BMW i3 е с 20% по-евтин за поддръжка от нормална кола

BMW i3 се превърна в най-продавания електромобил в премиум компактния сегмент. От въвеждането му на пазара досега в целия свят са продадени над 165 000 екземпляра. Във всекидневието BMW i3 впечатлява с насочената към бъдещето интерпретация на радостта от шофирането и гъвкавите си качества, които се простират далеч отвъд кратките отсечки и центровете на големите градове. Това се вижда от опита на първите електрически пионери, които редовно изминават и по-дълги разстояния със своето BMW i3 и междувременно са изминали над 200 000 километра с нулеви локални емисии.

„Автомобилната концепция на BMW i3 е уникална“ – такава е оценката на Хелмут Нойман от Тиц, Северен Рейн-Вестфалия. „Визията му е толкова модерна, че хората продължават да се заглеждат в него.“ Нойман се движи с нулеви локални емисии от 2014 година и без проблеми е пътувал с BMW i3 (60 Ah) дори и до Берлин и в Алпите. „Освен с изключителната радост от шофирането BMW i3 се отличава и с екстремната си икономичност“, казва той. „Това важи както за пробега, така и за текущите разноски.“ Средният разход на електроенергия, измерен досега, е около 13 кВтч/ 100 км, е изключително нисък не само спрямо автомобил с двигател с вътрешно горене, но и спрямо другите електромобили. При цена на електроенергията от 30 цента за киловатчас разходите на Нойман за енергия са само 3,90 евро/100 км.

В полза на електромобила говорят не само екологичните и икономическите аспекти, както се вижда от един анализ на германския автомобилен клуб (ADAC). По отношение на цялостните разходи BMW i3 е с около 20% по-изгодно от сравним по отношение на размерите и мощността модел на BMW с двигател с вътрешно горене. Освен по-ниските разходи за енергия и високата стабилност на цената за това допринасят и по-ниските разноски за поддръжка и консумативи. За водачите на BMW i3 смяната на маслото или проблемите с изпускателната система са спомени от миналото. Спирането се извършва най-често чрез рекуперация. Поради това за 277 000 километра Хелмут Нойман все още не е сменял нито веднъж спирачните накладки и дискове на своето BMW i3.

Нойман е от онези клиенти, които участват в Retrofit програмата и замениха първоначалната 60 Ah батерия на своето BMW i3 с бруто енергиен капацитет от 22,6 кВтч с 94 Ah високоволтова батерия с енергиен капацитет от 33 кВтч. Новата батерия предлага осезаемо по-високи енергийни резерви. „А това го превръща в още по-приятен автомобил при дълги пътувания“, казва той.

Освен това опитът на клиентите, които ползват BMW i3 от първите години на производството, демонстрира, че пробегът с оригиналната батерия не се понижава значително при голям цялостен пробег на автомобила. Това потвърждава очакванията на BMW Group за качеството на високоволтовата батерия. Досега не се е наложила смяната на нито една батерия на BMW i3 поради преждевременно остаряване. И тъй като потенциалът на батерията съвсем не е изчерпан при досега изчисляваните 100 000 километра, BMW Group допълнително удължи гаранцията на новите електромобили BMW i3 в Европа до 8 години и максимален пробег от 160 000 км.

Освен това BMW Group разработи и решения за вторично ползване на батериите, които вече не са подходящи за тежката експлоатация при автомобилите. След своя дълъг живот в автомобила те могат да бъдат ползвани като стационарни акумулатори. Така например високоволтовите батерии от предсерийните автомобили, както и от клиентите, участвали със своето BMW i3 в Retrofit програмата, служат като акумулатори за екологичната електроенергия, добивана от ветрогенератори на територията на завода на BMW в Лайпциг.

Снимки: BMW

(Visited 1 257 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *