Infiniti M35h: Разумният луд

Най-бързият хибрид в света гори едва 7л на 100 км

SA550321.JPG

Георги Колев

Има някаква особена романтика в това да изпреварваш с над 100 км/ч и като настъпиш газта до ламарината да се намеси системата за стабилност, която възпира задницата да не занесе.

Първична и директна мощ. Враг на екологията, на добрите обноски, на здравия разум. Но каквото и да си говорим за модерните напоследък икономичност, екологичност и т.н., именно тя е силата, която води голяма част от клиентите в шоурумите. Заради нея автомобилите имат милиони, ако не и милиарди фенове по света. Затова и аз съм влюбен в тях.

Днес обаче няма да сядаме на земята, обгърнати от тясно корито и да ни заболят кокалите от твърдото друсане на някой типичен спортен автомобил. Наместил съм се блажено в царственото кресло зад волана на лимузината с хибридно задвижване Infiniti M35h. Един автомобил с много лица. Той може да гори както 7, така и 17 л на 100 км. Може да се придвижва само на ток, без да изхвърля и един грам въглероден диоксид в атмосферата, но може и да се изстрелва с помощта на мощен 3.5-литров V-шестак. Може да бъде по-тих от японски нинджа, чак толкова, че да се налага да бъде изкуствено озвучаван за безопасност на пешеходците (виж по-надолу), но може и да ръмжи гърлено и сърдито като мъсълкар. Има едно нещо обаче, което може най-добре – да бъде бърз. Не просто бърз, а най-бързият пълен хибрид в света. Който не вярва да провери в сайта за рекордите на Гинес, където е записано постижението му на 400 м на британската драг писта „Санта под” – 13.9031 сек. Време съизмеримо с легендарни спортисти като Lamborghini Countach, Porsche, Ferrari, Aston Martin и др. От 0 до 100 км/ч обширната лимузина (дължина 4945 мм, широчина 1845 мм, междуосие 2900 мм) се изстрелва за едва 5.5 сек., а максималната й скорост е ограничена на 250 км/ч. На фона на тези показатели, отделяните в атмосферата едва 162 г/км на СО2 изглеждат направо феноменални. Ето такова екологично мислене се харесва на автомобилните фенове!

Организъм

SA550324.JPG

Да надникнем под предния капак, за да видим на какво се дължи тази респектираща динамика. Infiniti M35h е задвижван от споменатия бензинов 3.5-литров V6 с мощност от 306 конски сили и 350 Нм въртящ момент в комбинация с електромотор със собствена мощност от 68 к.с. и 270 Нм въртящ момент. Общата изходна мощност на двата двигателя достига 364 к.с., които се прехвърлят към задните задвижващи колела с помощта на 7-степенна автоматична трансмисия. Щом говорим за пълен хибрид, значи че М35h може да се движи и само на ток, при това вече със скорост до 100 км/ч, а не 50-60 км/ч, както повечето конкурентни хибриди. Освен това може да се задвижва само на бензин или най-често в комбинация от двата двигателя. С технологията от ново поколение, контролираща съвместната работа на моторите Infiniti Direct Response Hybrid, колата може да се движи без помощта на бензиновия двигател през близо 50% от времето на управление. При това вече не говорим само за градския трафик, а и за поддържане на равномерна скорост при извънградско шофиране. Затова от марката обещават смесен разход на гориво от едва 7 л на 100 км, които се уверих, че са напълно постижими, ако се движите с позволената от закона скорост. Системата сама решава кога да спре работата на V-шестака и кога да го включи отново, като това става абсолютно неусетно за водача.

Зад волана

SA550304.JPG

Усещането зад волана на М35h не се различава почти по нищо от обикновените автомобили. Е, разбира се, ако под обикновени автомобили разбираме такива, които като ги настъпиш, успяваш да се отлепиш от седалката чак на седма предавка, когато вече се движиш с над 230 км/ч. Единствените разлики са, че понякога като натискате педала на газта не чувате звука на двигателя и не усещате вибрации. Това означава, че се движите на ток. При динамично шофиране, когато и двата двигателя се напрягат максимално и капацитета на мощната литиево-йонна батерия е на привършване, пък започвате да усещате, липсата на подкрепата на електрическите 68 кончета. За любителите на такъв тип шофиране, автомобилът разполага със спортен режим, който прави реакцията на газта по-директна и втвърдява управлението и волана. Не се учудвайте обаче, ако след такова шофиране показанията за разхода хвръкнат над 14-15 л на 100 км. Освен това може да изберете еко режим, напрягащ максимално електромотора, за сметка на бензиновия, което обаче веднага се отразява на динамиката. Има и режим за сняг – вероятно е незаменим помощник, като се има предвид, че 364-те кончета могат да въртят задницата на автомобила с лекотата на перце и буквално палят гумите при изключено ESP. Батерията бързо възстановява ресурс когато автомобилът се движи по инерция или използвате спирачния педал.

SA550311.JPG

Въпреки че на права отсечка може да сложи в джоба си повечето спортни автомобили, трябва да имате едно на ум, когато искате да „вземете душата” на M35h по планински пътища с много завои. Новата хибридна система е максимално олекотена и автомобилът е по-лек дори от дизеловата версия M30d, но масата от 1830 кг си се усеща и завоите трябва да се описват с повечко внимание. Когато обаче я карате като това което е – луксозна лимузина, ще се насладите на едно първокласно, комфортно и изключително тихо пътуване. То ще ви даде възможност да отделите внимание на перфектния интериор, в който се откроява салонът от перфорирана кожа и апликациите от ръчно полиран японски бял ясен със сребристо прахово покритие. Заобиколени сте от безбройни глезотии като подгряване и охлаждане на седалките, климатична система с ароматизатор, ухаещ на горски въздух, уникалната аудиосистема Bose и др. Единственият пострадал от хибридната технология е багажникът, чийто обем е намален до 350 л (приблизително колкото на автомобил от С-сегмента).

Изкуствено озвучен

SA550296.JPG

Infiniti M35h е първият хибрид в света, снабден стандартно със система за звуково сигнализиране за пешеходците за приближаващ автомобил. Системата използва разнообразни отличителни звукови сигнали, за да се гарантира, че M35h няма да изненада пешеходците и незрящите, когато се приближи безшумно, движейки се само на електромотор. Тя се контролира от компютър и свързва звуков синтезатор в колата с високоговорител, вграден в предната броня. Задейства се автоматично при тръгване, изключва се при достигане на скорост около 30 км/ч и се включва отново когато автомобилът намали скоростта до 20 км/ч. След задълбочено търсене на най-ефективния и най-ненатрапчивия звук, е избрана синусова вълна с диапазон от най-високата точка 2,5 kHz до най-ниската – 600 Hz. Звукът променя честотата си в зависимост от скоростта на автомобила и това дали M35h ускорява или намалява скоростта си на движение.

Под капака

Двигател бензинов + електрически

Брой цилиндри 6

Задвижване на колелата задно

Работен обем 3498 куб.см.

Мощност в к.с. 364 к.с.

Въртящ момент 350+270 Нм

Ускорение (0 – 100 км/ч) 5.5 сек.

Максимална скорост 250 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско 9.2 л/100км
  • Извънградско 5.7 л/100км
  • Смесен цикъл 7.0 л/100км

Емисии на CO2 162 г/км

Маса 1830 кг

Резервоар 70 л

Цена от 107 700 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 01.10.2011 г.

Снимки: Авторът

(Visited 653 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *