Ford Focus RS: Новата икона

Рали емоции с 350 коня и 4х4 с характер на задно (ВИДЕО)

Ford Focus RS 064.JPGФеновете на колите по света са милиарди, но истинските „религиозни автофанатици“ са далеч по-малко.

Те не лепват плакат на стената си на последното Lambo, Ferrari или нещо друго, строшило рекорд за максимална скорост, мощност, цена и т.н. Имаха си далеч по-скромна като кончета и парично изражение икона, на която да се кланят. Защото тя е толкова близка до рали автомобилите, че в реалността може да сложи в малкия си джоб изброените плакатници. Казваше се Subaru WRX SТi.

Говоря в минало време за тази уникална кола, защото от Ford решиха да свалят ореола, витаещ над нея вече повече от две десетилетия. Правят го с новия Focus RS. Мощност от 350 конски сили (50 повече от WRX STi), ускорение до 100 км/ч за 4.7 сек. и 266 км/ч максимална скорост (5.2 сек. и 255 км/ч за Subaru), изострено като скалпел управление, уникална 4х4 система, прехвърляща до 70% от тягата към задния мост с векторно разпределение на въртящия момент между лявото и дясното колело за ненадмината скорост в завой, лаунч контрол за изстрелване от място, режими за пистово каране и дрифт (настроен лично от бога на дрифта Кен Блок)… Цената също е с 11 000 лв. по-ниска от тази на WRX STi (78 900 лв. за RS срещу 89 880 лв. за Subaru). Така Ford заявиха ясно и категорично – освобождавайте централното място на олтара в храма на автомобилната религия за новата икона – Focus RS!

Международният тест на модела се състоя в околностите на Валенсия, както и на известната писта „Рикардо Тормо“, домакин на кръг от MotoGP и имахме честта да сме единствените представители от България на него.

Тръпка

Цифрите и технологиите сами по себе си говорят недвусмислено за качествата на колата. Те обаче не могат да ви накарат да усетите онази тръпка, пропълзяваща по гръбнака ви, когато свалите една предавка надолу и чуете гърмежите в гърнетата. Изстрелването с лаунч контрол за едва 4.7 сек. също звучи сериозно, но четейки сухи цифри няма да ви доведе до онази мигновена безтегловност, в която стомахът ви сякаш се отлепя и вътрешностите ви се преобръщат. Описанието на 4х4-то няма да ви накара да залепите газта за пода в обратен завой, за да се насладите на контролиран дрифт и неестествената скорост, с която излизате от апекса… Focus RS ще го направи.

P1260020.JPGВсъщност това е и философията на колата – не да чупи рекорди, а да доставя радост. Поради тази причина тя ще се предлага само с ръчни скорости. Дори и в САЩ. „Питаха ни защо не сложим трансмисия с двоен съединител или секвенциална, така ще е още по-бърза, но отговорът ни е, че клиентите на такъв тип коли търсят тръпката зад волана, а не статистика“, обясни мениджърът на инженерния екип във Ford Performance Тайрън Джонсъсн. Освен това обаче клиентите избират подобни автомобили като единствени в гаража им. Тоест те трябва да са сравнително практични и удобни за ежедневна употреба. Точно тук идват на помощ режимите за шофиране, които са четири на брой – нормален, спортен, пистов и за дрифт. Те променят общо шест настройки на автомобила – работата на 4х4 системата, твърдостта на амортисьорите, отзивчивостта на двигателя и волана, системите за стабилност и звука на изпускателната система.

Ежедневен

В нормален режим Focus RS е един изключителен спортен автомобил, който обаче е перфектен за ежедневна употреба, защото е лесен за каране, сравнително комфортен за возене и – изненада – икономичен. Тук твърдостта на амортисьорите е като при ST версията (умерено твърди), двигателят реагира предвидимо, воланът е приятно тежък, но не прекалено, а от ауспуха не гърми и трещи. Макар пружините да са по-твърди с 33% отпред и 38% отзад от тези при ST, в нормален режим RS отработва доста прилично неравностите на пътя и не причинява дискомфорт на пасажерите. 4х4 системата тук прехвърля тяга основно към предните колела с цел икономия на гориво, но сензори анализират по 100 пъти в секунда условията на пътя и шофьорското ви настроение, за да осигурят колкото е нужно въртящ момент и към задните колела във всеки момент. Има дори и старт/стоп система. В резултат на това, хечбекът със стандартни за С сегмента размери, 5 врати и добър багажник, отчете разход от 8.5 л на 100 км при нормално ежедневно шофиране (производителят обещава, че може да постигнете смесена консумация от едва 7.7 л на 100 км). Не е ли това перфектната семейна кола?

Същността му

P1260006.JPGДа не забравяме обаче, че под предния капак се крие 2.3-литров EcoBoost, с огромен twin scroll турбокомпресор, познат от новия Mustang, който тук е сериозно модифициран, за да достави с 10% повече мощност. А той може страшно много. 350-те кончета се достигат при 6000 об./мин., но много преди това, още от 2000 об./мин. се изсипва максимумът на въртящия момент от цели 440 Нм (470 Нм през първите 15 сек. чрез Overboost функцията). Това означава, че Focus RS полита стремглаво скоро след като пипнете педала на газта. За да пренесете по-ефективно и директно ресурсите му върху асфалта може да изберете спортен режим или този за писта. Тук двигателят реагира много по-спонтанно при всяко подаване на газ. 4х4-то започва да се усеща предимно като задно предаване и търси максимално сцепление, воланът освен, че натежава чувствително, са му необходими само две завъртания от крайно ляво до крайно дясно, а от ауспуха започва да се носи злокобен тътен (специално внимание е отделено на звука от изпускателната система). Разликата при двата режима е, че при пистовия амортисьорите се втвърдяват с 40%, а системата за стабилност е изключена. Тя, както и твърдостта на амортисьорите може да се регулира самостоятелно (и да се изключва напълно), независимо от режима, в който шофирате. След над 100 км истинско забавление из хълмистата околност на Валенсия, по пътища с много завои, предимно в спортен режим, бордовият компютър отчете консумация от 19 л на 100 км.

На пистата

ford-focus-rs-048Втората част от теста се състоя на споменатата писта, където всеки завъртя по 12 обиколки. Тук изключително директното управление и 4х4 системата с разпределяне на въртящия момент между задните колела (за 0.06 сек.) и прилагане на спирачно усилие за вътрешното в завоя колело си каза думата. За недозавиване изобщо не може да става и дума, а начинът по който колата залепва в завоя при висока скорост просто трябва да се усети (остава стабилна дори при центробежна сила над 1g).

Тук се изявиха и изключителните спирачки Brembo с четирибутални апарати, за които производителят гарантира, че няма да прегреят за 30 мин. състезателно каране. След като всеки даде всичко, на което е способен на пистата, разходът достигна 40 л на 100 км. Но повярвайте ми – колкото повече гори колата, толкова по-щастлив е човекът зад волана.

ford-focus-rs-063Ако ви дойде до гуша от направо нереалното сцепление при всякакви скорости и прежалите специално създадените за модела гуми Michelin (два вида – стандартни или полуслик), то може спокойно да изберете режима за дрифт, който също изпробвахме на специално подготвен полигон. Тук трябва само леко да чукнете волана в някоя посока и да подадете рязко газ. Колата започва да дрифти все едно самият Кен Блок е зад волана, обвивайки всичко в пушек и миризма на изгоряла гума, докато вие се чудите дали някога изобщо сте карали по-яка машина от Focus RS.

Аеродинамика за максимално притискане

Макар и да изглежда донякъде като Ford Focus, всичко в дизайна на RS крещи само едно – „аз съм брутален“. Вижте злобната решетка с огромни въздухозаборници, осигуряващи 85% свободно преминаване на въздушната струя, за охлаждане на двигателя и спирачките (при ST версията този процент е 56). Огромният дифузьор с подаващите се от него солидни тръби на ауспуха отзад и внушителният спойлер над вратата на багажника допълват свирепата осанка. Освен дизайнерска, тези детайли имат и важна роля за стабилността на автомобила, осигурявайки максимално притискане при шофиране, а подемната сила на въздушния поток е сведена до 0% отпред и отзад. Също с тази цел драг коефициентът е в оптималната стойност от 0.355 Cd. За да стоят стабилни шофьорът и пътниците, седалките са спортни Recaro, обгръщащи тялото изключително плътно както в зоната на гърба, така и в седалищната част. Предлагат се и опционални седалки на същия именит производител, изключително близки до състезателните корита.

За презентацията е нужен JavaScript.

Лаунч контролът спира дъха

Както стана дума, Focus RS е оборудван със системата за максимално бърз старт от място, наречена лаунч контрол. Тя настройва шасито и двигателя за най-бързото възможно ускорение, независимо от условията за шофиране. Водачът избира лаунч контрола от менюто с бутоните на волана, превключва на първа предавка, натиска газта до ламарината, вдигайки оборотите до 5000 и тогава освобождава рязко съединителя. Системата осигурява оптимално подаване на мощността, разпределя въртящия момент чрез 4х4-то, запазвайки максима му чрез използването на функцията „overboost”, управлявайки контрола на сцеплението и настройвайки амортисьорите. Специален индикатор известява водача при наближаване на оптималната точка на превключване на втора предавка, която е на 5900 об./мин. и примигва при достигане на лимита от 6800 об./мин. Първия път когато тествах системата останах силно изненадан от ускорението, макар и да го очаквах – за миг чувството е като при безтегловност, вътрешностите ти все едно се отлепят и преобръщат, за части от секундата не можеш да поемеш дъх, а главата леко се замайва.

Под капака

P1260028.JPGДвигател бензинов EcoBoost

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата 4х4

Работен обем 2261 куб.см.

Мощност в к.с. 350 к.с. (при 6000 об.)

Въртящ момент 440 Нм (470 с Overboost)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 4.7 сек.

Максимална скорост 266 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско 10 л/100км
  • Извънградско 6.3 л/100км
  • Смесен цикъл 7.7 л/100км

Емисии на CO2 175 г/км

Маса 1599 кг

Резервоар 51 л

Цена от 78 900 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 06.02.2016 г.

Снимки и видео: Ford, Авторът

(Visited 3 310 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *