BMW S 1000 RR: Страшен измамник (ВИДЕО)

Как се овладяват 207 коня на 2 колела? Супер лесно е!

BMW S 1000 RR беше най-бързата и същевременно най-съвършена в техническо отношение машина, която някога съм карал. Независимо на колко колела.

Измина точно една година от срещата ми с този магически мотоциклет, предизвикал революция, а от появата му на бял свят – общо 10 г. (виж ТУК). Сега баварците представят неговото второ поколение и нямаше как да не побързам да го яхна. Едва ли ще съм особено оригинален, но ще кажа заключението си още в началото. То е същото – това е най-бързата и най-съвършената машина, която някога съм карал. Само че осезателно повече от предишната, което е направо изумително.

От BMW са ползвали за отправна точка предишния RR, за да направят новия по-добър във всяко едно отношение. Резултатът е такъв, че няма нито един компонент, който да е идентичен с този на предшественика. Двигател, рама, окачване, електроника, спирачки, аеродинамика – всичко е ново. Даже и дизайнът. Той вече е симетричен отпред и въпреки че липсва онази плашеща, разкривена физиономия, новата е не по-малко зверска и респектираща. Целта, която са си поставили инженерите е новият мотор да е с поне секунда по-бърз от своя предшественик на пистата, но същевременно да гарантира максимален контрол. И именно в това се крие магията на RR – той е еднакво добър на пътя в ръцете на непрофесионалист и на пистата когато го кара състезател. И в двата случая надгражда ездача, карайки го да даде повече от най-доброто на което е способен, в атмосфера на увереност и максимална сигурност.

Клапани

Двигателят е изцяло нов. Той запазва работния обем от 999 куб. см, но вече достига мощност от 207 к.с. (преди беше 199 к.с.). Въртящият момент е същият – 113 Нм. Това, с което осезателно превъзхожда своя предшественик обаче е неговото разгръщане. Новият мотор има т. нар. ShiftCam технология, която осигурява променливи ход и време на отваряне на всмукателните клапани в зависимост от натовареността на двигателя за максимална ефективност и динамика. Резултатът е повече въртящ момент от ниски и средни обороти или казано по друг начин – много по-вълнуващо ускорение когато и да навиете ръкохватката. От BMW обещават, че ще имате на разположение над 100 Нм в изключително широкия диапазон от 5500 об./мин. до цели 14 500 об./мин. Така, макар RR да е спортна, високооборотна машина, може да се държи комфортно и еластично на пътя. Позволява дори да го управлявате с по-ниска скорост на по-висока предавка и във всеки момент, в който отворите газта да се радвате на разширяваща зениците тяга. А представяте ли си какво се случва като го вкарате в обороти? Силата е… Не знам – няма аналог, с който да я сравня, за да я опиша.

В техническите данни официално е записано, че мотоциклетът ускорява до 100 км/ч за 3.1 сек. Веднага ви казвам, че това не е вярно. Неофициални засичания на предшественика показваха резултат от 2.6 сек. до 100 км/ч и 6.8 до 200 км/ч, а този е по-бърз. То в техническите данни пише, че и максималната скорост е 200 км/ч, но и това не е вярно – километражът спира да отброява скоростта на 299 км/ч. Имате и функция за изстрелване от старт Launch control. Трябва обаче доста смелост и най-вече умения, за да я ползвате. Само си представете – вдигате оборотите до 9000 и пускате рязко съединителя – колкото и да е съвършена електрониката си трябва „яко дупе“, за да удържите изстреляното торпедо.

Лек

Новият RR е и чувствително олекотен. Зареден с всички течности той тежи 197 кг. За пръв път BMW предлага и М пакет при мотоциклетите си с какъвто беше оборудвана тестовата машина. Той се изразява в карбонови джанти, лек литиево-йонен акумулатор, състезателно окачване и електроника. Благодарение на тези опции теглото се намалява с още 3.5 кг до едва 193.5 кг. Така усещането като го яхнете е за изключителен контрол и лесно управление. Все едно карате колело, само че с ракетен двигател. Толкова леко се накланяте в завоя, такива безкрайни предели на сцепление… Карбоновите колела смъкват масата на цялата машина, но ниско долу на асфалта. Така се намалява жироскопският ефект при движение и мотоциклетът става много по-лек за наклоняване в завоя. Представете си, че тичате – как ще ви е по-леко с тежки ботуши или леки маратонки?

Новото окачване и рама променят цялата геометрия на управление и разпределението на масите. Целта, разбира се, е повече динамика, увеличено сцепление и още по-предвидимо управление. И действително, макар и да не съм от най-опитните мотористи, тези 207 к.с. не ме затрудниха нито за секунда. Все едно вече бях свикнал с мотоциклета. Страшен измамник е в това отношение – може да накара и аматьор да се помисли за Валентино Роси. Асистентът за смяна на скорости без съединител е стандартен за модела и работи изключително рафинирано както в низходящ, така и във възходящ ред. За да включите по-висока предавка обаче не трябва да връщате газта.

Спирачките – може би те описват най-точно маниакалния инженеринг, който е залегнал зад всеки един детайл в този мотоциклет. За да ме разберете правилно ще ви кажа, че BMW се отказват частично от най-голямото име в областта – Brembo. Предният спирачен апарат вече носи логото на BMW и е разработен съвместно с компанията, за да се постигне този изумителен баланс между свръхспортни възможности и комфортно, прецизно дозиране, който да направи от RR еднакво добър на пистата и по нормалните пътища. Спирачният диск обаче е Brembo, както и цялата конструкция на задната спирачка. ABS работи и при наклонен в завой мотоциклет като предотвратява неговото изправяне когато спирате и завивате едновременно.

Електронен ангел

Електрониката също е подобрена. Всъщност тя е тази, която превърна първия RR в недостижима за времето си машина.

За презентацията е нужен JavaScript.

Нейната роля се определя от самия ездач – дали да тушира последствията от грешките му или да го подпомага за възможно най-динамично представяне на писта. Освен стандартните режими за дъжд, шосе, динамичен или състезателен, опционалният М пакет предлага и още 3 Race Pro режима. При всеки от тях ездачът настройва индивидуално в 4 различни степени 6 на брой параметри – намесата на Dynamic Traction Control (DTC), колко спирачно усилие да прехвърля ABS към задното колело и колко да се отлепя то при интензивно спиране, системата следяща за повдигане на предното колело (т.нар. уили конторл), кривата на въртящия момент и колко от него да получавате на ниски предавки, колко да е осезателна моторната спирачка като върнете газта, и твърдостта на окачването. Таблото пред ездача вече представлява 6.5-инчов цветен дисплей, който ви предлага спортни екрани, свързване с телефон, от който да изкарате навигация или да слушате музика, ако каската ви има блутуут слушалки и др.

Под резервоара

Двигател 4-цилиндров редови

Охлаждане водно-маслено

Обем на двигателя 999 куб.см

Мощност 207 к.с. (при 13 500 об.)

Въртящ момент 113 Нм (при 11 000 об.)

Разход на гориво

– смесен цикъл 6.4 л на 100 км

Резервоар 16.5 л

Размери (д, ш, в) 2073 x 848 x 1151 мм

Междуосие 1141 мм

Височина седалка 824 мм

Маса 193.5 кг

Цена от 36 500 лв. с ДДС

Цена на тестовия вариант от 43 403 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 15.08.2019 г.

Снимки и видео: Авторът

(Visited 2 585 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *