BMW M5 фейслифт: Слава Богу, не го скопиха, Competition има режим за писта

BMW M GmbH модернизира своите мощни спортни седани BMW M5 (тест и видео виж ТУК) и BMW M5 Competition (тест и видео виж ТУК) както визуално, така и с нова концепция за управление. Слава Богу, 4,4-литровият V8 двигател с технология BMW M TwinPower Turbo все още развива 441 кВт/600 к.с. при BMW M5 и 460 кВт/625 к.с. при BMW M5 Competition. Не беше такава съдбата на маниашкия 6.6-литров, 12-цилиндров мотор на М760 Li, който от 610 к.с. бе скопен до 585 к.с. след фейслифта заради строгите еконорми в Европа от тази година.

Моделите серийно се оборудван с осемстепенна трансмисия M Steptronic с Drivelogic и система за двойно задвижване M xDrive, която предлага и настройка 2WD за задвижване на задните колела. Новите амортисьори от BMW M8 Гран Купе и новите настройки на окачването обаче издигат управляемостта и поведението на пътя в граничен режим на BMW M5 Competition до още по-високо ниво и в същото време повишават комфорта. В сравнение с BMW M5 окачването на BMW M5 Competition е по-ниско със 7 мм, с допълнителни целенасочени модификации на окачването на колелата и пружините. Адаптираните към повишената мощност настройки се проявяват най-вече на състезателна писта.

BMW M5 ускорява от 0 до 100 км/ч за само 3,4 сек, а от 0 до 200 км/ч за 11,1 сек. BMW M5 Competition се справя с тези задачи една идея по-бързо: до 100 км/ч за 3,3 сек, до 200 км/ч за 10,8 сек.

Модернизираната BMW бъбрековидна радиаторна решетка вече достига по-ниско в предната броня, оградена е от хромирана рамка, отличава се със специфичните за М двойни пластини и емблема на М. Оформената по нов начин предна броня е по-ярка, с по-големи странични въздухозаборници, като средният въздухозаборник е шестоъгълен, като в него са интегрирани масленият радиатор и радарният сензор на активния контрол на скоростта (ACC). Новите L-образни, тесни и насочени към бъбрековидната радиаторна решетка светлинни елементи динамично допълват оформените по нов начин LED фарове. Новите опционални светлини BMW Individual Shadow Line придават на Адаптивните LED фарове и BMW Лазерните светлини са с допълнителен тъмен акцент. LED задните светлини вече изглеждат триизмерни и интерпретират по нов начин типичната за BMW L-образна форма с прецизна светлинна графика.

Отвътре диагоналът на централния дисплей е увеличен до 12,3 инча и позволява още по-добър обзор върху разнообразните функции на системите за динамика и на BMW M xDrive.

От BMW M8 е заимствана новата концепция за управление с два бутона на средната конзола. С бутона M Mode водачът превключва бързо между настройките ROAD и SPORT, бутонът Setup води директно към менюто на централния дисплей, където са възможни индивидуални конфигурации на характеристиките на задвижването и окачването. При BMW M5 Competition е наличен и режимът TRACK за пуристко М усещане на състезателната писта.

Нови са цветовете Brands Hatch Grey и Motegi Red metallic, както и лаковите покрития BMW Individual Tansanite Blue II metallic, Aventurine Red II metallic и матовият Frozen Bluestone metallic. Champagne Quartz metallic вече ще се предлага като Alvite Grey metallic. Като опция вече се предлагат познатите от BMW M8 20-инчови М джанти с двойни спици полирани до блясък в цвят Orbit Grey.

Серийните M Compound спирачки с лакирани в син цвят спирачни апарати по желание ще се предлагат и гланцирано черен и гланцирано червен цвят.

Базовите цени за България от 234 950 лв. с вкл ДДС за BMW M5 и от 253 144 лв. с вкл ДДС за BMW M5 Competition.

Снимки: BMW

(Visited 1 227 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *