infiniti на международния тест на модела. Тази провокираща усмивка и още две неща разколебаваха скептицизма ми – Q50 е най-бързият хибрид на планетата, ускоряващ до 100 км/ч за едва 5.1 сек., а в настройките на управлението е участвал лично най-бързият човек на планетата и четирикратен шампион във Формула 1 Себастиан Фетел. Не просто като рекламно лице на марката, която спонсорира отбора му – той е директор на експлоатационните качества в Infiniti и участва лично и съвсем задълбочено в развитието на всеки един бъдещ модел.

4х4

PA290053.JPGПървият ми избор пада върху най-най модификацията – Q50S Hybrid AWD, което ще рече, че под капака се крие 3.5-литров бензинов V6 двигател с мощност от 306 конски сили, подсилен от електромотор със собствена мощност от 68 к.с. Общата изходна мощ на хибридната система е 364 к.с., а максималният въртящ момент е 546 Нм, който тук се предава към четирите задвижващи колела с помощта на 7-степенна автоматична скоростна кутия. Същата модификация я има и само със задно предаване, а дизеловият вариант е с 2.2-литров двигател на Mercedes-Benz с мощност от 170 к.с. и 400 Нм въртящ момент.

Хибридът е истински звяр. Макар и да може да потегли напълно безшумно и да се придвижва със скорост до 80 км/ч само на ток, когато смачкате педала на газта до ламарината става страшно. Тази версия ускорява до 100 км/ч за 5.3 сек. (рекордьорът е хибридът със задно предаване), а максималната скорост е ограничена на 250 км/ч. Тягата се усвоява безупречно, благодарение на 4х4 задвижването. То си е класическо, а не както при други хибриди предният мост да се задвижва от двигателя с вътрешно горене, а задният от електромотора. Перманентно 100% от въртящия момент се прехвърля към задния мост за по-динамично усещане и икономия на гориво, но при загуба на сцепление до 50% се прехвърлят към предните колела. Въпреки огромната мощност и 4х4 задвижването разходът на гориво по време на теста се колебаеше между 8 и 10 л на 100 км, което си е направо нищо за подобна кола, а производителят обещава, че може да постигнете и 6.8 л смесена консумация.

На релси

PA290081.JPGПо-интересно обаче е управлението. Със системата steer-by-wire можете да изберете различни степени на стегнатост и директност на волана, както и различна бързина на реакциите му (например по-бърз и директен на планинска отсечка или по-мек и плавен при маневриране в града). Управлението е феноменално. Макар и кореспонденцията между волана и колелата да е изцяло дигитална, усещането е невероятно директно и реалистично. При спортна настройка се изисква по-малко завъртане, а реакциите са изключително бързи и точни, без да се предават вибрации от неравности по пътното платно върху кормилото. Колата стои като залепнала в завоите (благодарение и на разпределението на масите в съотношение 50 на 50 между предния и задния мост), а воланът и окачването ви осигуряват рядко срещан контрол. Логичният въпрос – ами сигурността? Директното адаптивно управление е подкрепено от тройна обезопасителна система, както и механична кормилна връзка в случай на авария. При нормална употреба съединител изключва механичната връзка, така че тя никога не може да влоши реакциите на волана. Системата steer-by-wire е част от стандартното оборудване за хибридите и може да се поръча допълнително за дизеловите модификации (срещу 1960 лв.).

PA290075.JPGДизелът е с по-скромна динамика – ускорение до 100 км/ч за 8.5 сек. и 230 км/ч максимална скорост, като се предлага и с 6-степенна ръчна скоростна кутия. Макар и да не е способен да отлепи пътната настилка при настъпване на газта, той също се усеща като един изключително динамичен и приятен за управление автомобил, защото е чувствително по-лек. Той предлага и много разумен разход на гориво в рамките на 7-8 л на 100 км (при обещани 4.8 л за автоматика).

Големи надежди

От толкова динамични вълнения съвсем забравих да ви кажа какво всъщност е Infiniti Q50. Това е първият представител на „новата ера“ при моделите на Infiniti, както те сами си я наричат, целяща инвазия на всички световни пазари и най-вече на този в Европа. Той поставя началото и на новото именуване – Q за колите, QX за всъдеходите. Q50 е класически средно голям седан, който ще конкурира BMW 3, Audi A4 и Mercedes-Benz C-Class. Дизайнът определено въздейства върху сетивата с комбинацията от изключителна агресивност и изчистена елегантност, придаваща хищно, но благородно излъчване. Благодарение на най-голямото междуосие в класа си от 2850 мм, вътрешното пространство е изключително добро и на двата реда седалки. Дизеловия вариант се хвали с 500 л багажник, а хибридът с 400 л. Салонът е еталон за високо качество, благодарение на висококачествените материали като естествена кожа, метал и дърво. Всичко в колата се командва от два чувствителни на допир екрана (единият 8, другият 7 инча), максимално улеснено и интуитивно, подобно на таблет.

Под капака

PA290064.JPGДвигатели – бензин хибрид – дизел

Обем на двигателите3498 2143 куб. см

Брой цилиндри – 6 – 4

Задвижване на колелата – 4х4 – задно

Мощност в к.с. – 364 – 170 к.с.

Въртящ момент – 546 – 400 Нм

Ускорение (0 – 100 км/ч) – 5.3 – 8.5 сек.

Максимална скорост – 250 – 230 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско – 9.6 – 6.0 л/100км
  • Извънградско – 5.3 – 4.1 л/100км
  • Смесен цикъл – 6.8 – 4.8 л/100км

Емисии CO2 159 124 г/км

Резервоар – 70 74 л

Маса – 1901 – 1744 кг

Цена От 97 140 – 63 890 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 16.11.2013 г.

Снимки: Авторът

(Visited 596 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *