Great Wall Steed 5: Без суета

Доста способен, малко недодялан, но пък евтин

PB160011.JPGГеорги Колев

Всеки автомобил си има своите плюсове и минуси. Пикапите са по-специфичен сегмент, тъй като клиентите им не са от суетните. Те се интересуват основно от това каква работа може да им свърши, а неща като комфорт, екстри, престиж и т. н. остават на заден план.

Със сигурност сглобяваният у нас китайски пикап на Great Wall – Steed 5, не е съвършеният автомобил. Той има своите недостатъци и своите минуси. Има обаче и един огромен плюс – цената. Тя е тази, която обяснява защо у нас от него са продадени пет пъти повече бройки от следващия в класацията Toyota Hilux, макар и последният да е доказан световен бестселър. Просто и в най-високото си изпълнение с дизелов двигател и 4х4 задвижване (36 990 лв.), каквато беше тестовата кола, е с около една трета по-евтин от конкурентите си, а базовото му оборудване е доста богато.

Модерен

Steed 5 си изглежда съвсем добре. Дизайнът му е сдържан, изчистен и модерен, без ни най-малък намек за азиатски странности и недоразумения, каквито бяхме свикнали да виждаме в не един представител на автомобилната индустрия от тези географски ширини. С горделивата си радиаторна решетка и широки арки на калниците, той изглежда доста способен, какъвто всъщност си е. Пикапът се предлага само с двойна кабина, което ще рече, че има 4 врати и място за петима възрастни.

PB160053.JPGВътре ви посреща семпъл интериор, като можете да избирате между сив и черен цвят на салона и таблото. И тук няма странности – оформлението е класическо и всичко си е там, където го очаквате. Тестовият автомобил беше със салон от изкуствена кожа. Климатикът, аудиосистемата с MP3 и бутони за командването й от волана, са включени в базовото оборудване. За качеството на материалите може да се съди по това, че на автомобил, изминал едва 18 000 км, кожата по волана вече бе захабена, а пластмасовата основа на външната антена беше проядена от капризите на климата. Сглобката обаче е на съвсем прилично ниво – без скърцане, тракане и потропване от недобре напаснати детайли. PB160045.JPG

Пъргав

Както стана дума в началото, тестовата кола бе с двулитров дизелов двигател, предлагащ мощност от 139 конски сили и 305 Нм максимален въртящ момент, предавани към четирите колела. Вероятно сами се досещате от сериозната мощност, че двигателят е съвременен Common rail с директно впръскване на горивото и турбокомпресор. Благодарение на него динамиката е съвсем прилична за подобен род автомобил – ускорение от място до 100 км/ч за 12.5 сек. и максимална скорост от 160 км/ч. Шестстепенната ръчна скоростна кутия е с по-къси първи предавки за по-голяма мощност при потегляне, необходима, когато пикапът е натоварен. Двигателят предлага сравнително еластична работа и позволява да поддържате ниска скорост на по-висока предавка, което е добре за консумацията на гориво. Разбира се, когато търсите динамика или трябва да изпреварите, по-пъргаво е добре да смъкнете поне една скорост надолу. Тъй като колата не разполага с бордови компютър ми е трудно да ви кажа точни данни за тестовия разход, но според съотношението обем на резервоара – изминати километри, вероятно се е движел между 9 и 10 л на 100 км, което се доближава до обещаните от производителя смесено 8.6 л на 100 км.

Основните недостатъци на Steed 5 са при управлението. При маневриране с ниска скорост имате усещането, че воланът не е добре закачен. Ту се върти трудно, ту много лесно, а колелата не завиват толкова, колкото очаквате след навиването. След като вече сте завили пък той не се връща сам, както при всички останали автомобили и ако не го въртите и в обратната посока ще стане беля. Иначе колата стои стабилно на пътя и атакува уверено завоите. Проблеми може да срещнете и със скоростния лост. Първа и задна скорост са една до друга, без за включването на задната да трябва да се повдига пръстен или лостът да се бута навътре. Макар че с това се свиква, може в бързината да ги объркате. Затова, ако спирате зад Steed 5 на светофара, оставяйте повече дистанция. Возията също е доста твърда и раздрусваща, макар и от подобен род автомобили да не се очаква особен комфорт. Обезшумяването на салона не е от най-добрите, като шумът от двигателя и неговите вибрации се усещат доста осезателно вътре. Дали обаче тези недостатъци не са лесни за преглъщане с оглед на чувствително по-ниската цена?PB160023.JPG

За работа или хоби

Steed 5 предлага товарна площ от 1380 x 1460 x 480 мм и поема до 1050 кг натоварване. С него може и да теглите ремарке с тегло до два тона, при положение, че е снабдено със собствени спирачки. Освен за работа обаче пикапът би могъл да бъде и много способен хоби автомобил. Версията с 4х4 задвижване (има и такава само със задно) предлага бързи и бавни предавки и блокаж на диференциала. От бутон на таблото избирате дали да се придвижвате само на задно предаване, което пести гориво, в 4х4 режим или да включите бавното 4х4 за най-тежък терен. За добрите му офроуд възможности подсказват още сериозният пътен просвет от 194 мм, както и ъглите на атакуване на препятствия – преден ъгъл от 30 градуса и заден от 24.

Под капака

PB160069.JPGДвигател дизелов

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата 4х4

Работен обем 1996 куб.см.

Мощност в к.с. 139 к.с. (при 4000 об.)

Въртящ момент 305 Нм (при 1800 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 12.5 сек.

Максимална скорост 160 км/ч

Консумация на гориво

  • Смесен цикъл 8.6 л/100км

Емисии на CO2 222 г/км

Маса 1835 кг

Резервоар 70 л

Цена от 27 990 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 21.12.2013 г.

Снимки: Авторът

(Visited 899 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *