Honda Gold Wing: Царят на пътя (ВИДЕО)

1.8-литров, 6-цилиндров мотор, 7-степенен автоматик и купища екстри

Могъщество. Това е усещането да яхнеш наследника на легендарния круизър Honda Gold Wing.

Един от най-луксозните мотоциклети на пазара в момента ви кара да се чувствате като цар на пътя. Прави го с изключителния си 6-цилиндров боксеров двигател с обем от цели 1.8 л. Ако цифрите не ви говорят нищо ще уточня, че огромният брой от съвремените автомобили, залагащи на т. нар. „даунсайзинг“ (намаляване на размера), предлагат по-малки агрегати. Дори 7-местната джипка на Honda – CR-V може да се поръча към момента единствено с 1.5-литров бензинов мотор.

Но не е само двигателят. Скоростната кутия е 7-степенен автоматик с двоен съединител. Окачването е с адаптивни амортисьори. Има ербег (въздушна възглавница) за ездача в случай на инцидент. За комфорта ви се грижи мултимедия със 7-инчов цветен екран, оборудвана с навигация, бордкомпютър и аудиосистема. Разполагате с подгряване на ръкохватките и на седалките, и за двамата пасажери. Разбира се, круиз контролът е задължителен за подобна машина. Имате дори задна скорост и система, подпомагаща потеглянето по наклон. Вашият автомобил, предлага ли всичките изброени глезотии?

В равнина

Това, че огромният двигател е тип „боксер“ означава, че неговите цилиндри са разположени в равнина по 3 броя един срещу друг. Освен че изглежда като произведение на индустриалното изкуство, тази конфигурация има ред предимства – смъква по-ниско центъра на тежестта, което е страхотно за стабилността и увереността в завоя, намалява вибрациите и прави работата изключително рафинирана и гладка. Не на последно място – звучи гърлено и мощно. Това кара не само вас да се чувствате двойно по-потентен, но оставя и у околните подобно усещане. А не е ли точно в това идеята на мотоциклетизма?

Конските сили не са кой знае колко – 126 (при 5500 об./мин.). За сметка на това обаче разполагате с изобилния въртящ момент от цели 170 Нм, при това от доста ниските за мотоциклет 4500 об./мин. Така че всеки път когато навиете дясната ръкохватка ви заливат тонове тяга. Автоматикът с довен съединител работи изключително бързо и точно и при всяко по-настоятелно подаване на газ се чувствате като повелител на стихиите.

Другото, за което говорят тези силови ресурси обаче е разум и много дълъг живот на двигателя. Съвремените мотоциклети вече изцеждат без проблем по над 200 коня от 1 л, а тук имате 126 к.с. от 1.8 л. Тоест моторът не е напрегнат излишно, за хиляди километри безаварийна работа. За тази „разтовареност“ в концепцията на Gold Wing подсказва и работата на 7-степенния автоматик (базово се предлага с 6-степенна механична скоростна кутия). Когато карате по-скопойно той гледа да държи максимално висока предавка. Малко ми беше странно да влизам в завои, примерно с 60 км/ч на 6-а или 7-а предавка, защото не чувствах оборотите на двигателя в оптималния диапазон да изляза с газ след като премина апекса. Но както казах, автоматикът веднага усеща намеренията ми и смъква адекватно една две скорости надолу при форсиране. Освен това разполагате и с режим за ръчна смяна с едни копчета с плюс и минус на лявата ръкохватка. Разбира се, има различни динамични режими – тур, спортен, екологичен и за дъжд, както и различна електронна настройка на окачването – за сам ездач, сам с багаж, двама или двама с багаж. Окачването е много комфортно и поглъща неравностите със завидна мекота за двуколесно.

Задна скорост

Представяте ли каква сила се изисква, за да наместите или извадите мотоциклет с тегло от 383 кг от тясно парко място. За да не се налага да се правите на тежкоатлет от Honda са снабдили Gold Wing с предавки за маневриране. Те се включват с бутон от лявата ръкохватка и интересното при версията с автоматични скорости е, че освен задна има и предна бавна предаква. Работи се с плюса (напред) или минуса (назад) от бутоните за смяна на скоростите в ръчен режим. При версията с механични скорости, задната предаква се включва чрез бутона на стартера.

По-спокойната работа на задвижващата конфигурация се отразява чудесно на консумацията на гориво. След теста бордовият компютър отчете 7.7 л на 100 км, но при положенние, че се наслаждавах на всяка възможност да усетя могъщата тяга на 1.8-литровото чудовище. За пръв път виждам и старт/стоп система на мотоциклет, гасяща двигателя по светофарите. Японците пък обещават смесена консумация от 5.6 л. Затова, въпреки че резервоарът е по-малък в сравнение с предшествениците на легендарния круизър (21.1 л), благодарение на намалената консумация на гориво, пробегът с едно зареждане си остава около 350-400 км.

Диета

Но най-основната причина мотоциклетът да бъде едновременно по-икономичен и много по-динамичен за езда е новата му алуминиева архитектура. Мега круизърът вече е станал доста по-втален в сравнение с неговите предшественици.

Освен че изглежда изключително впечатляващо, това го е направило много по-приятен за динамична езда и е намалило неговото тегло с до 48 кг в зависимост от модификацията. Въпреки това двуколесната лимузина все още тежи цели 383 кг, когато е комбинирана с автоматична трансмисия. Интересното е, че изобщо, ама наистина изобщо не усещате огромната му маса по време на езда. Дори и да настаните пасажер в изключително удобния „фотьойл“ отзад, балансът му на пътя и лекотата, с която се накланя в завоя са направо завидни. Двигателят и рамата са разработвани едновременно и осигуряват перфектна позиция на ездача въпреки намалените габарити на мотоциклета. Алуминиевата рама обхваща предната вилка, като позволява двигателят да бъде изнесен по-напред, а предното колело да може да се движи нагоре/надолу във верикална равнина. Всичко това осигурява перфектен контрол и стабилност. Спричките са изключително надеждни, разбира се с ABS, а когато ползвате задната, автоматично се прехвърля и малко спирачно усилие към предната, за да се стабилизира машината при интензивно спиране. Интегралният ABS работи и при наклонен в завой мотоциклет.

Ставайки дума за втори пасажер, едва ли има по-удобна двуколесна машина за дълго пътешествие с компания. Задният куфар е едновременно чудесна мека облегалка с лумбална упора. Има изнесени копчета от дясно, за да може пасажерът да сменя източниците на музика, да усилва и намалява аудио системата, а с въртящо се кранче от ляво – да си настройва подгрева на седалката. Трите куфара за багаж имат общ обем от цели 110 л (50 л задния и по 30 л страничните), като отварянето и затварянето им се осъществява комфортно – само с натискането на едно бутонче, без отделен ключ за тях, тъй като мотоциклетът е с електронен „смарт“ ключ и запалване.

Под резервоара

Двигател      6-цилиндров боксер

Охлаждане  течно

Обем на двигателя          1833 куб.см

Мощност     126 к.с. (при 5500 об.)

Въртящ момент     170 Нм (при 4500 об.)

Разход на гориво

  • смесен цикъл 5.6 л/100 км

Резервоар     21.1 л

Размери (д, ш, в)  2575 x 905 мм х 1430 мм

Междуосие           1695 мм

Височина седалка           745 мм

Маса  383 кг

Цена  от 50 599 лв. с ДДС

Цена на тестовия мотор  от 69 799 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 06.06.2019 г.

Снимки и видео: Авторът

(Visited 3 528 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *