Cooper SE е първото електрическо MINI

MINI представи първия си изцяло електрически модел, наречен Cooper SE (тест на прототипа му виж ТУК).

Спонтанното разгръщане на мощността на електромотора със 135 кВт/184 к.с., типичното за марката предно задвижване и иновативната система за контрол на стабилността с високотехнологичен контрол на сцеплението осигуряват на новото MINI Cooper SE особено интензивно изживяване от неподражаемата, позната като Go-kart усещане пъргавина. Ускорението от 0 до 60 км/ч става за 3,9 сек., а от 0 до 100 км/ч за 7,3 сек. Новото MINI Cooper SE разгръща спортния си темперамент не само особено спонтанно, но и почти безшумно. Поради това то серийно се оборудва с акустична защита за пешеходците. Моделът предлага конфигурируема на две степени рекуперация при движение по инерция за индивидуално One-Pedal усещане. Особено при движение в града, когато водачът отмести крака си от педала на газта, се активира осезаемо понижаване на скоростта на автомобила. Този ефект настъпва, когато при движение по инерция електромоторът започне да изпълнява ролята на генератор, за да превърне кинетичната енергия в електрическа и тя да бъде съхранена във високоволтовата батерия. В резултат на това при ниски скорости автомобилът с електрическо задвижване може да спира приемливо без участие на спирачната система – тоест да се управлява само с един педал.

Специфичната за модела литиево-йонна батерия осигурява пробег от 235 до 270 км. Високоволтовата батерия е монтирана ниско в дъното на автомобила, в резултат на което няма никакво намаляване на вместимостта на багажника (211 л) в сравнение с MINI 3 врати с конвенционално задвижване.

Зареждането се извършва от домакински контакт, Wallbox или обществени зарядни станции. Възможно е и бързо зареждане с прав ток с до 50 кВт, където 80% от батерията се пълни за едва 35 мин.

Електромобилът се отличава с характерен дизайн на MINI 3 врати със специфични за модела акценти. В интериора също има специфични за модела индикатори и елементи за управление.

Серийното оборудване включва LED фарове, двузонова автоматична климатична инсталация, отопление с топлинна помпа, стационарно отопление, електрическа паркинг спирачка и Connected Navigation.

Снимки: MINI

(Visited 861 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *