FACEBOOK
FACEBOOK
Виж видеата
Виж снимките
GOOGLE
GOOGLE
http://skorost.info/wp/bmw-s-1000-rr-%D0%97%D0%B2%D1%8F%D1%80-%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%B5-%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B5%D1%86-%D0%92%D0%98%D0%94%D0%95%D0%9E">

BMW S 1000 RR: Звяр, но не убиец (ВИДЕО)

Електрониката прави от бруталните 199 к.с. съюзник, а не враг

Несъмнено това е най-бързата машина, която съм карал в досегашния си живот. Но едновременно с това е и най-сигурното превозно средство на две колела, на което някога съм се качвал.

Така с две изречения може да се опише революционният спортен мотоциклет на BMW – S 1000 RR в последната му версия за 2018 г. Тук мощта е свирепа, толкова, че буквално се опитва да ви извади каската от главата при всяко навиване на дясната ръкохватка. Но имате ангели хранители, които я правят ваш съюзник и дори учител, а не враг, който само чака да се отпуснете, за да ви обезглави.

Тези ангели всъщност са електронни сензори и датчици. Тяхната задача е да превръщат силата в скорост. Да поправят всяка грешка на ездача и да задържат безумната мощ на асфалта, карайки ви да се мислите за Валентино Роси или Марк Маркес. Или, ако знаете какво правите зад кормилото, да ви помогнат да дадете най-доброто от себе си и да се надскочите.

Кон на кг

Но да започнем със силата, защото тя е тази, която носи гъдела под езика, разширява зениците и кара дланите да се потят. BMW S 1000 RR се задвижва от 999-кубиков, 4-цилиндров двигател с течно охлаждане. Неговата мощност е 199 конски сили при 13 500 об./мин., а максималният въртящ момент 113 Нм при 10 500 об./мин. Масата на мотоциклета е точно 208 кг, зареден с всички течности и пълен резервоар. Така на една конска сила се пада на тегли малко над 1 кг (1.045 кг). В превод това означава, че пропорционално по-мощните превозни средства на планетата се броят на пръсти.

BMW не оповестява динамичните постижения на мотоциклетите си. Специализирани издания обаче са засекли, че за достигане от място до 100 км/ч са ви необходими едва 2.6 сек. От 0 до 200 км/ч моторът вдига за 6.8 сек. Максимална скорост реално няма – колкото ви позволява сърцето (над 300 км/ч). За да е стартът от място максимално ефективен, мотоциклетът има и опцията Launch Control, оптимизираща подаването на газ и работата на системите за стабилност за най-бързото възможно изстрелване. Дясната ръкохватка за ускорението, я прекръстих на ръкохватка за телепорт. Причината е, че като карате на пътя и погледнете в максимално отдалечената точка напред, навивате газта и след един миг сте там. Ускорение е просто слаба дума, за начина, по който този мотор се придвижва. Опитате ли да го карате на макс ще установите, че той е по-бърз от мисълта и възприятията ви. Разходът на гориво след сравнително динамичен тест бе 6.8 л на 100 км, а баварците обещават смесена консумация от 6.7 л.

Контрол

Причината да го определя като революционен в началото обаче не е в силата, а е заради контрола. S 1000 RR се появи през 2009 г. и от тогава баварците не спират да го усъвършенстват. Резултатът е може би най-добре контролируемият спортен мотор на пазара към момента. А знаем, че контролът е предимството на една мощна машина пред друга в състезания или на пътя. Благодарение на почти съвършените си електронни помощници, S 1000 RR е един от най-бързите за шофиране в реална обстановка мотори на пазара.

Газта е електронна. Дозира се с електронни импулси, а не с жило, което я прави маниакално прецизна. За 199 коня на две гуми това си е много важно. Мотоциклетът е снабден стандартно с динамичен контрол на сцеплението, който непрестанно си взаимодейства със сензорите на газта (преценява колко е отворена), сензорите на колелата и окачването, сензорите за наклон на мотоциклета и тези на спирачките и ABS-a. Вие изобщо няма да усетите неговата работа докато карате, но този асистент има за задача да задържи вас и мотоциклета на асфалта във възможно най-широк спектър от условия на пътя (скала на таблото от 0 до 40% показва в каква степен се е намесвал и колко често ви е спасявал от поднасяне). Той стандартно предлага режими за дъжд, нормалният, който в случая е спортен и състезателен. Като опция може да поръчате още режим „слик“, подходящ за писти със спортни гуми или режим „юзър“, при който настройвате различните компоненти според собствения си вкус и стил на езда.

Отпред имате задължителната обърната телескопична вилка, която държи предното колело, понасящо огромно натоварване в завой и особено при спиране, изключително здраво и не позволява никакво гмуркане на предницата. Отзад имате двустранно алуминиево рамо. Амортисьорите и отпред и отзад са адаптивни, като системата за динамичния им (разбирай автоматичен) контрол преизчислява стотици пъти в секунда конкретните условия на пътя, за да предложи най-добрите настройки и най-добро сцепление.

Всичко това ви позволява да сте по-бързи и по-сигурни в завоя, отколкото сте били досега с други машини, но го прави съвсем неусетно. Вие просто си мислите, че сте станали по-добри. Друга смислена опция е и асистентът за смяна на скоростите без съединител, както в низходящ, така и във възходящ ред. Тук изобщо не се налага да връщате газта, за да минете на друга предавка (даже пречи), което прави хората, търсещи време на писта още по-бързи, а за любителите носи страхотна наслада. Няма опасност от забиване, електрониката подава необходимото количество газ, за да стане превключването кадифено гладко.

Спира безопасно и наклонен в завоя

Цялата тази сила има нужда и от достатъчно надеждно противодействие. То се изразява в два 320 мм перфорирани спирачни диска отпред с 4 бутални апаратчета Brembo и заден диск с диаметър 220 мм. Разбира се, машината има системата против блокиране на колелата ABS, който в случая е интегрален, т.е. при интензивно спиране прехвърля и спирачно усилие към задното колело, за да балансира мотоциклета. Освен това системата работи и съвместно със сензорите за наклонен мотоциклет, което позволява наистина здраво спиране в завоя. Причината е, че електрониката разпределя спирачното усилие така, че да не се стигне до изправяне на мотора и съответно пребиване. Една от многото заемки от състезателните писти в новия S 1000 RR, която ви прави едновременно по-бързи и по-сигурни.

Под резервоара

Двигател 4-цилиндров редови

Охлаждане водно-маслено

Обем на двигателя 999 куб.см

Мощност 199 к.с. (при 13 500 об.)

Въртящ момент 113 Нм (при 10 500 об.)

Разход на гориво

  • смесен цикъл 6.7 л на 100 км

Резервоар 17.5 л

Размери (д, ш, в) 2050 x 826 x 1140 мм

Междуосие 1438 мм

Височина седалка 815 мм

Маса 208 кг

Цена от 34 350 лв. с ДДС

Цена на тестовия вариант 40 583 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 06.10.2018 г.

Снимки и видео: Авторът

(Visited 3 198 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *