BMW 330e: Върви страшно, гори смешно

През делника е чист електромобил, през уикенда – мощна бегачка

„Тази кола върви повече отколкото за 252 коня“, си мисля още в първите километри на теста на новото BMW 330e (тест и видео на стандартната тройка виж ТУК).

По принцип се информирам за автомобилите, които карам преди да седна зад волана, но този път не ми остана време. Мернах съвсем незадълбочено, че е плъг-ин хибридът на новата тройка се задвижва от бензинов двулитров двигател със 184 к.с. и електромотор със 113 к.с., а общата системна мощност е споменатите 252 к.с. Като настъпя по-настоятелно педала на газта обаче колата се изстрелва с невероятен устрем. От онзи електрическия, който ви залепя моментално и мълчаливо за седалката и поглеждайки в огледалата се изненадвате колко по-напред сте от другите на светофара. Давам й поне 300 коня на усещане.

Бууст

Сядам да пиша и виждам, че усещането ми не ме е подвело. Новост е серийният XtraBoost, който се активира при по-високо натоварване. За около 10 секунди той увеличава максималната мощност с 40 кончета до общо 292 к.с. При това от електрическите, които натискат по-здраво в седалката. Т. нар. XtraBoost е наличен при кикдаун (рязко залепяне на педала на газта в пода), при преместване на селектора на скоростния лост в режим M/S и при преминаване в режим Sport. С негова помощ колата ускорява до 100 км/ч за спортните 5.8 сек., което си е синоним на страшен кеф зад волана. Това с изненадата на светофара хората от BMW са го обяснили. Ако при скорост от 20 км/ч водачът рязко подаде пълна газ, само след една секунда новото BMW 330e ще ускори приблизително двойно по-мощно от автомобил с двигател с вътрешно горене и в рамките на 3 сек. ще има преднина от една автомобилна дължина, казват баварците. Приятни са тия неща когато някой със стара „тупалка“ реши да ви се опъва.

Но това съвсем не е идеята на автомобила. Той е една доста интелигентно замислена екологична машина, която в делника нито ще ви бърка дълбоко в джоба за гориво, нито ще замърсява пренаселените ни градове. С пробега си от реални 40 км в чист електрически режим (WLTP цикъл на засичане), за ежедневието „на работа-вкъщи“ вероятно ще зареждате само от контакта. В режим на шофиране HYBRID седанът може да се движи чисто електрически със скорост до 110 км/ч – с 30 км/ч по-бързо в сравнение с предишния модел. В режим ELECTRIC е възможно шофиране с нулеви емисии дори със скорост до 140 км/ч (досега 120 км/ч). 

Тези делници са причината баварците да отчитат среден разход на гориво от нищожните 1.8 л на 100 км. Ясно е, че извън града няма де е толкова, но като теглите чертата примерно след година експлоатация, бъдете сигурни, че цифрата няма да е особено различна от обещаната. След предимно извънградския тест пък бордовият компютър отчете 7.4 л на 100 км. За толкова бърза кола с почти 300 коня (на моменти) това е направо нереално скромен разход.

Свобода

През уикендите пък ще се наслаждавате на един изключително забавен зад волана автомобил с много мощ и иконичното управление, с което Серия 3 се слави. Досега не харесвах особено плъг-ин хибридите, защото след изчерпването на ресурса на батерията, разчитате почти изцяло на бензиновия мотор с по-скромната му мощност. Тук не е така – системата запазва необходимото количество енергия, за да ви „подпре“ при ускорение. Дори XtraBoost остава наличен при най-ниското ниво на заряд на високоволтовата батерия (34 Ah). За това трябва да благодарим на особено високия коефициент на полезно действие, който постига генерирането на електроенергия чрез рекуперация на спирачната енергия, при което електромоторът изпълнява функцията на генератор. По този начин отпада нуждата от задвижван от двигателя с вътрешно горене генератор, което допълнително повишава ефективността на цялата система.

Електромоторът е поместен при 8-степенният автоматик и това ви гарантира изключително неусетно смесване на енергийните източници. Много концентрация ви трябва, за да усетите кога се задейства ДВГ-то и кога се изключва.

Под капака

Двигатели бензинов + електрически

Брой цилиндри 4

Задвижване на колелата задно

Работен обем 1998 куб.см.

Мощност в к.с. (обща) 252 к.с. (292 с XtraBoost)

Въртящ момент (общ) 420 Нм

Ускорение (0 – 100 км/ч) 5.8 сек.

Максимална скорост 230 км/ч

Консумация на гориво

  • Смесен цикъл 1.8 л/100км

Емисии на CO2 32 г/км

Маса 1815 кг

Резервоар 40 л

Цена от 95 550 лв. с ДДС

Източник: в. „Телеграф“, 15.07.2020 г.

Снимки: Авторът

(Visited 2 973 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *