Виж видеата
Виж снимките

BMW Active Hybrid X6: Хибрид по баварски

Зверските 485 коня го правят най-мощния в света

SA555133.JPG

Георги Колев

Могат ли 2525 кг да се ускорят до 100 км/ч за 5.6 секунди? Всеки физик би отговорил, че могат, ако ги пуснеш да падат свободно от достатъчна височина. От BMW обаче не за пръв път хвърлят ръкавица към законите на физиката, а инженерите им са постигнали направо немислими нива на автомобилната динамика в новия си свръх технологичен Active Hybrid X6.

Ключовите думи в тази изумителна кола са две – „хибрид“ и „динамика“ (или може би в обратен ред). Признавам си, че не съм от хората, които харесват хибридните автомобили, особено пълните хибриди (пълен хибрид, наричан още паралелен, означава, че автомобилът може да се придвижва само на ток, а бензиновият двигател да се изключи напълно, за разлика от т. нар. „меки“ хибриди, при които бензиновият и електрическият двигател могат да работят само заедно). На сегашното им ниво на развитие, пораженията които се нанасят върху динамиката и удоволствието от шофирането, надминават в пъти малко несериозно изглеждащите практически ползи за екологията и икономичността. Като прибавим към това и чувствително по-високата им цена, директно отиват в графа „кола, която никога не бих си купил“. BMW обаче са впрегнали цели 485 „кончета“, за да покажат, че хибридите имат място под слънцето, а повярвайте ми, това многобройно стадо е способно да направи и от най-големия автомобилен хулиган заклет екоактивист. Официално това е най-мощният хибриден автомобил в света.

Как работи

SA555131.JPG

Ще опитам на човешки език да обясня какво чудо са създали инженерите от Мюнхен. Active Hybrid X6 е задвижван от „обикновения“ 4.4-литров V-осмак TwinPower Turbo, с мощност 407 конски сили, който е вплетен в една система с още два електрически двигателя, развиващи съответно 91 к.с. и 86 к.с. Общата изходна мощност на сложния организъм от двигатели достига зверските 485 коня, които биват връхлитани от същинска лавина от въртящ момент, с максимална стойност 780 Нм. Какъв е резултатът ли? Виждали ли сте какво прави бурен вятър с найлонова торбичка? По същия начин двигателите теглят автомобила, въпреки внушителната му маса от два тона и половина. Тези от вас, които знаят какво е чувството от ускорението на излитащ самолет, да го умножат по две и ще се доближат до това, което представлява Active Hybrid X6. Както вече споменах, до 100 км/ч ускорява за 5.6 сек., максималната скорост е ограничена до 236 км/ч, а обилната тяга е налична под десния ви крак, точно до тогава, показвайки ви, че има потенциал за още много. „Умното“ задвижване на четирите колела и системите за стабилност обаче не оставят тази безумна мощ да притесни водача и осигуряват безупречна управляемост по всякакви терени и пътища. Спирачните дискове, с размер колкото джанта на кола от компактния клас, пък успяват да спрат огромния летящ снаряд направо феноменално.

На ток

Тъй като е пълен хибрид, автомобилът има възможност да бъде задвижван само на ток от двата електромотора, подхранвани от никел-металхидридните батерии, с капацитет от 2,4 кВтч. Разстоянието, което може да измине на електричество е максимум 2.5 км, със скорост не повече от 60 км/ч (за кратки моменти до 65 км/ч). В останалото време работата на електромоторите се изразява в почти моментално отдаване при настъпване на газта на допълнителна мощност и въртящ момент, на и без това неприлично могъщия им бензинов „колега“. Тоест Active Hybrid X6 е кръстоска между пълен и мек хибрид. За да е кефът от шофирането пълен.

SA555116.JPG

Батериите се зареждат при движение по инерция и спиране. За тази работа се грижи невероятно сложната седемстепенна скоростна кутия тип Two Mode с четири съединителя и три планетарни предавки, в чиято работа са вплетени и двата електромотора. Тя позволява поддържане на два режима на работа – един за динамично потегляне и за управление при ниски скорости и втори за оптимално управление при по-високи скорости. Докато единият електромотор отдава енергия, другият действа като генератор и зарежда батериите. Целият процес на взаимодействие на трите двигателя, както запалването и угасването на бензиновия мотор, се визуализира на специални дисплеи. Всичко това се случва абсолютно неусетно за водача. Джобът ви и околната среда обаче го усещат, защото разходът на гориво е намален до 9.9 л на 100 км при смесен цикъл на шофиране (според компютъра в колата около 13 л), а вредните емисии до 231 г/км CO2.

Уникален

Много подходящ е и избраният модел Х6 за вграждане на тези уникални технологии. Първо, защото и той самият е уникален като представител на сегмента SAC (Sports Activity Coupé) в автомобилния свят. Второ, защото размерът и просветът му позволяват да приеме допълнителните обемни и тежки машинарии. Външно хибридният X6 се отличава от обикновените версии по издутия капак на мотора, логата Active Hybrid, както и специалните само за този модел 20-цолови джанти и цвят Bluewater металик (синя вода). Отвътре просторният салон, съперничещ по лукс на лимузините от 7-серия, също се отличава по специалните тапицерии, предвидени за хибридните версии. Седалките на тестовия автомобил бяха облицовани в супер качествена напа с цвят „слонова кост“, обшити с двойни сини шевове. Х6 е оборудван и с всички екстри, предлагани от марката. Возията е малко по-твърда, защото моделът е лишен от адаптивните амортисьори, заради увеличеното си тегло. Другата „жертва“ на хибридната технология е багажното пространство, което е намалено заради батериите. Тези дреболии обаче са абсолютно незабележими на фона на технологичната и динамична революция, наречена Active Hybrid X6.

SA555145.JPG

Под капака

Двигател бензинов + 2 електрически

Брой цилиндри 8

Задвижване на колелата 4х4

Работен обем 4395 куб.см.

Мощност в к.с. 485 к.с.

Въртящ момент 780 Нм

Ускорение (0 – 100 км/ч) 5.6 сек.

Максимална скорост 236 км/ч

Консумация на гориво

– Градско 10.8 л/100км

– Извънградско 9.4 л/100км

– Смесен цикъл 9.9 л/100км

Маса 2525 кг

Вместимост на резервоара 85 л

Емисии на CO2 231 г/км

Източник: в. „Телеграф“, 18.09.2010 г.

Снимки: Авторът

(Visited 357 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *