BMW 745 Le: Крещяща скромност (ВИДЕО)

Плъг-ин хибридът минава 50 км само на ток

Погледнете тази арогантна, надменна и грубо налагаща свето надмощие лимузина. Идва ви да й се извините дори и само като я гледате на паркинга, нали?

Да, при фейслифта на Серия 7, дизайнерите на BMW меко казано прекалиха. Те пльоснаха отпред с 40% по-големи „бъбреци“ (така се нарича характерното за марката оформление на радиаторната решетка) в сравнение с и без това големите на „седмицата“ от преди обновяването (виж ТУК). Резултатът в цифри е височина на решетката от 32 см и обща широчина на двата „бъбрека“ от цели 99 см. Или казано по друг начин – най-големите в сто годишната история на марката. А резултатът за окото е… крещящ.

Пазар

Дизайнът обаче е въпрос на вкус. В консервативна Европа, където богаташите не обичат да парадират, това решение не бе прието добре. Дори се наложи дизайнерите на BMW да влязат в глуповат обяснителен режим – че било по-добре за аеродинамиката, тъй като позволявало намаляването на размера на предната броня и че искали да отличат флагмана от Серия 5. В Китай обаче където отскоро се формира немалка прослойка новобогаташи, подобна показност е изстрел в десятката. Къде сме ние българите ли? На картата на маркетинга на баварците вероятно изцяло отсъстваме. Новоизлюпените „батки“ сигурно умират от кеф, че всеки, който види тази зейнала паст в огледалото си незабавно освобождава лявата лента, а истински състоятелните бизнесмени може би биха се насочили към луксозните представители на други марки. Личната ми оценка е, че лимузините винаги са били синоним на елегантност и класа, а тук е малко трудно да използваме тези определения. Но ако тези бъбреци увеличат продажбите в Китай с няколко процента, което се равнява на десетки хиляди коли, в BMW едва ли ще се трогнат от мрънкането на европейците и няколко автомобилни журналисти.

Контра

Най-фрапиращото е, че конкретната тестова кола е абсолютна контра на крещящата си външност. Тя всъщност е една лимузина от най-висок клас, загрижена за екологията в големите градове. Означението Le след цифрата 745 означава, че е плъг-ин хибрид, съчетаващ бензинов двигател с електромотор. И в едно нормално ежедневие от типа “на работа-вкъщи” през делника може да се ползва като чист електромобил, който няма да изразходи и капка бензин, и няма да изхвърли в атмосферата и грам въглероден двуокис (ако не вземаме под внимание ресурсите, използвани за производството на електроенергия).

Електрическият двигател е с мощност от 113 к.с. и 265 Нм, захранван от батерия с капацитет 12 кВтч, която може да зареждате директно от контакта. Тази конфигурация позволява изминаването на между 50 и 54 км в изцяло електрически режим, със скорост до 140 км/ч (по каталожни данни на BMW – в реалността са около 40 км). Какво повече ви трябва в градското ежедневие? Динамика изобщо няма да ви липсва, защото целият въртящ момент ви е наличен моментално щом докоснете педала на газта – от 0 об./мин и се запазва до 2700 об./мин. Това означава страхотно изстрелване на светофара.

Ако пък това не ви е достатъчно, просто смачквате педала в пода и се наслаждавате на допълнителната тяга на 3-литровия редови шестак със собствена мощност от 286 к.с. и 450 Нм въртящ момент. Максимумът на нютоните ви залива от едва 1500 об./мин., което означава чудесно припокриване на силовите ресурси на двата двигателя.

Общата мощност на задвижващата конфигурация е цели 394 к.с. и 600 Нм, достатъчни да изстрелят огромната лимузина до 100км/ч за едва 5.1 сек. На извънградско разчитате основно на бензиновия мотор, но при всяко изпреварване или желание за по-интензивно ускорение се наслаждавате на страхотен електрически „бууст“. Когато пък шофирате с равномерно темпо, системата винаги гледа да изключи ДВГ-то (при скорост до 140 км/ч). Както при всеки хибрид и тук батерията се зарежда при движение по инерция и спиране, така че дори и вече да сте изразходили ресурса й, винаги ви остава малко заряд, на който може да разчитате.

Преминаването от един източник на енергия към друг или ползването им едновременно се случва абсолютно неусетно за водача. Тестовата кола беше във версия с 4х4 задвижване (има и такава само със задно). За разлика от други подобни хибриди където бензиновият двигател задвижва само единия мост, а електрическият другия, тук и двата мотора прехвърлят тягата си към всички колела. Това се случва благодарение на специалната 8-степенна автоматична трансмисия, пригодена за плъг-ин хибридна работа Steptronic.

Така баварците обещават, че тази огромна и мощна лимузина, във версия дълга база, ще изразходва едва 2.3-2.6 л бензин на 100 км в смесен цикъл на шофиране. Бордовият компютър на тестовата кола отчете 9.6 л, но трябва да се има предвид, че тя основно се кара извън града (т.е. разчитайки на бензиновия мотор) и то съвсем неикономично. Ако този автомобил е ваш и през делника се кара основно в града, а през уикендите за по-дълги пътешествия, то указаният смехотворен комбиниран разход е напълно постижим. Той се равнява на изхвърлени в атмосферата едва 52-59 г/км СО2. А те са точно обратното на крещящи и арогантни.

Къпете се в лукс

Салонът на Серия 7 на BMW може да се определи само с една дума – разкош.

За презентацията е нужен JavaScript.

Качеството на материалите, сглобката и вниманието към детайла ви карат да се чувствате не в автомобил, а в хола на луксозна вила. Тестовата кола се отличаваше с бутиков салон, изработка на BMW Individual, с тъмно кафява фигурална кожена тапицерия. Седалките предлагат невероятен комфорт с функциите си за подгряване и охлаждане. Пасажерите се наслаждават и на 12 режима за масаж, не само на гърба, но и на седалищните части. Те се возят на мекотата на въздушното окачване, което има различни режими на настройка. Мястото отзад в дългата база е разточително, а за задния пътник от дясно може да бъде поръчана комфортната опция Lounge seating, при която предната седалка се изтегля максимално напред и се отваря една подложка за крака, така че буквално да си полегне. Вътре сте изолирани от всякакви шумове от движените, като за целта страничните прозорци са станали с 5.1 мм по-дебели и арките на задните калници са с ново покритие за подобряване на акустичния комфорт.

Под капака

Двигатели    бензинов + електрически

Брой цилиндри    6

Работен обем       2998 куб.см.

Задвижване на колелата          4х4

Мощност в к.с. (обща)  394 к.с.

Въртящ момент (общ)    600 Нм

Ускорение (0 – 100 км/ч)         5.1 сек.

Максимална скорост      250 км/ч

Макс. скорост в ел. режим       140 км/ч

Консумация на гориво

  • Смесен цикъл      2.3-2.6 л/100км

Консумация на ток

  • Смесен цикъл     15.8-16.3 кВтч/100 км

Пробег в ел. режим        50-54 км

Емисии на CO2     52-59 г/км

Маса 2085 кг

Резервоар 46 л

Цена от 198 000 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 26.09.2019 г.

Снимки и видео: Авторът

(Visited 2 307 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *