Golf GTI Clubsport наблъсква 300 коня под капака

Volkswagen представя поредния ярък акцент в спортната гама на моделната фамилия на Golf (тест и видео ревю виж ТУК) в лицето на новия Golf GTI Clubsport. Този модел отваря нова глава в установената вече традиция на марката в създаването на суперспортни GTI версии – първият Golf GTI Clubsport отбеляза своя пазарен дебют през 2016 година и ознаменува 40-годишнината на емблематичния спортен модел. Сега идва ред на новия Golf GTI Clubsport – модерен компактен спортен автомобил, който впечатлява не само с високата мощност на двигателя, но и с новото, изключително високо ниво по отношение на динамиката на пътя.

Clubsport развива максимална мощност от 221 кВт (300 к.с.) и е новият флагман в гамата на осмото поколение Golf GTI. Със своя усъвършенстван двигател със система за принудително пълнене с турбокомпресор, новото задвижване и ходова част с пълна електронна свързаност и чисто новия режим на шофиране „Nürburgring”, проектиран специално за предизвикателствата на трасето на легендарната Северна отсечка на пистата Нюрбургринг в Германия, Golf GTI Clubsport бележи нов етап на развитие по отношение на динамиката на пътя сред спортните автомобили с предно предаване.

Mного от елементите в новия Golf GTI Clubsport са подобрени, като изключение не прави и още по-динамичният двигател със система за принудително пълнене с турбокомпресор (с фирмено означение EA888 evo4), който вече развива максимална мощност от 221 кВт (300 к.с.) и достига максимален въртящ момент от 400 Нм, както и новите системи на силовото предаване и ходовата част, оборудвани с новия Vehicle Dynamics Manager за контрол на динамиката и поведението на пътя. Системата Vehicle Dynamics Manager в новия Golf GTI вече обединява изцяло и контролира пряко управлението на електронната блокировка на диференциала (XDS), както и компонентите, отговорни за контрола на динамиката на автомобила в завой и при високи стойности на напречното ускорение, включени в допълнително предлаганата адаптивна система за контрол на окачването DCC. Дори на ниво GTI, тези функции предлагат значително повишаване на динамиката и осезаеми предимства по отношение на поведението на пътя, но за първи път при новия Golf GTI Clubsport стандартният диференциал с електромеханична блокировка на предния мост е включен в мрежата на Vehicle Dynamics Manager.

Още от пръв поглед е очевидно, че новият Golf GTI Clubsport се вписва идеално в атмосферата на състезателните писти – с поразяващото сетивата индивидуално оформление на предната част. В долната си част предната броня изглежда почти отворена – на напора на насрещния въздушен поток – са изложени единствено радиаторната решетка с типичната за моделите GTI структура на пчелна пита, както и по-големите по размер аеродинамични елементи. Отзад погледът се привлича от двукомпонентния спойлер на покрива – уникален отличителен белег в дизайна, запазен изключително и само за Golf GTI Clubsport. При това предният спойлер и задното антикрило са много повече от стилистични елементи в оформлението на новия спортен модел и спомагат за значително увеличаване на аеродинамичната притискаща сила върху предния и задния мост на Golf GTI Clubsport. Моделът слиза от поточните линии на завода във Волфсбург с включени в стандартното оборудване 18-цолови алуминиеви джанти. Специалният дифузор в задната част, намаленият с 10 милиметра клиренс на каросерията и по-широките странични прагове също подобряват цялостното спортно излъчване на новото попълнение в гамата. Още една новост са разположените вляво и вдясно в задната част овални изпускателни тръби, които заместват кръглата версия в спортната изпускателна система на Golf GTI Clubsport.

Многобройни са и специфичните за GTI елементи, които придават индивидуален облик на вътрешното пространство на новия модел, сред които впечатление правят първокласните спортни седалки с тапицерия ArtVelours, които осигуряват отлична опора на тялото при завои с висока скорост, спортният волан с перфорирани зони в кожената облицовка за по-добър захват и планките за управление на включената в стандартното оборудване 7-степенна предавателна кутия с два съединителя (DSG). Ексклузивният интериорен дизайн се допълва и от редица други впечатляващи детайли като педалите в стил алуминий.

Снимки: Volkswagen

(Visited 1 251 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *