Golf атакува пазара с GTI, комби и Alltrack

Volkswagen пусна в продажба горещата GTI версия на Golf и същевременно представи двете му най-практични модификации Variant и Alltrack.

Новият Golf (тест виж ТУК) бележи динамично развитие – след старта на продажбите на новия Golf GTE3 преди броени дни, на разположение за поръчка вече е и още един от флагманите в голямото семейство на Golf – новият Golf GTI (тест на предшественика виж ТУК). Спортната версия е неизменна част от продуктовата гама на модела още от 1976 година. Свързаност и активна динамика на пътя. Подобно на всички свои предшественици, последната версия на Golf GTI също е изпълнена с революционни технически характеристики и динамични възможности. Двигателят със система за принудително пълнене с турбокомпресор вече развива максимална мощност от 180 кВт / 245 к.с., а максималният въртящ момент достига 370 Нм. Бързината на реакциите и динамиката на пътя са усъвършенствани с помощта на новия главен блок за контрол на динамиката на автомобила Vehicle Dynamics Manager, който се възползва от предимствата на пълната мрежова свързаност. Става дума за нова система за управление от по-високо ниво, която координира централизирано всички електромеханични функции на ходовата част. По желание новият GTI се предлага и с DCC окачване с адаптивни амортисьори, което дава възможност на водача да подбере свои собствени настройки със строго индивидуални характеристики, използвайки познатата система за избор на профил на шофиране и да се наслади на още по-прецизно и отговарящо на личните му предпочитания поведение на пътя.

Цифровите показания на дисплея на включения в стандартното оборудване на новия модел блок на контролните прибори Digital Cockpit и на екрана на инфотейнмънт системата се активират веднага след отварянето на вратите. Неизменна част от всеки GTI е системата Discover Media с онлайн и стрийминг възможности, докато инфотейнмънт системата Discover Pro с 10-инчов диагонал на екрана се предлага допълнително като максимално ниво на оборудване. Нова възможност за индивидуализация е функцията за активиране на специално създадено GTI оформление на показанията, при което оборотомерът се показва в средата на екрана на Digital Cockpit. Новото индиректно осветление, осигуряващо меко сияние в 30 свободно избираеми цвята на екраните и редица други осветени зони в купето, е част от стандартното оборудване на GTI.

Типичните за GTI детайли са запазени и в новото осмо поколение на спортния модел. Доказалият се във времето класически кариран десен на тапицериите се отличава със свежа стилистична интерпретация и естествено се използва при изцяло новоразработените спортни седалки. В новия Golf вече няма ключ за запалване – той е заменен от Start/Stop бутон (част от стандартното оборудване), който след отваряне на вратите на GTI започва да пулсира в червено, докато двигателят не се стартира. Класическото изпълнение на спортния волан с три спици е трансформирано в нов, облицован с кожа мултифункционален спортен волан със сензорни панели и опционален бутон Travel Assist за включване на системите за асистирано шофиране на Golf със скорост до 210 км/ч.

Дизайнът на новия Golf GTI е органично отражение на нарасналата динамика на пътя при новото поколение. Големите въздушни отвори, ниско разположените стандартни LED фарове и емблематичната светлинна графика на радиаторната решетка в предната част са особено ярки примери в тази насока. За първи път при осмото поколение решетката е допълнена от тясна LED лайстна, която отляво и отдясно прелива в светлините на фаровете. Спойлерът на покрива в задната част, дифузьорът и двете разположени от външните му страни кръгли изпускателни тръби също са сред поразителните черти на спортния GTI вариант.

Световна премиера за новия Golf Variant – компактният комби модел вече е още по-просторен, по-динамичен и предлага повече дигитални технологии от когато и да било преди. По-внушителното пространство за пътници и багаж, изключително богатото стандартно оборудване и новите видове задвижване с mild хибридна технология и двигателите с двойно дозиране на добавка AdBlue са наистина авангардни постижения в класа. Своята пазарна премиера отбелязва и новият Golf Alltrack – версията на Golf Variant със система за двойно предаване и SUV характер. Предварителните продажби на Golf Variant на пазара в Германия започват на 10 септември и постепенно ще последват и на пазарите в останалите европейски страни.

В сравнение с предходното поколение, външният дизайн на новия Golf Variant демонстрира значително по-ясна и динамична линия. Оформлението на предницата показва отчетливо близката родствена връзка с новото осмо поколение на Golf, но в останалата част от каросерията Variant демонстрира своите типични и уникални черти, сред които характерната линия на покрива, която се снижава и изравнява в задната си част, както и скосеното като при спортните купета разположение на задния прозорец. Общата дължина на новото поколение достига 4633 милиметра, а Variant вече може да се похвали с междуосие от 2686 милиметра (увеличение в размер на 66 милиметра в сравнение с предходния модел). Ръстът по отношение на общата  дължина променя пропорциите и придава на Variant по-издължен и нисък силует. Фаровете и задните светлини при новото поколение неизменно използват LED технология.

Обширно вътрешно пространство. Увеличението на общата дължина и междуосието естествено се отразяват благоприятно на размерите на интериора на новия Golf Variant. Допълнителната дължина по отношение на междуосието се използва почти изцяло за увеличение на простора в купето, в което могат да пътуват изключително удобно петима пътници. Като цяло вътрешната дължина е нараснала с 48 милиметра до 1779 милиметра и тъй като това автоматично е довело до увеличение с 48 милиметра на пространството в областта на краката,  допълнителният обем има особено забележим положителен ефект върху комфорта – особено за пътниците на задните места.

Багажното отделение също предлага внушителен обем – при използване на пространството до горния ръб на облегалката на задната седалка, то предлага полезен обем от 611 литра (6 литра повече в сравнение с Golf Variant 7). При пълно натоварване до покрива с поставена преградна мрежа и използване на пространството до облегалките на предните седалки, полезният обем се увеличава до невероятните 1642 литра, което е увеличение в размер на 22 литра в сравнение с възможностите на предходното поколение. Ако и двете ръце са заети с покупки или друг тежък багаж, допълнително предлаганият електрически механизъм на капака на багажника със сензорно управление на отварянето може да се задейства и с леко движение на крака пред задната броня на Golf Variant.

Втората генерация на Golf Alltrack отбелязва пазарната си премиера паралелно с тази на новия Golf Variant. В качеството си на своеобразен кросоувър между Golf Variant и популярните SUV модели, новият Golf Alltrack се отличава с включена в стандартното оборудване система за постоянно задвижване на четирите колела 4MOTION, увеличен клиренс и характерен all-terrain дизайн със специфично оформление на броните и индивидуално изпълнение на интериора. С това оборудване новият модел демонстрира забележително универсални качества и е напълно ефективен и при движение извън пътищата с твърда настилка. Едновременно с това и благодарение на системата за двойно предаване, Golf Alltrack е подходящо за теглене на внушителни товари с допустимо тегло до 2000 килограма. Във всички останали технологични аспекти Golf Alltrack съответства на характеристиките на новия Golf Variant – в допълнение към изцяло цифровото арматурно табло, оборудването му включва допълнителни асистиращи системи като Travel Assist (асистирано шофиране със скорост до 210 км/ч) и новата матрична LED система на предните светлини IQ.LIGHT.

Снимки: VW

(Visited 1 269 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *