FACEBOOK
FACEBOOK
Виж видеата
Виж снимките

BMW 535d Touring: Семейна идилия

5.7 сек. до 100 км/ч ще накарат жена ви да млъкне

SA558230.JPG

Георги Колев

Бях на една сватба, на която младоженците получиха забавен подарък – блузки с надпис game over (играта свърши), с изображение на ухилена булка и тъжен жених в окови. Знаем, че във всяка шега има доза истина. В мъжкото съзнание един брак означава край на купона, на мацките, на безцелното шляене с приятели и други неестествени ограничения. Като прибавим към това и смяната на наточената бегачка със семейно комби… Е, спокойно момчета, поне за последното от BMW са впрегнали цели 300 коня в новото 535d Touring, за да ви покажат, че не е толкова страшно.

Не е толкова страшно ли казах? Имах предвид, че е направо страхотно (смяната на бегачката с комбито, не бракът). Освен със споменатите 300 конски сили, безумният 3-литров, 6-цилиндров TwinPower Turbo дизелов двигател, разполага и с цяла лавина от въртящ момент – 600 Нм. А тази комбинация е способна да накара жена ви да млъкне в момента, в който настъпите по-настойчиво педала на газта, докато вие с широка усмивка разбирате колко е приятно да вдигнеш 100 км/ч за едва 5.7 секунди. След по-малко от половин минута ще разберете и че максималната скорост е ограничена на 250 км/ч. Жена ви ще продължава да мълчи, залепнала за седалката, а лицето й ще добие цвета на сватбената рокля. Не е ли това семейната идилия?

Разходът на гориво пък се грижи за семейния бюджет, тъй като по каталог мощната кола гори смесено едва 6.3 л на 100 км. Разбира се, реално нещата са доста различни, като на извънградско трудно слизате под 10 л на 100 км, но на фона на изключителната динамика, това е повече от приемливо. За икономията спомага регенерирането на спирачната енергия – при отнемане на газта или натискане на спирачката, алтернаторът се активира и превръща излишната енергия в електричество. Това разтоварва двигателя и намалява вредните емисии. А какво да кажем за дизайна? Освен, че със сигурност няма да изглеждате като семеен чичко зад волана.

Просто карай

SA558214.JPG

Разбира се, най-важното е фамилният автомобил да бъде сигурен. За да бъдат озаптени сериозните динамични показатели, от BMW са оборудвали комбито с най-новите си системи за контрол на управлението. Специално внимание заслужава интегралното кормилно управление със завиващи до 3 градуса задни колела. При скорост под 60 км/ч предните и задните колела завиват в противоположни посоки с цел намаляване на диаметъра на завоя, скъсявайки го с половин метър. Над 60 км/ч те завиват в една и съща посока, за по-точни реакции при смяна на платното на движение. Друга система пък контролира амортисьорите, като датчик на всяко колело оценява движенията му 400 пъти в секунда. Електрониката е толкова бърза, че задните колела получават информация от предните за това, кога ще преминат през дупка, за да могат амортисьорите да поемат по оптимален начин удара. Тази система се надгражда от друга, която изчислява актуалната пътна ситуация на базата на страничното и надлъжното ускорение, скоростта и завъртането на волана, и с помощта на стабилизатори поддържа каросерията винаги изправена. Това намалява наклоняването и подобрява управляемостта в завоите или при резки маневри за избягване на инциденти. Резултатът е една от най-добрите за каране коли в света, пък била тя и семейно комби.

SA558212.JPG

Сигурността се допълва от редица електронни асистенти като адаптивен круиз контрол, намаляващ или увеличаващ сам скоростта в зависимост от заобикалящия ви трафик, предупреждение за напускане на платното или наближаване на друго превозно средство, инфрачервена камера за през нощта, разпознаваща пешеходци на разстояние до 300 м от автомобила и др. Показанията на скоростомера могат да се прожектират директно върху предното стъкло, чрез т. нар. Head-Up дисплей. Той показва и напътствията на навигацията, за да не се налага водачът изобщо да отделя погледа си от пътната обстановка.

Тръпка и комфорт

5 Series Touring стои толкова добре на пътя, че на шофьора по-често му се приисква да преминава в режимите Sport или Sport+, при които двигателят реагира по-спонтанно на натискането на педала на газта, осемстепенната автоматична трансмисия превключва по-бързо и при по-високи обороти, а окачването и воланът стават по-стегнати. В режим Sport+ динамичният контрол на стабилността позволява контролирани дрифтове, което като вземем под внимание и завиващите задни колела, е може би единственият ви шанс да занесете леко задницата, като всеки уважаващ себе си шофьор на BMW.

SA558246.JPG

И докато изброените до тук характеристики ви карат да се чувствате като състезател, то адаптивното окачване и комфортният режим на амортисьорите се грижат за приятното пътуване на семейството ви. Алуминиевата интегрална задна ос отделя каросерията от динамичните сили, които въздействат на окачването, без да се нарушава стабилността и комфорта на возене, а шумовете в интериора значително се понижават. Освен за комфорта, пневматичните амортисьори служат и стабилизирането на автомобила. В зависимост от превозвания товар и условията на пътя, количеството въздух в ресорите се променя, така че винаги да е в оптимална позиция.

Побира всичко

SA558216.jpg

За едно комби от основно значение е неговата функционалност. Тук 5-Series Touring също има с какво да се похвали. Багажникът е с огромен обем от 560 л, който чрез регулиране на наклона на задните седалки може да нарасне до 590 л, а при тяхното смъкване – до цели 1670 л. Задните седалки се разделят и сгъват в съотношение 40:20:40 или могат да бъдат свалени с едно натискане на копче в багажника, в съотношение 60:40. Вратата на багажника има два варианта на отваряне – с едно натискане на бутон от контактния ключ отваряте само стъклото, което е удобство за поставяне на по-малки товари, а при две натискания отваряте целия заден капак (може и ръчно), за по-обемисти товари. Забележка може да се отправи единствено към пространството за пътниците в купето, което на фона на големите външни габарити и сериозно междуосие от почти 3 метра е изненадващо малко. При возене на възрастни пътници един зад друг, единият трябва да направи компромис с комфорта си.

SA558260.JPG

Под капака

Двигател дизелов

Брой цилиндри 6

Задвижване на колелата задно

Работен обем 2993 куб.см.

Мощност в к.с. 300 к.с.

Въртящ момент 600 Нм (при 1750 об.)

Ускорение (0 – 100 км/ч) 5.7 сек.

Максимална скорост 250 км/ч

Консумация на гориво

  • Градско 8.1 л/100км
  • Извънградско 5.3 л/100км
  • Смесен цикъл 6.3 л/100км

Емисии на CO2 165 г/км

Маса 1915 кг

Резервоар 70 л

Източник: в. „Телеграф“, 04.06.2011 г.

Снимки: Авторът

(Visited 126 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *