Hyundai обнови еко триото IONIQ

Със системи за безопасност и свързаност от последно поколение и нов освежен дизайн, Hyundai представя най-новото издание на своя революционен еко-приятелски модел. От стартирането си през 2016 г. IONIQ е първата в света кола, планирана от самото начало да предлага три електрифицирани силови агрегата – hybrid, plug-in hybrid и electric.

Новият Hyundai IONIQ е оборудван с Blue Link свързаност, SmartSense пакет за активна безопасност и подпомагане на водача, както и последно поколение инфотейнмънт системи. В допълнение, IONIQ разполага с нов интериорен и екстериорен дизайн, а водачите на IONIQ Electric ще разполагат с по-голяма батерия (36% увеличение в капацитета, за общ капацитет от 38,3 кВч).

Новата батерия на IONIQ Electric е с увеличен капацитет от 28 кВч на 38,3 кВч, позволява още по-голям пробег с едно зареждане. Разполагаща с 36% допълнителен капацитет, предлага общо 294 км (стойност по WLTP, NEDC: 378км). Електромоторът осигурява максимална мощност от 136 к.с. и 295 Нм въртящ момент и е оборудван стандартно с вградено бордово зарядно устройство с мощност 7,2 кВт – стойност, надхвървщяща сегашната от 6,6 кВт. Използвайки бързозарядна станция, батерията може да достигне 80% заряд само за 54 минути.

Новият IONIQ Hybrid и IONIQ Plug-In разполагат с познатия Kappa 1.6-литров GDI, бензинов четирицилиндров двигател с директно впръскване, който осигурява максимална мощност от 105 к.с. и 147 Нм въртящ момент. Електрическият двигател на IONIQ Hybrid осигурява 43 к.с. с максимален въртящ момент от 170 Нм, задвижван от литиево-йонно-полимерна батерия с капацитет от 1,56 кВч, разположен под задните седалки. Електрическият двигател на Plug-In осигурява 60.5 к.с. с максимален въртящ момент от 170 Нм, задвижван от литиево-йонно-полимерна батерия с 8,9 кВч. В комбинация с 1.6-литровия GDI двигател, IONIQ Hybrid и Plug-In осигуряват системна мощност от 141 к.с. и 265 Нм въртящ момент. Електромоторът позволява на IONIQ Hybrid да работи в чист електрически режим при скорости до 120 км / ч. При избор на IONIQ Plug-In, водачите могат да разчитат на електрически пробег от 52км (стойност по WLTP, NEDC: 63км).

Новият IONIQ разполага с Hyundai Blue Link, система за свързаност, която използва вградена телематика, за да позволи на водачите на IONIQ Electric да го включат и изключат от разстояние, докато всички версии позволяват дистанционно заключване или отключване и контрол на климатика чрез приложение за смартфон. Тази технология също така позволява на собствениците на Plug-In и Electric да проверяват дистанционно състоянието на батерията, така че да знаят кога трябва да презаредят автомобила. Благодарение на Blue Link, зареждането може да се управлява дистанционно и да се планира чрез приложението.

С новия IONIQ, Hyundai също въвежда eCall, автоматично набиране на спешна помощ ако въздушните възглавници в IONIQ бъдат активирани при инцидент или ако се натисне бутон SOS, разположен над централното огледало за обратно виждане. При пускане на SOS сигнал, автомобилът автоматично изпраща следната информация: информация за автомобила, час на инцидента, посока на движение, състояние на сензорите за въздушните възглавници.

В допълнение към това, новият IONIQ пристига с LIVE Services, при използване на навигационните услуги на IONIQ. Шофьорите получават петгодишен безплатен абонамент за тази функция, която предлага най-актуалната информация за: прогноза за времето, състояние на трафика, предупреждението за камери за скорост (в страните, в които е разрешено по закон), местоположение и информация за паркинги, най-близките дилъри, както и идентифициране на близките станции за зареждане и търсене на POI в реално време.

Освен новите функции за удобство, новият интериор на IONIQ включва нови дизайнерски елементи, които повишават изисканата атмосфера. В допълнение към стандартните черни тапицерии на седалките, клиентите имат възможност за избор на четири кожени седалки: черен, сив двуцветен, червен (ексклузивен за Hybrid/Plug-In) и “Electric Shadow” (Electric).

Под новия широк екран 10.25-инчов екран, контролният панел за отопление и контрол на климата е преработен и се отличава с нов по-елегантен дизайн. Новите бутони за управление с докосване позволяват интуитивно управление на отоплението, вентилацията и климатизацията. IONIQ Electric стандартно е оборудван със 7-инчов LCD конзолен дисплей с висока резолюция (опционално за Hybrid/Plug-In). За да се завърши модерният облик на салона, IONIQ предлага амбиентно осветление в син цвят, интегрирано в централната конзола и по дължина на таблото.

Отпред, Hybrid и Plug-In версиите на новия IONIQ сa оборудвани с преработена Каскадана радиаторна решетка. Предната част на новия IONIQ Electric е обновена и с нов отличителен модел на затворената решетка. Дневните LED светлини, както и новите LED предни и задни светлини са напълно обновени за да повишат видимостта и безопасността на IONIQ.

За удобно и безопасно шофиране, всички нови IONIQ са оборудвани с цялостен технологичен пакет Hyundai SmartSense. Тази съвременна система за подпомагане на водача постоянно следи околната среда около превозното средство, за да предпази шофьорите от потенциални опасности по време на път.

Новият пакет за безопасност IONIQ включва FCW (Forward Collision Warning): Система за предупреждаване при риск от сблъсък; FCA (Front Collision Assist): Автономна аварийна спирачка с разпознаване на пешеходци/автомобили/велосипеди; DAW (Driver Attention Warning): Система за разпознаване на умора при водача; LDW (Lane Departure Warning): Система за следене на пътната лента и предупреждение при нейното напускане; LKA (Lane Keeping Assist): Система за поддържане на пътната лента и странични банкети и HBA (High Beam Assist): Система за автоматично превключване между къси и дълги светлини.

С помощта на радарен сензор в предната част, интелигентният круиз контрол със Stop&Go и Leading Vehicle Departure Alert поддържа предварително зададено разстояние от автомобила отпред, за да се спре автоматично и отново да потегли до зададените параметри. Допълнителните опции BCW (Blind Spot Collision Warning): Система за предупреждение при наличие на автомобил в мъртвата зона и RCCW (Rear Cross traffic Collision Warning): Система за следене на трафика зад автомобила.

Новият IONIQ Plug-in и Hybrid са оборудвани със система за подпомагане на еко-шофирането (Eco DAS), която спомага за подобряване на икономията на гориво. Интегрираният Coasting Guide анализира пътната информация от навигационната система, за да уведоми водача, когато наближава намаляване на скорост (например промяна на посоки, кръстовища, изходи от магистрали). Функцията има за цел да намали разхода на гориво и да сведе до минимум използването на спирачките. Пътеводителят може да бъде активиран, когато IONIQ е в режим Еко между 40 и 160 км/ч.

Eco DAS е допълнително оборудвана със Predictive Energy Management, която управлява зареждането и разреждането на батерията в ситуации на изкачване и спускане, за да се максимизира използването на батерията. В моментите, когато няма зареждане на батерията (при моменти на изкачване), системата повишава работата на 1.6 GDI бензиновия двигател, за да зарежда и батерията (Hybrid/Plug-In Hybrid). При достигане на максимално ниво на зареждане на акумулаторната батерия по време на шофиране при спускане, намесата на електромотора се увеличава, за да се сведе до минимум разходът на гориво и допълнителната енергия се възстановява едновременно чрез регенеративно спиране.

Както и до този момент, новата версия на IONIQ е оборудвана с 6-степенна автоматична скоростна кутия, нисък център на тежестта, благодарение на ниското позициониране на батериите и многораменно окачване за максимално пътно поведение.

IONIQ Hybrid/Plug-In разполагат с регулируема регенеративна спирачка в Eco режим, по подобие нa IONIQ Electric. Тази система позволява на водачите да избират мевду различни нива на регенерация чрез лостовете за превключване, позиционирани зад волана. В останалите режими на работа, лостчетата служат за смяна на предавките на 6-степенната автоматична скоростна кутия с двоен съединител.

Новият IONIQ Electric разполага и с Eco+ режим на работа, който допълва стандартните режими на управление Eco, Comfort и Sport. Избирайки режима Eco+, водачите намаляват консумацията на енергия и оставащата енергия на автомобила може да използвана за допълнителен пробег при непредвидени аварийни ситуации.

Новото поколение на IONIQ ще бъде представено тази година на Автомобилен Салон 2019г.

Снимка: Hyundai

(Visited 1 105 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *