Ford пуска офроуд чудовището Ranger Raptor у нас

Орфроуд чудовището Ford Ranger Raptor пристига за пръв път на българския пазар (тестове на стандартния Ranger виж ТУК и ТУК). Разработен от Ford Performance за истинските ентусиасти на офроуд шофирането, първият досега Ranger Raptor е задвижван от версия с двоен турбокомпресор на дизеловия 2,0 литров EcoBlue двигател на Ford, която осигурява 213 к.с. и 500 Нм въртящ момент, и новата 10-степенна автоматична скоростна кутия на Ford.

Доминиращото присъствие, породено от внушителните размери и екстремен стил на Ranger, се поддържа от уникално шаси Ford Performance, оптимизирано за високоскоростно офроуд шофиране и универсална проходимост.

Усъвършенстваното в състезанията окачване на Raptor е специално изработено да преодолява заплашителни терени при високи скорости, поддържайки пълен контрол и комфорт чрез следа, по-широка със 150 мм и височина на возията, по-голяма с 51 мм в сравнение с Ranger XLT. Уникалният дизайн на шасито е съчетан с оптимизирана офроуд геометрия, която осигурява 283 мм пътен просвет и дълбочината на газене от 850 мм. 32,5-градусов преден ъгъл на заход, както и ъгъл на надлъжна проходимост и заден ъгъл на заход от 24 градуса предоставят впечатляваща универсална проходимост. Амортисьорите FOX с намаляване на нестабилността спрямо позицията осигуряват по-големи сили на демпфериране при екстремни условия за несравнима офроуд проходимост и по-малки сили на демпфериране в по-умерени условия за по-плавна возия на пътя. Ходът на предните амортисьори е увеличен с 32%, а на задните – с 18%.

Ranger Raptor позволява на водачите да избират между шест режима на Системата за управление спрямо терена, за да се справят с разнообразни терени и сценарии на шофиране. Нормален режим – подчертаващ комфорта, икономията на гориво и управляемостта, Спортен режим – по-откликващ за вълнуващо шофиране на пътя, Режим Трева/Чакъл/Сняг – създаден да вдъхновява безопасно и уверено шофиране по хлъзгави и неравни офроуд повърхности, Режим Кал/Пясък – настройка на реакциите на автомобила за оптимално сцепление и инерция при дълбоки, поддаващи се на деформация повърхности като ронещ се пясък и кал, Режим Скали – специално за скалист терен с ниска скорост на преодоляване, където плавната контролируемост е ключова и Режим Баха – настройка на реакциите за високоскоростна офроуд динамика, точно от каквато имат нужда пилотите в известното пустинно рали Баха.

Ranger Raptor си остава истински работен жребец. Модифицираната задна броня съдържа вграден теглич с капацитет от 2500 кг. Двете предни куки за теглене могат да поемат товар от 4635 кг, а двете задни имат капацитет от 3863 кг. Поставката за багажника с размери 1560 мм на 1743 мм е проектирана с мисъл за уикенд изследователите и може да побере офроуд мотоциклети или джет ски в допълнение към работни инструменти и материали. За удобен достъп задната врата Lift Assist използва нова сглобка с торсионни прътове, която осигурява на собственика 66% по-малко необходима сила за затваряне.

На българския пазар модификацията на Ranger – Raptor ще е с клиентска цена 120 000 лв.

Снимки: Ford

(Visited 1 099 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *