BMW M пилот показва как се дрифти

Пилот на спортното М подразделение на BMW даде видео урок за начинаещи как се прави дрифт.

Той е зад волана на М4 на специален полигон, намиращ се в Driving Experience Center в немския град Майзах. Тъй като у нас нямаме подобни съоръжения, първо се подсигурете, че сте на напълно безопасно място, без трафик, преминаващи хора, близко паркирали коли или в близост до дървета, стълбове, сгради и т.н., преди да опитате да повторите упражненията. Във видеото пилотът говори на немски, а отдолу субтитрите са на английски, заради което превеждаме стъпките една по една тук:

  1. Изключете системата за стабилност, ако има такава. Нужно ли е изобщо да уточняваме, че колата ви трябва да е със задно предаване? Някои съвременни автомобили имат няколко нива на намаляване на действието на ESP, DSC или както производителите са решили да си кръстят системата за контрол на сцеплението, така че се уверете, че сте я изключили напълно.

  2. Превключете на втора предавка. Тя ви гарантира добра отзивчивост на педала на газта и достатъчно въртящ момент за дрифта.

  3. Направете първо една опознавателна обиколка на мястото, на което ще правите дрифта и ускорете до около 20 км/ч, което е оптималната скорост за начинаещи дрифтъри.

  4. Настъпете силно и рязко газта за един кратък момент, колкото да накарате задните колела да превъртят и да започнете да усещате как задницата иска да ви изпревари. Това е моментът, в който трябва да проявите хладнокръвие, да отпуснете газта и в същия момент да контрирате с волана в същата посока, в която е тръгнала задницата, която е обратна на завоя. Примерно за ляв завой с десен волан.

  5. Дрифтът вече е започнал, а на вас ви остава само да го контролирате с подаване и отпускане на газта както и с лекото връщане или обратно контразавиване с волана. Тук вече въпросът опира до усещане и най-вече практика. Не забравяйте да гледате в посоката, в която искате да насочите автомобила. Вижте клипа и заимствайте.

Снимки и видео: BMW M

(Visited 765 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *