Ford Focus 1.0 EcoBoost: Еднолитрово чудо

3.9 л на 100 км с бензинов турбодвигател – „Сбогом, дизел“

Сравняват го с Porsche 911 Turbo и Nissan GT-R. Не защото са от един клас. По мощност и максимален въртящ момент обаче е точно от категорията на споменатите суперспортисти. Запознайте се с чудото, наречено Ford Focus с бензинов еднолитров, трицилиндров двигател EcoBoost.

Преди да решите, че нещо ви баламосвам, нека надникнем в цифрите. Като стойности за литрова мощност 911 Turbo постига 132 конски сили, GT-R – 126 к.с., а Focus с този мотор – 125 к.с.! Положението с въртящия момент, изстискан от 1 литър работен обем, е дори по-красноречиво – тук Focus е първенец със 170 Нм (200 с Overboost), пред 911 Turbo също със 170 Нм, но 184 при Overboost и GT-R със 155 Нм. Сега разбирате ли защо го наричам чудо?

Динамичен

Ако преди две-три години някой ми беше казал, че пълноразмерен автомобил от един от най-популярните класове – С-сегмента, ще бъде задвижван от двигател с обем от един литър и едва три цилиндъра, чийто блок е с размерите на лист формат А4, щеше да ме развесели искрено. Ясно е какво можеше да се очаква – да бръмчи като конска муха в паяжина, да върви като претоварен бетоновоз на изкачване и да гори като съветски танк. Зад волана на Focus с новия двигател обаче изпреварвам останалите участници в движението с ефирна лекота, без да се налага да залепям педала на газта за ламарината, а от мотора се чува единствено лекото свистене на турбината и никакво бръмчене. Колата определено няма да „ви счупи врата” с мощни ритници, но върви така, сякаш има попътен вятър. И това се случва почти незабавно след като потеглите, запазвайки потенциала си и на по-висока предавка от 6-степенната ръчна скоростна кутия.

Разковничето – сериозният за бензинов двигател максимум на въртящия момент от 170 Нм ви е наличен още от едва 1400 оборота в минута и се запазва до цели 4500. Тоест при едно нормално ежедневно шофиране той е винаги с вас, с всички произтичащи от това позитиви за динамиката, еластичността и икономичността на придвижването. Ако все пак не ви достига – смачквате педала на газта в пода и за няколко секунди сте тласкани от цели 200 Нм, благодарение на Overboos функцията. При поддържане на равномерна скорост от 130-135 км/ч стрелката на оборотомера се задържа около тройката, т.е. двигателят работи с 3000 оборота в минута, което е с около 1000 оборота по-малко от конкурентен модел с 1.6 бензинов атмосферен двигател. Това се отразява на икономичността и да не забравяме, че онези 170 Нм имат още 1500 оборота в пълен състав и само чакат да подадете още газ, за да ви дарят с добро доускорение. Трябва да се уточни, че тестовият автомобил е с по-мощната версия на еднолитровия мотор, който се предлага и във вариант със 100 к.с. Вторият ще бъде базов за модела, заменящ 1.6-литровата атмосферка.

Състезание

Въпросът с разхода на гориво заслужава малко по-сериозно внимание. Точно затова от „Мото Пфое” организираха състезание за икономично шофиране между автомобилните журналисти. То започва с тест до Сливница без състезателен елемент, за да може всеки да се увери в динамичните му качества. А те наистина си струва да се проверят – старт от място, ускорение на ниска предавка, поемане от висока предавка, поведение на пълна газ – този мотор не спира да впечатлява, дори когато се опитваш да му изстискаш душата и не показва никакви слабости. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 11.3 сек., а максималната скорост е 193 км/ч. При качването ми в автомобила, бордовият компютър показваше смесен разход на гориво от 4.9 л на 100 км, при обещани по каталог 5 л (4.8 л за версията със 100 к.с.). След въпросните проби за ускорението и поведението при пълна газ, разходът нарасна до 5.8 л на 100 км. В Сливница човек на „Мото Пфое” нулира компютъра и състезанието за икономичност започна.

Маршрутът е до Калотина, т.е. сръбската граница, обратно до София, където целта е храм-паметникът „Александър Невски” и от там до шоурума на „Мото Пфое” в „Люлин”. Идеята е да има разнообразни пътни условия – междуградско, с редуващи се изкачвания и спускания и градско шофиране из натоварения център на София. Прозорците се затварят, за да не се нарушава аеродинамиката, климатик не се пуска, за да не се повишава разходът, а предавките се сменят преди 1500 оборота. Мъка в името на състезанието. С подобно шофиране на извънградско разходът достига до 3.5 л за 100 км. Столичният трафик, разбира се, се отразява и въпреки стандартната старт/стоп система, загасяща двигателя на всеки светофар, на „Александър Невски”, компютърът вече показва 3.7 л на 100 км. Състезанието приключва в „Мото Пфое”, където вече разходът е достигнал до „цели” 3.9 л на 100 км. При това, дори не съм се класирал на първото място, където триумфират направо нереалните 3.6 л.

След всичко казано до тук съм длъжен да напомня – двигателят е бензинов с мощност 125 к.с., а по-слабата му версия със 100 к.с. е базова за новия Focus, т.е. най-евтината в гамата. Не е дизелов или скъп хибрид. Може би затова слоганът на новия еднолитров EcoBoost е „Сбогом, дизел”.

Подобрява 16 рекорда за скорост

Еднолитровият EcoBoost двигател на Focus със 125 к.с. доказа впечатляващото си пътно поведение като постави 16 световни рекорда за скорост на ФИА за дистанции, вариращи от 1 км до 4104.7 км. Шофьорите, включително звездата на Ford от Световния рали шампионат Яри-Мати Латвала, поставиха рекордите на пистата СЕРАМ в Монтефонтен, Франция в продължение на 2 дни. Трите автомобила Focus с 1.0-литровия EcoBoost двигател поставиха световни рекорди в класа за под 1.0 литър в категориите за 1 км и 1 миля от място и летящ старт; за най-високата средна скорост за дистанции между 10 км и 4104.7 км. Автомобилите поставиха още рекорд за най-висока скорост в продължение на 1, 6, 12 и 24 часа. Най-високата записана средна скорост беше 191.056 км/ч по време на поставянето на световния рекорд за най-високата средна скорост в продължение на 1 час. „Този малък двигател надскача категорията си“, сподели Латвала. „Рекордите доказват, че Focus с 1.0-литровия EcoBoost двигател може да бъде много забавен за шофиране – както и много икономичен автомобил.“

Под капака

Двигател бензинов турбо

Брой цилиндри 3

Задвижване на колелата предно

Работен обем 999 куб.см.

Мощност в к.с. 125 к.с.

Въртящ момент 170 Нм (200 с Overboost)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 11.3 сек.

Максимална скорост 193 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско 6.3 л/100км
  • Извънградско 4.2 л/100км
  • Смесен цикъл 5.0 л/100км

Емисии на CO2 114 г/км

Резервоар 55 л

Цена от 28 990 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 16.06.2012 г.

Снимки: Авторът

(Visited 3 425 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *