Chevrolet Aveo: Пънкар в начално училище

Изграждат новото поколение на градския мъник от нулата

DSC01273

Георги Колев

Определено се отличава от „тълпата”. В класа на компактните градски автомобили, новият Chevrolet Aveo изглежда като пънкар в начално училище. А при появата му ви идва да възкликнете – „яко!”

За скъсването с определено наследство и придобит имидж са необходими радикални мерки. Точно това са се захванали да правят от Chevrolet – да покажат на европейците, че техните автомобили не са наследници на корейското Daewoo, макар и някои от моделите им да се произвеждат в тези заводи, а са достойни членове на легендарното американско семейство с папионките. Затова и новото Aveo е изградено от нулата. Дизайн, ходова част, двигатели, трансмисии, концепция на вътрешното пространство – всичко е ново.

Тунинг

DSC01283.JPG

Дизайнът все едно е замислен в тунинг студио. Акцентите са паднали върху светлините, които както отпред, така и отзад са без покриващи панели. Така придават много свеж и спортен облик на автомобила. На тях много добре им кореспондира широко „зяпналата” радиаторна решетка, разсечена през средата от хоризонтална линия с папионката на „Шеви”. Хечбек вариантът е с пет врати, но изглежда като триврато купе, тъй като дръжките на задните врати са интегрирани в рамките. Купе аналогиите се допълват и от спойлера, който продължава линията на покрива. Все неща, за които автомобилните ценители се изръсват със сериозни суми, за да направят колите си по-атрактивни, а тук ги получавате наготово. Накратко – Aveo е младежки свеж, спортно агресивен и със сигурност много различен от компанията му в В сегмента.

DSC01302

Вътрешното пространство е изненадващо обширно за компактен автомобил. Четирима възрастни биха пътували комфортно в Aveo, като не е проблем да съберете и пети човек. Багажното пространство също е добро, а в седан варианта си е направо голямо (хечбек – 290 л, седан – 502 л). Интериорното оформление продължава младежката линия на външния дизайн. Най-интересен е дигиталният инструментален панел, който има подчертано „техно” облик. Единственият циферблат и стрелка тук са на оборотомера, всичката останала информация се изписва на цифровия дисплей до него. Естествено за автомобил от „бюджетната” категория, основният материал, използван в интериора е пластмасата, която обаче е с устойчиво на надраскване покритие и не дразни с евтин вид.

DSC01313

Имах възможност да тествам най-мощната бензинова версия с 1.6-литров двигател с мощност от 115 конски сили и новият за модела дизелов двигател с обем от 1.3 литра и мощност от 95 к. с.

Изненада

Останах изненадан, тъй като противно на компактния му и икономичен характер, Aveo предложи съвсем прилична динамика и с двата двигателя. Имам леки предразсъдъци към малки атмосферни бензинови двигатели без турбина, особено, когато са в съчетание с автоматична скоростна кутия. По принцип те нито предлагат сносна динамика, нито особена икономия на гориво. Този мотор обаче стоеше много добре в Aveo. Заради ниското му тегло от 1168 кг, компактният автомобил се усещаше доста пъргав. Ускорението до 100 км/ч става за 11.7 сек., но въпреки скромният въртящ момент от 155 Нм, не усещате недостиг на тяга, дори и при нужда от по-бързи изпреварвания. Вероятно основната заслуга за това е на рядко срещания в ниския клас 6-степенен автоматик, който върши работата си бързо и точно. Естествено при по-динамично каране разходът се качва до над 9 л на 100 км, но при спокойно шофиране производителят обещава смесено 7.2 л.

DSC01321.JPG

Много по-икономичен бе дизеловият вариант. По време на тестовото шофиране разходът се колебаеше между 4.9 л и 5.5 л според бордовия компютър, при обещани смесено 3.6 л. За икономията на гориво допринасят ръчната 6-степенна скоростна кутия и старт/стоп системата, изгасваща двигателя в спряло положение. Въпреки по-малкото си конски сили, с този двигател автомобилът в никакъв случай не върви по-слабо от бензиновия вариант, тъй като по-високият въртящ момент от 190 Нм компенсира изоставането в мощността. Освен това, типично за дизелите и конските сили, и максимума на въртящия момент са ви налични от по-ниски обороти на двигателя, т. е. можете да разчитате на тях по-бързо и за по-дълъг период от време. Ускорението до 100 км/ч тук също става за 11.7 сек.

Добри думи заслужава и пътното поведение, което е стегнато и стабилно. Като прибавим към него и директния волан, Aveo става един много приятен за шофиране автомобил. Стандартно се предлага и асистент за потегляне по наклон, който задържа автомобила на място за секунда и половина като не позволява да тръгне назад по инерция.

Седанът е най-икономичният в Европа

Aveo седан, задвижван от 1.3-литровия дизелов двигател във варианта с мощност 75 к.с., е най-икономичният автомобил с четири врати, предлаган на европейския пазар към настоящия момент. Той дава смесен разход на гориво от едва 3.7 л на 100 км, изхвърляйки в атмосферата само 97 г/км СО2. Също както хечбекът, с който имат еднакво междуосие от 2525 мм, вътрешното пространство е изненадващо добро за компактните външни габарити. Благодарение на увеличената дължина от 4399 мм (4039 мм за хечбека) обаче седанът може да си позволи обширния багажник от 502 л, който съперничи на автомобили от по-високия сегмент.

DSC01281

Под капака

Двигатели – бензин – дизел

Обем на двигателите1598 1248

Брой цилиндри – 4 – 4

Задвижване на колелата – предно – предно

Мощност в к.с. – 115 (при 6000 об.) – 95 к.с. (при 4000 об.)

Въртящ момент – 155 (при 4000 об.) – 190 Нм (при 1750 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) – 11.7 – 11.7 сек.

Максимална скорост – 186 – 174 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско – 10 – 4.2 л/100км
  • Извънградско – 5.6 – 3.3 л/100км
  • Смесен цикъл – 7.2 – 3.6 л/100км

Емисии CO2 169 – 95 гр/км

Маса – 1168 – 1165 кг

Резервоар – 4040 л

Цена От 19 190 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 31.12.2011 г.

Снимки: Авторът

(Visited 540 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *