Dacia Spring Electric с до 295 км пробег и едва 44 кончета

Dacia се заканва да промени коренно автомобилния сектор с представянето на първия си напълно електрически модел. Моделът носи името Dacia Spring Electric.

Dacia Spring Electric ще се предлага в стандартната си версия, както и две нови версии за нови мобилности: версия, адаптирана за споделена електрическа градска мобилност, и лекотоварен автомобил за куриерски доставки без вредни емисии.

Spring ще е най-евтиният електрически градски автомобил на пазара, твърдят румънците. Със своя агресивен SUV екстериор, той се гордее с безпрецедентен простор, семпъл и надежден електрически двигател и оптимален пробег. Spring Electric е истински градски автомобил със скромни размери: само 3,73 м дължина, 1,62 м широчина (без страничните огледала) и 1,51 м височина. С радиус на завой до само 4,8 м, Spring Electric може лесно да маневрира в града. Неговите системи за подпомагане на паркирането, предлагащи се като допълнително оборудване, осигурява визуална и аудио помощ посредством три ултразвукови радарни сензора на задната броня и камера за обратно виждане, с изображения с динамични линии за насочване, визуализиращи се на екрана на мултимедийната система.

В компактните външни размери на градски автомобил с пет врати, Spring Electric предлага четири места за възрастни. С щедро пространство за главата и коленете (100 мм), задните седалки могат лесно да побират по-високи възрастни. Усещането за простор също допринася за цялостния комфорт на интериора. Пътниците отпред имат 23,1 литра място за съхранение в голямата жабка, джобовете във вратите и отделението за съхранение в централната конзола. Пътниците отзад имат джобове за съхранение на гърба на предните седалки. Багажникът предлага най-добрия товарен капацитет в своята категория: 300 литра (без да се включва второто ниво на багажника за опционалната резервна гума). Обем, достоен за горния сегмент. За по-голяма модулност задната седалка може да бъде сгъната, за да осигури товароносимост от около 600 литра.

Предлагащата се като допълнително оборудване мултимедийна система Media Nav включва стилен 7-инчов сензорен екран, сателитна навигация, DAB радио, съвместимост с Apple Carplay и Android Auto, Bluetooth и USB изход. Разпознаването на глас (чрез смартфон) може да се активира чрез бутон на волана.

Изцяло електрическият двигател с мощност 33 кВ (еквивалентен на 44 к.с.) е съчетан с 26,8 кВч батерия. Надежден, здрав и безопасен, двигателят има много предимства: плавно линейно ускорение, движение без шум и вибрации. Spring Electric струва по-малко за шофиране от еквивалентен автомобил с двигател с вътрешно горене, тъй като разходите за гориво и обслужване са много по-ниски.

Лекият и компактен Spring Electric има пробег от 225 км по цикъл WLTP и 295 км по цикъл WLTP City (цикъл на одобрение, който включва само градската част от цикъла на одобрение), гарантиращ голяма гъвкавост на използване както в градски, така и в крайградски райони. Максималната скорост е ограничена на 125 км/ч.

В Европа средният дневен пробег в сегмента на градските автомобили (A) е 31 км. На база тази статистика Spring ще се нуждае от само едно зареждане на батерията седмично.

Пробегът може да бъде подобрен с почти 10% чрез натискане на бутона ECO на арматурното табло благодарение на ограничение на мощността от 23 кВ (вместо 33 кВ) и ограничение на максимална скорост до 100 км/ч.

Електрическият двигател предлага много предимства на пътя: добра реакция на ускорение (125 Nm незабавен въртящ момент), липса на необходимост от смяна на предавките, движение без шум и вибрации. Няма нужда да се ограничавате, когато става въпрос за удоволствието от шофиране на електрически автомобил, тъй като Spring не отделя никакви замърсители или CO2 емисии.

За да предостави по-голяма независимост, Spring предлага богат избор от опции за зареждане: 220 V домашен контакт, използващ стандартно предоставения кабел, Wallbox (с кабел като допълнително оборудване) или на DC станция за зареждане (допълнително оборудване).

Dacia Spring Electric ще бъде лансирана през пролетта на 2021 г. с опростена гама и търговско предложение: батерия, включена в цената и две нива на оборудване.

Снимки: Dacia

(Visited 2 330 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *