Hyundai Santa Fe: Все по-добър

197 коня и автоматик при фейслифта от 2010 г.

Има ли смисъл да променяш един доказал се като успешен автомобил? Има, разбира се, стига да го направиш по-добър. Така са постъпили от Hyundai с бестселъра си Santa Fe във фейслифта му от 2010 г.

42 конски сили повече никак не са за подценяване. Точно с толкова е по-мощен изцяло новият им 2.2-литров дизелов двигател, в сравнение с предишния с такъв обем, достигайки до завидните 197 коня. Въртящият момент също е нараснал до 436 Нм, които правят работата на мощния мотор по-еластична, а ускорението по-устремено. Не е чудно при тези показатели, че обширното SUV, със сериозната маса от близо 1900 кг, ускорява от място до 100 км/ч за приличните 10.3 секунди, а максималната скорост е 190 км/ч. При това, когато автомобилът е окомплектован с новата 6-степенна автоматична трансмисия (с ръчни скорости е с 3 десети по-бърз).

Бърз

Какво означават обаче на практика тези сухи цифри? Означават, че държите в ръцете си масивен, голям и респектиращ джип, който е доста пъргав и може да се опре на голяма част от автомобилите по пътищата ни. Тягата му е налична в сравнително голям диапазон на оборотите и скоростта на движение, което ви гарантира безпроблемно изпреварване. Затова помага и новият автоматик, който работи изненадващо бързо и точно за автомобил, позициониран в средния ценови диапазон. Настройките му са идеално сработени с двигателя и когато усети по-сериозен натиск на газта, незабавно смъква поне две предавки, а колата изпреварва без никакви затруднения. При равномерно каране, максимално бързо качва до шеста, с което намалява разхода на гориво. Колата е снабдена с индикатор за икономичен режим на движение ECO, който светва в зелен цвят на таблото, когато водачът се държи по-приятелски с природата, помагайки му да подобри ефективността и икономията на гориво. Така производителят обещава, че може да постигнете смесен разход от 7.4 л на 100 км. Аз не успях, но и за момент не съм се стремял, тъй като мощният мотор ме изкушаваше за по-спортно шофиране – бордовият компютър отчете 12 л на 100 км, но автомобилът беше съвсем нов и неразработен.

Козметично

Трябва да сте заклети фенове на корейската марка, за да откриете промените във външния вид на модела от 2010 г., в сравнение със стотиците Santa Fe-та, с които се разминаваме по улиците. Те включват нова радиаторна решетка с три, вместо досегашните две линии, ново оформление на броните, нови гнезда на фаровете за мъгла, предните и задните светлини са с по-ясни очертания и по-прозрачни панели и др. Общият облик обаче е по-модерен в сравнение с поколението от 2007 г.

Интериорът е добре естетически оформен, а по-голямата част от материалите са меки и приятни на допир. Централната конзола прави лек ъгъл към водача, което улеснява боравенето с ергономично подредените уреди и разчитането на информацията от огромния, чувствителен на допир дисплей, с който тестовата версия беше оборудвана. Не особено приятен е т.нар. кожен салон, който всъщност е от изкуствена кожа, но пък той е опция, която никой не е длъжен да поръчва. Като цяло атмосферата в салона е уютна и предразполагаща за едно комфортно пътуване.

Простор

Още по-голям принос за това има и завидният простор в купето. Дори при докрай изтеглени предни седалки, отзад спокойно могат да пътуват хора с ръст над средния. Заради доброто странично пространство не е проблем да се возят комфортно и трима пътници. В случай, че това пространство не отговори на нуждите ви, от багажника с помощта на малки ръчки се издърпват още две места (подходящи за по-дребни хора или деца), с които автомобилът става 7-местен, т.е. има възможност за данъчен кредит при покупка. Когато те са прибрани, обемът на багажника е цели 774 л, а когато сгънете и втория ред, нараства до внушителните 1582 л. Това, както и допустимото натоварване от 583 кг, (100 кг от които можете да качите на покрива), правят Santa Fe идеален черноработник при нужда.

Агресивен на пътя, става и за офроуд

Освен двигателят, добро впечатление в обновеното Santa Fe прави и пътното поведение. Както на магистрала, така и на криволичещи планински пътища, SUV-то стои уверено и стабилно. Типичното за джипове заклащане в завоите е сведено до минимум, което позволява и по-агресивно шофиране. Освен на добре настроеното, стегнато окачване, за това трябва да благодарим и на интелигентната система за задвижване на четирите колела 4WD. Тя насочва тягата основно към предния мост, като при потегляне или при нужда от по-добро сцепление, отдава до 50 % от въртящия момент към задния за части от секундата. Има и важни офроуд помощници като система за предотвратяване на преобръщането и блокиране на централния диференциал, който „заключва“ задвижването между предния и задния мост в постоянно съотношение 50:50. Пътният просвет от 20 см позволява преодоляването на сравнително високи препятствия.

Под капака

Двигател дизелов

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата 4х4

Работен обем 2199 куб.см.

Мощност в к.с. 197 к.с.

Въртящ момент 436 Нм (при 1800 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 10.3 сек.

Максимална скорост 190 км/ч

Консумация на гориво

– Градско 9.3 л/100км

– Извънградско 6.3 л/100км

– Смесен цикъл 7.4 л/100км

Емисии на CO2 197 г/км

Маса 1897 кг

Резервоар 75 л

Източник: в. „Телеграф“, 23.04.2011 г.

Снимки: Авторът

(Visited 555 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *